Prāmja "Sea Simphony", kas divas reizes nedēļā kursējis no Rīgas uz Lībeku un atpakaļ, pēdējā reisā - Ziemassvētku naktī - kravas tilpnēs kārtīgi nenostiprinātie kravas auto, gāzelējoties viļņos, sadragājuši citas automašīnas, šodien vēstī laikraksts "Diena". Par to laikrakstu informējis viens no "Sea Simphony" pasažieriem Genādijs Kurkins.
Pēc vētrā pavadītā brauciena Kurkins nolēmis tiesībsargāšanas institūcijās iesniegt sūdzību pret prāmja īpašnieku SIA "Latvijas līnijas", lai kompensētu morālos un materiālos zaudējumus. Pēc Kurkina vārdiem, no viņa jaunā sporta "Subaru" pāri neesot palikusi pat numura zīme. Cits prāmja pasažieris, tieslietu pasniedzējs Klauss Meseršmits, jau vērsies prokuratūrā.

Kā noskaidrots, prāmis kursējis ar vecu drošības sertifikātu, jo tā termiņš beidzies 20.oktobrī. Turklāt sertifikātu izsniegusi itāļu klasifikācijas biedrība "RINA", kas sertificējusi divus kuģus, kas nedaudz vēlāk drošības problēmu dēļ avarējuši.

Uz prāmja bijuši 22 pasažieri, 33 apkalpes locekļi, trīs vieglās automašīnas, trīs kravas auto un 28 t.s. fūres. Lībekas ostu prāmis sasniedzis, nokavējoties par 18 stundām un bīstami sasvēries uz vieniem sāniem. Kuģis reģistrēts Kiprā.

Lībekā vietējās iestādes 119 metru garo prāmi arestējušas līdz izmeklēšanas beigām. Pēc pirmajām aplēsēm postījumu izmaksas esot jāvērtē vismaz miljons Vācijas marku apmērā (pāri par 285 700 latiem).

"Latvijas līnijas" uzdevumā kursējošais prāmis būvēts 1974.gadā un sākotnēji bijis paredzēts satiksmei Vidusjūrā. "Sea Symphony" starp Rīgu un Lībeku sāka kursēt pagājušā gada maijā, bet septembrī prāmim gadījās pirmā ķibele - Rīgas ostā tas uzgrūdās rampai. Lai gan bojājumi toreiz nebija lieli, līdz to novēršanai prāmis bija spiests uzkavēties. Toreiz tika minēts, ka kļūme bijusi peldlīdzekļa vadības sistēmā.

Laikraksts informē, ka SIA "Latvijas līnijas" reģistrēts 2000.gada janvārī, un tās īpašnieki kopš pagājušā gada novembra ir Aldis Čeksters, Armands Laukmans, SIA "Malēnijas bio enerģija", SIA "Sala" un Lībekas stividorkompānija "Hans Lehmann".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!