Foto: LETA

Viena cilvēka "saskaitīšana" pērn notikušajā tautas skaitīšanā valstij "nosacīti" izmaksāja aptuveni 2,6 latus, trešdien laikrakstā "Latvijas Avīze" publicētā intervijā norāda Centrālās statistikas pārvaldes priekšniece Aija Žīgure.

Viņasprāt, turpmāk valstij būtu jāparūpējas, lai administratīvo reģistru datubāzes ir tik sakārtotas, ka iedzīvotājus var skaitīt tikai no tām, un tad tautas skaitīšanas process izmaksās lētāk. "Somijā un Dānijā neviens skaitītājs mājās neierodas, un šo valstu iedzīvotāji par skaitīšanu uzzina tikai no avīžu virsrakstiem. Tik mazā valstī kā mūsējā tas noteikti ir izdarāms," uzskata Žīgure.

Viņa kategoriski noraidīja pieļāvumu, ka tautas skaitītajiem dots politisks uzdevums saskaitīto skaitu "pārvilkt" pāri psiholoģiski nozīmīgajai 2 miljonu robežai. "Statistikā viens no pamatprincipiem, ka mums jābūt politiski neietekmējamiem. To esam ļoti cītīgi centušies sargāt," uzsvēra Žīgure, norādot, ka iegūt datus no dažādiem reģistriem ir atzīta prakse un ir valstis, kas skaita tikai tādā veidā.

Žīgure atzina, ka, protams, ir arī problēmas, piemēram – cilvēks deklarējies vienā vietā, bet dzīvo pavisam citā pilsētā, cits savukārt emigrējis, bet tas nekur nav reģistrēts un tamlīdzīgi. "Lietuvā, kad pirms pāris gadiem ieviesa obligāto veselības apdrošināšanas nodokli, tūliņ ļoti uzlabojās situācija ar emigrācijas reģistrēšanu. Kolīdz cilvēki saņēma paziņojumu, ka jāmaksā nodoklis, tā personas, kuras atrodas ārvalstīs, no reģistra "izrakstījās"," sacījusi Žīgure.

"Turpmāk statistika dzīvos ar tautas skaitīšanas datiem. Aprēķināsim, cik valstī ir iedzīvotāju uz 2012. gada sākumu, un koriģēsim arī citus datus, pārrēķināsim arī makrorādītājus – ienākumu līmeni uz vienu iedzīvotāju, bezdarba rādītājus u. tml.," stāstījusi Žīgure.

Jau ziņots, ka pērn notikušajā tautas skaitīšanā saskaitīti 2 067 887 miljoni Latvijas iedzīvotāju, kas ir par 309 000 mazāk nekā iepriekšējā tautas skaitīšanā 2000.gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Latvijas iedzīvotāju skaits pērn bija gandrīz tāds pats kā 1959.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!