Foto: LETA

Pirms simts gadiem Ziemassvētku kaujās iesākās brīva un neatkarīga Latvijas valsts, uzrunā Ziemassvētku kauju simtgades atceres pasākumā sestdien sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis, portālu "Delfi" informēja Prezidenta preses dienestā.

"Aukstums, sniegs, un zem sniega – vēl neaizsalis purvs, nāvējošas lamatas. Tomēr jādodas uz priekšu, pretim ienaidnieku ugunīm, jo atpakaļceļa nav. Tik skarbi bija apstākļi janvārī pirms simts gadiem. Šodien, kad atzīmējam Ziemassvētku kauju simtgadi, laikapstākļi ir līdzīgi. Vai kaut kas ir mainījies? Jā, ir. Nav ienaidnieka ložu, bet ir brīva Latvija," teica Valsts prezidents.

Viņš uzsvēra, ka tolaik latviešu strēlnieku sirdīs drosmīgi lolotā cerība par savu zemi kļuva par pamatu Latvijas valsts izveidošanai. Tāpēc līdz ar Ziemassvētku kauju simtgadi mēs sākam svinēt Latvijas valsts neatkarības 100 gadus, sacīja Vējonis.

Pēc Ziemassvētku kauju atceres pasākuma Valsts prezidents uzrunāja skautu un gaidu ziemas nometnes "Baltais vilks" dalībniekus, novērtējot jauniešu interesi un rūpes par vēstures pārmantošanu. Izprotot, kā kaujās pirms simts gadiem jutās jaunie latviešu strēlnieki, jaunieši stiprina ne tikai paši sevi, bet arī savu valsti, uzsvēra Valsts prezidents.

Ziņots, ka 5. janvārī apritēja 100 gadi, kopš Latvijā notika Pirmā pasaules kara nozīmīgākās kaujas - Ziemassvētku kaujas, kurās piedalījās tikko izveidotās divas latviešu strēlnieku brigādes, spējot pierādīt, ka ar latviešu karavīriem jārēķinās kā ar nopietnu militāru spēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!