Foto: F64
Meža dzīvniekiem un putniem aukstais laiks un sniegs problēmas nesagādā, un tie joprojām spēj par sevi parūpēties paši, atzina dabas vērotāji.

Ja putns ir pietiekami uzņēmis barību, stiprs sals tam nav šķērslis, jo pārtika nodrošina nepieciešamo enerģiju, vielmaiņu un siltumu, sacīja portāla "funtaputni.lv" vadītājs Kaspars Funts, pēc kura novērojumiem, patlaban valdošie laika apstākļi nekādas īpašas problēmas Latvijā mītošajiem putniem nav radījuši.

Ziemā putniem lielu atbalstu sniedz arī cilvēki. Funts gan atgādināja, ka gadījumā, ja sākts putnus barot, to nedrīkst pārtraukt līdz pat pavasarim, jo putni pierod pie regulāras pārtikas ieguves vietas. Pārtraucot barošanu, cilvēki var arī nolemt putnus bojāejai.

Arī Valsts meža dienesta Medību daļas vadītājs Jānis Baumanis uzsvēra, ka aukstums un sniegs meža dzīvniekiem lielas problēmas nav radījuši, jo "ir normāla ziema - tāda, kā tai jābūt".

Problēmas var rasties, ja laika apstākļi mainīsies un veidosies sērsna, kas apgrūtina dzīvnieku pārvietošanos, taču patlaban sniegs mežos ir irdens un dzīvnieku gaitām netraucē.

Baumanis ziemā īpaši aicina iedzīvotājus pieskatīt savus suņus un nelaist tos vienus skriet pa mežu. Tāpat piesardzīgiem vajadzētu būt autovadītājiem, jo ceļu kaisīšanā izmantotais sāls pievilina meža dzīvniekus, kuri pastiprināti uzturs lielceļu malās.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija liecina, ka pusdienlaikā viszemākā gaisa temperatūra bija Rēzeknē - mīnus 17,2 grādi pēc Celsija skalas, bet vissiltākais bija Kolkā - mīnus 6,7 grādi. Daudzviet Latvijā turpinās snigšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!