Pašvaldību lietu ministrs Māris Kučinskis (TP) "Mājokļu aģentūras" direktoram Normundam Pēterkopam ir uzdevis atstādināt no amata aģentūras direktora vietnieku Ziedoni Ziediņu, pret kuru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir lūdzis sākt kriminālvajāšanu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, vēl strādājot Centrālajā dzīvojamo māju privatizācijas komisijā (CDzMPK).
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas preses sekretārs Ansis Pūpols aģentūrai LETA pastāstīja, ka Ziediņš no amata tiks atstādinās, līdz tiks pārbaudītas pret viņu izvirzītās apsūdzības.

Ministrs uzskata, ka "prasība uzsākt kriminālvajāšanu ir nopietns iemesls, lai cilvēks, pret kuru šādi tiesībsargi vēršas, valsti nepārstāvētu. Turklāt apsūdzības KNAB izvirzījis par valsts līdzekļu izšķērdēšanu, kas ir ļoti nopietns pārkāpums".

Kā ziņots, KNAB rīcībā esošie fakti liecinot, ka Ziediņš, būdams valsts amatpersona, kurai piešķirtas tiesības rīkoties ar iestādes finanšu līdzekļiem, laika posmā no 1999.gada augusta līdz 2002.gada jūlijam rīkojies pretēji CDzMPK interesēm un ļaunprātīgi izmantojis dienesta stāvokli.

Ziediņš samazinājis iestādes darbības nodrošināšanai piešķirto finansējumu un izšķērdējis finanšu līdzekļus, radot būtisku kaitējumu valstij 14 638 latu apmērā.

Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka CDzMPK amatpersona esot izdarījusi tīšas darbības, nepamatoti uzdodot grāmatvedībai samaksāt kādas reģionālās televīzijas iesniegtos maksājuma uzdevumus par raidījumiem, kas pēc to satura nav saistīti ar dzīvojamo māju privatizācijas jautājumiem, kā arī CDzMPK sadarbības uzņēmuma iesniegtos rēķinus par publikācijām un informatīvajiem raidījumiem, kuri atbilstoši līgumam netika izveidoti un pārraidīti.

Kriminālvajāšanu pret likvidētās CDzMPK bijušo vadītāju KNAB lūdz uzsākt pēc Krimināllikuma 318.panta otrās daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

2003.gada jūlijā Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamentā tika ierosināta krimināllieta par CDzMPK pieļauto ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas, un valsts amatpersonu pienākumu nepildīšanu, kas radījusi būtisku kaitējumu.

Krimināllieta tika ierosināta saistībā ar faktiem, kas tika atklāti, Valsts kontrolei veicot pārbaudi par CDzMPK finanšu izlietojumu masu saziņas līdzekļu pakalpojumu samaksai un citiem reprezentācijas izdevumiem. Pārbaudi lūdza veikt Ģenerālprokuratūra, kuras rīcībā bija nonākusi informācija par iespējamiem pārkāpumiem.

Konstatēts, ka laikā no 1999. līdz 2002.gadam CDzMPK ir izšķērdējusi valsts naudas līdzekļus, samaksājot televīzijas raidījumus, kuru tēmas nekādi nav saistāmas ar dzīvokļu privatizāciju vai apsaimniekošanu. Valsts līdzekļi tika izlietoti, samaksājot Rīgas Latviešu biedrības Atbalsta fonda raidījumu "Baltā vārna", raidījumus "Studijā Saeimas deputāts Juris Dobelis", raidījumu "Baltā maģija", tehnikas īri raidījumam "Draudzīgā aicinājuma balva", videomateriālu "Ceļojums pa Islandi".

Prokuratūra norādīja, ka CDzMPK konstatēti arī rupji grāmatvedības pārkāpumi, kuru dēļ virknē gadījumu par pakalpojuma sniegšanu nepamatoti veikta dubulta samaksa vai veikta nepamatota pārmaksa.

Pēc Ģenerālprokuratūras pieprasījuma notika pārbaude arī Ekonomikas ministrijas Iekšējā audita departamentā, kura atzinums apstiprināja minēto pārkāpumu esamību un faktu, ka CDzMPK nekontrolēja to, kā, samaksājot masu saziņas līdzekļu pakalpojumus, tiek izlietoti valsts naudas līdzekļi.

CDzMPK nespēja dokumentāli pamatot, kā un vai vispār ir notikusi atsevišķu tās pasūtīto sižetu pārraide, jo atskaišu par pasūtījuma izpildi - sižetu, tā raidīšanas laiku, ilgumu - nav. Secinājumus par valsts līdzekļu izlietojumu atsevišķos gadījumos nācies izdarīt tikai no raidījumu nosaukumiem, kuri nebūt neliecina par iespējamo iedzīvotāju informēšanu dzīvojamo māju privatizācijas un apsaimniekošanas jautājumos, norāda prokuratūra.

Ziediņš CDzMPK vadīja no 1996. līdz 2003.gadam.

Tiesībaizsardzības iestādes viņa darbībai uzmanību pievērsušas vairākkārt. Ierosinātas vairākas krimināllietas par CDzMPK darbību.

Patlaban turpinās tiesvedība tā sauktajā Puķu ielas vasarnīcu krimināllietā. Tajā apsūdzētas trīs amatpersonas - Ziediņš, bijušais Latvijas Attīstības aģentūras vadītājs Māris Ēlerts un bijušais Valsts zemes dienesta Jūrmalas filiāles darbinieks Kaspars Hermanis. Jūrmalas pilsētas tiesa pērn attaisnoja šajā lietā apsūdzētos.

Par Jūrmalas tiesas spriedumu apelācijas protestu iesniedza prokuratūra, uzskatot, ka visu trīs tiesājamo vaina ir pilnībā pierādīta un šis tiesas spriedums ir nepamatots un nelikumīgs. Rīgas apgabaltiesa lietu izskatīs šā gada martā.

Pēc Ziediņa domām, KNAB rīcība ir saistīta ar 7.martā paredzēto Puķu ielas vasarnīcu krimināllietas izskatīšanu Rīgas apgabaltiesā.

"Uzskatu, ka tā ir attiecīga darbība no "otras" puses, jo Jūrmalas tiesas spriedums mūs attaisnoja un prokuratūra iesniedza apelācijas sūdzību," aģentūrai LETA sacīja Ziediņš.

Viņš norādīja, ka ar ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu saistītas lietas viņam pārmestas vairākkārt, bet uzsvēra, ka Jūrmalas tiesa jau vienreiz viņu attaisnojusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!