Foto: LETA
AS "Pasažieru vilciens" (PV) valdes priekšsēdētājs Andulis Židkovs pēc piektdien notikušās akcionāru sapulces tomēr saglabājis savu amatu, taču atlaisti divi PV valdes locekļi un vietā iecelts jauns, portālam "Delfi" pastāstīja Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretārs Anrijs Matīss, kurš piektdien arī apgalvoja, ka par savu iespējamo nomaiņu neesot dzirdējis.

Viņš pagaidām neatklāja jauniecelto amatpersonu vārdus, solot informāciju sniegt tuvākajā laikā.

Vēlāk SM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ilze Eida portālu "Delfi" informēja, ka no amata atsaukti valdes locekļi Andrejs Požarnovs un Gints Karlsons, bet viņu vietā iecelts Mārtiņš Jirgens. Valdes locekļa amatu saglabājis arī Mārtiņš Greste.

Eida vēsta, ka Jirgens ieguvis bakalaura un maģistra grādu ekonomikā. Viņam ir vairāku gadu pieredze Eiropas Savienības fondu projektu gatavošanā, strādājot SIA "Eiroprojekts", līdz ar to šie jautājumi būs viņa kompetencē, darbojoties PV valdē, skaidroja SM pārstāve.

Jirgens līdz šim bija VSIA "Vides projekti" valdes loceklis, iepriekš no 2005.gada nogales līdz 2009.gadam bijis Vides ministrijas parlamentārais sekretārs, pildījis arī vides ministra padomnieka pienākumus, vēsta Eida.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka Jirgens savulaik bijis Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) valdes loceklis. Pērn 10.Saeimas vēlēšanās un 2009.gadā Rīgas domes vēlēšanās viņš kandidējis no ZZS saraksta, bijis arī regulārs ZZS ziedotājs. Pērn Jirgens arī deklarējis, ka ir Latvijas atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācijas vadošais likumdošanas eksperts.

Matīss uzsvēra, ka viņu pašu uzņēmuma valdē iecelt nevarēja, jo no valsts sekretāra amata viņu atbrīvot varot tikai Ministru kabinets, bet apvienot to ar amatu kapitālsabiedrībā nevar. Matīss arī apgalvoja, ka pašam viņam plānu atkāpties no valsts sekretāra amata vai rakstīt atlūgumu neesot.

Tomēr vairāki avoti portālam "Delfi" pavēstīja, ka plāns Matīsu SM nomainīt ar Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāru Ringoldu Beinaroviču esot aktuāls. Savukārt kā iespējamie Beinaroviča aizstājēji tiekot apsvērtas divas kandidatūras – LM parlamentārais sekretārs un bijušās ministres Dagnijas Staķes dēls Andrejs Staķis (ZZS) un Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības departamenta direktors Visvaldis Gūtmanis (Liepājas partija).

Iepriekš Beinarovičs portālam "Delfi" paziņoja, ka šobrīd nekomentēs iespēju drīzumā atkal strādāt iepriekšējā labklājības, bet tagad satiksmes ministra Ulda Auguļa (ZZS) komandā, tomēr šādu iespēju arī nenoliedza.

Savukārt Matīss portālam "Delfi" iepriekš sacīja, ka šo informāciju ne noliedz, ne apstiprina. Viņš gan atzina, ka teorētiski par šādu iespēju ir dzirdējis. Matīss apstiprināja, ka šonedēļ paredzēta PV akcionāru sapulce. Jautāts, vai viņš varētu kļūt par jauno uzņēmuma vadītāju, Matīss atbildēja: "Es vēl neesmu izlēmis."

Labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS) portālam "Delfi" apgalvoja, ka nezina, vai drīzumā varētu mainīties ministrijas valsts sekretārs, aicinot par to jautāt pašam Beinarovičam.

Savukārt Augulis iepriekš portālam "Delfi" sacīja, ka tas neesot šīs nedēļas jautājums, jo valsts sekretārus ieceļ valdība un šonedēļ valdības sēde vairs nav paredzēta. Tomēr arī viņš nenoliedza šādas iespējamas kadru maiņas.

Jau ziņots, ka vadība nomainīta jau vairākos valsts uzņēmumos, kuros kapitāldaļu turētāja ir SM. Amatus uzņēmumos zaudējuši ar iepriekšējo ministru Aināra Šlesera (LPP/LC) un Kaspara Gerharda (TB/LNNK) partijām saistītie cilvēki, vietu dodot tagadējā ministra Ulda Auguļa (ZZS) politiskajiem domubiedriem, kā arī atsevišķām bezpartejiskām personām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!