Lielās cilvēku veselībai bīstamo zilaļģu koncentrācijas dēļ Valsts sanitārā inspekcija (VSA) aizliegusi peldēties Lubāna ezerā.
VSI sabiedrisko attiecību speciāliste Solvita Ulmane pastāstīja, ka reģionālā vides pārvalde ezerā konstatējusi lielu zilaļģu koncentrāciju, un, tā kā šis augs ir bīstams cilvēka veselībai, VSI Lubānas ūdenskrātuvē peldēties aizliegusi.

Lubāna ezerā gan esot ļoti maz vietu, kur var "normāli" piekļūt ezeram, jo ūdenskrātuves krasti ir ļoti purvaini. Cilvēki peldēm Lubāna ezeru izmanto tikai Gaigalavas pagastā. Šī pagasta pašvaldībai inspekcija uzdevusi informēt iedzīvotājus par piesārņojumu ezerā, kā arī peldvietās izlikt brīdinošus uzrakstus.

To, ka zilaļģu piesārņojums ezerā tiešām ir liels, VSI speciālisti novērojuši "paši savām acīm", otrdien apsekojot ezeru. No zilaļģu izdalītajiem toksīniem Lubāna ūdenskrtātuvē ejot bojā zivju mazuļi.

Karstā un sausā laika dēļ apstākļi zilaļģu attīstībai ūdenskrātuvēs šopavasar ir īpaši labvēlīgi. Lubāna ezers ir sekls, tajā ir stāvošs ūdens, tāpēc no vēl lielākas zilaļģu savairošanās ūdenskrātuvi var pasargāt tikai laika apstākļu maiņa.

Jāatgādina, ka zilaļģes ir bīstamas cilvēka veselībai un saindēšanās pazīmes, saskaroties ar zilaļģēm lielā koncentrācijā, ir alerģiski izsitumi, nieze, ādas iekaisumi, dermatīti, slikta dūša, vemšana, caureja, paaugstināta temperatūra, arī aknu darbības traucējumi. Par lieliem blāvi zilganzaļiem plankumiem ūdenī vai piekrastē iedzīvotāji tiek aicināti informēt pa tālruņiem 7469664 vai 9467500.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!