Foto: Scanpix
Ziemassvētku brīvdienās, no 24. līdz 26.decembrim, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā pēc palīdzības vērsās 523 bērni, no kuriem slimnīcā tika ievietoti 185 bērni, informēja slimnīcas pārstāve Romēna Namniece.

Kopumā šīs brīvdienas Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļas traumatologiem bija samērā mierīgas, savukārt pediatriem tas bija saspringtāks darba laiks nekā ikdienā.

Salīdzinot ar ikdienu, svētku laikā bērni guvuši mazāk traumu. Kopumā traumas guvuši 84 bērni, no kuriem desmit tika stacionēti. Lielākoties bērni guvuši traumas sadzīvē, paslīdot uz rotaļlietām, iespiežot pirkstus durvīs vai gūstot galvas sasitumus nokrītot. Traumas gūtas arī slidojot. Ziemassvētku brīvdienās trīs bērni arī guva apdegumus, aplejoties ar karstu tēju un uzlejot sev virsū karstu eļļu.

Savukārt slimnīcas pediatri svētku brīvdienās strādāja pastiprinātā režīmā, palīdzību sniedzot 439 bērniem, no kuriem 175 tika hospitalizēti. Lielākoties pie mediķiem vērsās bērni ar paaugstinātu temperatūru, klepu, kakla sāpēm, gremošanas traucējumiem un dažādām vīrusa saslimšanām.

Tuvojoties gadumijai, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārsti aicina vecākus īpašu uzmanību pievērst savu atvašu pieskatīšanai. Gatavojot svētku maltīti, īpaši apdomīgi vajadzētu rīkoties ar karstiem ēdieniem un dzērieniem, lai zinātkāros mazuļus, kuri vēlas piedalīties un palīdzēt gardumu tapšanā, nepakļautu apdegumu un applaucējumu riskam.

Pieaugušos arī aicina piesardzīgi rīkoties arī ar pirotehniku, skaidrojot bērniem iespējamos riskus un traumas, ko var radīt pēkšņa pirotehnikas aizdegšanās vai drošības noteikumu neievērošana. Bērnus nedrīkst atstāt bez uzraudzības svētku uguņošanas laikā, uzsver mediķi. Nereti svētku uguņošana rada satraukumu arī mājdzīvniekiem, un viņu uzvedība var kļūt neprognozējama, tāpēc tos uguņošanas laikā ieteicams turēt slēgtās telpās, lai pasargātu bērnus no iespējamām traumām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!