Liela daļa - 45% Latvijas darbinieku saņem Jaungada vai Ziemassvētku prēmiju, liecina "CV Market" Baltijas valstīs veiktā aptauja. Savukārt vairāk par pusi Baltijas iedzīvotāju Ziemassvētkos vai jaunajā gadā nesaņem naudas prēmiju no sava darba devēja.
Jaunā gada prēmija tiek uztverta kā trīspadsmitā alga un daudzi darbinieki to tik tiešām saņem, visbiežāk pamatalgas apmērā. Taču 55% Latvijas, 56% Igaunijas un 66% Lietuvas respondentu atbildējuši, ka nesaņem prēmijas gada beigās.

"CV Market" Latvijas un Lietuvas biroju direktors Vladimirs Korickis uzskata, ka rezultāti varētu būt saistīti ar nelegālo nodarbinātību. "Mūsu aptauja kārtējo reizi apliecina patreizējo situāciju darba tirgū. Protams, iespējams, darbinieki saņem Ziemassvētku dāvanas citā veidā, ne tikai naudā," pauž savu viedokli Korickis.

Apmēram desmitā daļa respondentu vēl nav informēta par iespējamo prēmijas saņemšanu un tās apjomu.

Prēmiju vienas mēnešalgas apmērā Lietuvā un Igaunijā saņem 3% respondentu, bet Latvijā nedaudz vairāk – 5% respondentu. Tikpat daudz – 5% - kā prēmiju saņem līdz 45 latiem, nedaudz vairāk – 8% respondentu prēmijas gandrīz sasniedz valsts minimālo algu, viņi saņem no 45 līdz 112 latus.

Prēmiju, kas pārsniedz minimālo algu, saņem 14% respondentu, taču šī summa svārstās no 120 līdz 898 latiem.

"Lielāku prēmiju saņēmēji, protams, ir valsts iestāžu darbinieki, kuri prēmijas bieži saņem ne tikai Ziemassvētkos. Bet privāto struktūru darbinieki visbiežāk saņem prēmiju vidējās mēneša algas apmērā, tāpēc arī vērojama šāda atšķirība apjomos."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!