Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza ziloņu mītne, kas celta 1914.gadā un veidota atbilstoši tā laika izpratnei par dzīvnieku labturību, neatbilst ziloņu turēšanas pamatprasībām. Tagad ir pienācis brīdis, kad Āzijas ziloņiem Radžam un Rupai jādodas projām no Latvijas.
Par to šorīt vēsta laikraksti "Lauku Avīze" (LA) un "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA).

Patlaban ir panākta vienošanās, ka Rīgas zoodārzam piederošais Eiropā lielākais zilonis Radža uz pieciem gadiem pārcelsies uz dzīvi Emmenas zoodārzā, bet Bāzeles zoodārza īpašums ziloņmāte Rupa dosies uz Arnhemu.

NRA raksta, ka Radža ir pierādījis sevi kā spējīgu ziloņtēvu, un Apdraudēto sugu Eiropas programmas (EEP) interesēs ir, lai arī turpmāk Āzijas ziloņu nebrīves populāciju papildinātu viņa pēcnācēji - svarīgi, lai tā attīstītos ģenētiski pilnvērtīga.

Daudziem vēl atmiņā 1990.gada priecīgais notikums, kad Rīgas zoodārzā piedzima ziloņmeitene Zuzīte. Diemžēl drīz pēc dzemdībām viņas māte Zita nomira, un tēvs Radža palika atraitņos. Sešus gadus vēlāk Zuze tika uzdāvināta Rīgas sadraudzības pilsētai Kobei, kuru bija krietni papostījusi zemestrīce. Uz brīdi Radža palika viens, līdz beidzot pie viņa atceļoja Bāzeles zoodārzam piederošā ziloniene Rupa, kura, kā apgalvoja Āzijas ziloņu programmas speciālisti, varētu būt ļoti piemērota mūsu dižvīram. Diemžēl dažādu iemeslu dēļ viņa izrādījās vairoties nespējīga. Centieni atvest uz Rīgu citu zilonieni beidzās neveiksmīgi, jo, iepazinušies ar piedāvātajiem dzīves apstākļiem, ziloņmeiteņu īpašnieki lūgumu noraidīja. Radžas un līdz ar to arī Rīgas zoodārza piedalīšanās Āzijas ziloņu vairošanas programmā kļuva problemātiska.

Šā gada jūnijā Rīgas zoodārzs saņēma priekšlikumu uz pieciem gadiem nosūtīt Radžu uz Emmenas zoodārzu, kas ir visveiksmīgākā Āzijas ziloņu EEP dalīborganizācija. Tur ļoti piemērotos apstākļos mīt 15 ziloņu un atrastos vieta arī Radžam, kuram tiktu piešķirts savs harēms, bet Rupa ar īpašnieku - Bāzeles zoodārza - atļauju varētu doties uz Arnhemu. Rīgas zoodārza vadība šo priekšlikumu pieņēma. Nolemts, ka septembra beigās, kamēr laiks nav kļuvis pārāk drēgns un mitrs, mūsu ziloņi dosies uz jaunajām dzīvesvietām.

Jau 1999.gadā Lielbritānijas Zooloģisko dārzu federācijas licencēšanas komisijas pārstāvju inspekcijas neoficiālajā atzinumā teikts, ka vienīgais veids, kā Rīgas zoodārzā būtu atrisināma ziloņu (un arī viņu kaimiņu nīlzirgu) turēšanas problēma, ir jaunas mītnes celtniecība. Līdzīgu viedokli paudis arī Eiropas Zoodārzu un akvāriju asociācijas izpilddirektors Dr.Kūns Brūvers. Šim viedoklim pievienojies Āzijas ziloņu EEP koordinators Tons Dorrestejna.

Tas, vai Rīgā ziloņi kādreiz atkal būs, lielā mērā atkarīgs no zoodārzam pieejamajiem finanšu resursiem. Lai gan Āzijas ziloņu EEP pārstāvji solījuši sniegt visu iespējamo atbalstu, lai ziloņi Rīgas zoodārzā atgrieztos, vairākums naudas jaunas ziloņmājas celtniecībai būs jāmeklē tepat Latvijā. Pēc aptuvenām aplēsēm, modernas mītnes būve, ieskaitot priekšprojektēšanas izpētes darbus, varētu maksāt no viena līdz pusotram miljonam latu.

Vakar zoodārza vadība Rīgas mēram Gundaram Bojāram nosūtīja vēstuli ar lūgumu finansiāli atbalstīt jaunas ziloņu un nīlzirgu mītnes celtniecību, ziņo laikraksti.

Zoodārza Informācijas daļas vadītājs Ingmārs Līdaka LA sacījis, ka jaunas ziloņu mājas uzcelšana varētu izmaksāt simts tūkstošus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!