Ziemeļīrijā top jauna latviešu biedrība, un patlaban notiek tautiešu piesaiste jaundibināmajai organizācijai, informēja asociācijas veidošanas koordinators Mareks Kalniņš.

Ziemeļīrijas Latviešu asociācijai izveidota tīmekļa vietne "www.latviansforni.org". Tajā norādīts, ka asociācija varēs sniegt konsultācijas par vairākiem uz Īriju peļņā aizbraukušajiem aktuāliem jautājumiem. Kalniņš sacīja, ka asociācija bez maksas plāno sniegt konsultācijas, palīdzēs iekārtoties darbā, nokārtot nepieciešamās formalitātes u.tml. Vienlaikus gan tās darbības lauks plānots daudz plašāks.

"Mūsu mērķis ir izveidot organizāciju, kas palīdzētu latviešu amatniekiem un ražotajiem tirgot preces, organizāciju, kas piesaistītu valsts naudu iniciatīvu bagātiem indivīdiem, kam ir redzējums un vīzija, palīdzēt tiem, kas vēlas būt pašnodarbinātie un kaut ko darīt paši, palīdzēt tiem, kas nonākuši grūtās situācijās un ir izmisumā, kā arī piedalīties citos projektos," norādīja Kalniņš.

Dibināmās asociācijas koordinators sacīja, ka jau pirms vairākiem gadiem - 2005.gada ziemā - viņš centies dibināt Īrijā latviešu biedrību, taču tolaik ideja netika realizēta. "Tā bija katastrofa," vērtēja Kalniņš, norādot, ka tautieši neesot bijuši spējīgi strādāt kopā un "katrs vilcis segu uz savu pusi".

Tādēļ tagad, no jauna mēģinot nodibināt latviešu asociāciju, viņš plānojis plašāku biedrības darbību. "Uzskatu, ka kopīgos projektos tikai veidosies kopīgums un nevis pats no sevis, tāpēc asociācija iestāsies daudzās citās asociācijās, komisijās, kas dala valsts un pašvaldības finansējumu nevalstisko organizāciju projektiem, un mēs meklēsim latviešus, kas varētu realizēt šos projektus," sacīja Kalniņš.

Viņš savulaik Latvijā nodibinājis interneta mājaslapu izstrādes un uzturēšanas uzņēmumu, kas izveidojis interneta projektu "www.tirdzini.lv"", kurā pieejama visa informācija par gadatirgiem un tirdziņiem. Tādēļ patlaban Kalniņš Ziemeļīrijā veido interneta marketinga uzņēmumu un arī latviešu asociāciju, kas varētu palīdzēt ne tikai Īrijā esošajiem latviešiem, bet arī palikušajiem dzimtenē, proti, pēc Kalniņa pieredzes, Latvijā esot, piemēram, liels skaits amatnieku, kas savu produkciju varētu piedāvāt ārzemēs.

"Tagad asociācijas uzdevums ir palīdzēt Latvijā palikušajiem amatniekiem un maziem ražotajiem ar preces noieta veidošanu. Vēlamies, lai Latvieši saprot, ka viņi var būt šīs sistēmas sastāvdaļa, un var piedalīties," teica Kalniņš.

Asociācijas veidošanas koordinators gan norādīja, ka patlaban latviešu iesaistīšanās biedrībā noritot kūtri, tādēļ arī radusies ideja cilvēkus drīzāk piesaistīt kādam kopīgam projektam, nevis tikai pašai biedrībai.

Oficiāli nodibināt biedrību plānots jau tuvākajā laikā.

Jau patlaban Īrijā darbojas vairākas latviešu biedrības, piemēram, Latviešu Biedrība Īrijā, Latviešu apvienība latviešiem Īrijā, Limerikas Latviešu biedrība, Latviešu Sabiedrība Korkā u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!