Foto: F64
Jaunās valdības veidošanas sarunas līdz šim nav devušas drošu skaidrību, ka nacionālā apvienība "Visu Latvijai" – TB/LNNK (VL-TB/LNNK) būs koalīcijā, un apvienībai pašai, it īpaši pirmoreiz Saeimā iekļuvušajiem deputātiem no VL, ir jāizdara viss, lai mazinātu bažas par iespējamu radikālismu un pierādītu prasmi meklēt kompromisus valdības darbā, uzskata nacionālās apvienības līderis, "tēvzemietis" Roberts Zīle.

"Svarīgākais mums pašlaik ir noņemt bažas, ka nacionālās apvienības frakciju kāds ne tikai Austrumos, bet arī Rietumos varētu pasniegt kā radikālu organizāciju. No mums prasa, lai mēs kļūtu ar prognozējamu un saprotamu seju," intervijā Latvijas Radio sacīja Zīle.

"Mums pašiem ir jāizdara viss, lai mēs būtu atbildīgi un būtu tur [koalīcijā]. Bet tas nozīmē, ka ir jāmācās kaut ko nepateikt, atrast kompromisu, reizēm nedziedāt kaut kādas dziesmas," sacīja Zīle, atzīstot, ka jaunievēlētie deputāti no VL varētu būt "pārāk neprognozējami, pārāk radikāli", un tas radot zināmas bažas.

"Jums ir jāizšķiras, vai jūs esat valstsvīri vai arī jūs strādājat uz savu vēlētāju, lai pēc četriem gadiem dabūtu vairāk balsis. Pēc četriem gadiem var būt par vēlu, Latvija var pavirzīties pavisam uz citu pusi. Ekonomiski mēs nokļūsim citu, ne Eiropas Savienības, investīciju lokā, un, kam pieder ekonomika, tam pieder vara," nepieciešamību nepieļaut apvienības "Saskaņas centrs" (SC) iekļūšanu valdībā skaidroja Zīle. "Ja jūs esat koalīcijā, jūs esat atbildīgs par lēmumiem, bet tad jums ir arī ietekme – tai skaitā nacionālos jautājumos," skaidroja Zīle.

"Jūs nelaižat iekšā ar šo kompromisu SC valdībā, kas ir ļoti būtiski," uzskata Zīle, norādot, ka jebkurš cits koalīcijas variants, ne tā dēvētā "vecā koalīcija", ko veido apvienība "Vienotība", VL-TB/LNNK un Zaļo un Zemnieku savienība, "vājina [premjeru Valdi] Dombrovski", kuram vēlētāji ar savu balsojumu ir izteikuši uzticību turpināt iesāktās reformas.

"Ja VL nepiekāpjas, tad mēs esam opozīcijā," atzina Zīle, vienlaikus kategoriski uzsverot, ka "es neiešu pret Dombrovski, mūsu pienākums ir viņu atbalstīt".

Tomēr politiķis uzsvēra, ka pašlaik nevarot runāt par šķelšanos nacionālajā apvienībā un iespēju, ka tās frakcija Saeimā sadalās, daļai atbalstot Dombrovska valdību, bet daļai paliekot opozīcijā. "Lai gan daudziem TB/LNNK ir neizpratne, kāpēc esam bijuši "svītrojumu līderi", un tas rada spriedzi apvienībā, taču mēs to pārvarēsim, bet tas nav šīs dienas jautājums. Šīs dienas jautājums – izdarīt visu, lai mēs būtu Dombrovska koalīcijas sastāvā. Dombrovskis ir deklarējis, ka prioritāte ir vecā koalīcija, un man nav pamata viņam neticēt," sacīja Zīle.

Jau ziņots, ka 10.Saeimas vēlēšanās uzvarēja apvienība "Vienotība", kas ieguva 33 deputātu vietas, SC ieguva 29 deputāta mandātus, ZZS – 22, VL-TB/LNNK – astoņas un arī PLL – astoņas deputāta vietas.

"Vienotības" premjera amata kandidāts, pašreizējais valdības vadītājs Dombrovskis (JL) jau sācis sarunas par nākamo Ministru kabinetu ar iepriekšējiem koalīcijas partneriem – ZZS un VL-TB/LNNK, taču pieļāva arī kādu sadarbības formu ar līdz šim opozīcijā esošo SC. Pret tās iesaistīšanu valdībā gan uzreiz iebilda nacionālā apvienība. Sarunas par valdības veidošanu vēl turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!