Aģentūrai LETA kļuvis zināms aptuvenais ministru amatu sadalījums nākamajā valdībā, kuru jau pirmdien, 17.decembrī, tiekoties ar Saeimas labējām partijām, gatavojas piedāvāt apspriešanai premjera amatam izvirzītais Ivars Godmanis (LPP/LC).
Aģentūras LETA informācijas avots informēja, ka Godmanis plāno darbu piecu partiju koalīcijā, kas ir izdevīga visām partijām. Šādā piecu partiju koalīcijā neviena no tām nedominēs, bet, kādai aizejot no valdības, Ministru kabinets nekritīs.

Gadījumā, ja opozīcijā esošā partija "Jaunais laiks" atteiksies strādāt valdībā, Godmanis varētu piedāvāt Valsts prezidentam četru partiju koalīciju.

Plānots, ka LPP/LC nākamajā valdībā bez premjera amata būs arī satiksmes, bērnu un ģimenes lietu, kā arī, iespējams, ekonomikas ministru portfeļi. LPP/LC svarīgs ir ekonomikas ministra amats, ņemot vērā Godmaņa plānus apkarot inflāciju.

Ministra amatu varētu zaudēt sabiedrības integrācijas lietu ministrs Oskars Kastēns (LPP/LC). Viņam ir Saeimas deputāta mandāts un, Kastēnam atgriežoties parlamentā, mandātu var zaudēt Jānis Šmits.

Tautas partijai (TP) plānots ārlietu, finanšu, kultūras un reģionālās attīstības un pašvaldību lietu, kā arī tieslietu ministru amati.

Aģentūras LETA avots informēja, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers rosinājis nomainīt ministrus, kuri ieņem izglītības un zinātnes ministra un veselības ministra amatus. Līdz ar to TP virzītajam Vinetam Veldrem var nākties pamest veselības ministra amatu. Izglītības un zinātnes ministres amatu zaudēs Baiba Rivža (ZZS), kura atgriezīsies Saeimā deputātes statusā.

Zaļo un zemnieku savienībai plānots atstāt vides, zemkopības, e-lietu un labklājības ministru amatus, taču, iespējams, pašreizējā labklājības ministre Iveta Purne (ZZS) amatu zaudēs.

Partijai "Jaunais laiks" (JL) plānots piedāvāt aizsardzības, izglītības un zinātnes, veselības un sabiedrības integrācijas lietu ministru amatus, bet apvienībai "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK - iekšlietu ministra un īpašu uzdevumu ministra Eiropas Savienības līdzekļu lietās amatus.

Plānots, ka premjera biroju vadīs Godmaņa padomnieks Juris Radzevičs.

Pēc neoficiālas informācijas, JL deputātei Sandrai Kalnietei šonedēļ bijusi personīga saruna ar Godmani par iespēju iekļauties viņa valdībā. Zināms, ka Kalnietei solīts aizsardzības ministres amats, tomēr skaidrības, vai JL būs valdībā, joprojām nav.

Vairāki JL Saeimas frakcijas deputāti norādīja, ka tikai "kādi divi" no visiem JL deputātiem atbalstot darbu valdībā.

Frakcijas deputāts Ainārs Latkovskis aģentūrai LETA sacīja, ka viņam ir šaubas par atbalstu Godmanim, jo viņš bijis tas, kurš atbalstījis gan strīdīgos drošības likumu grozījumus, gan arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāja Alekseja Loskutova atbrīvošanu no amata, bet vēlāk atbildību novēlis uz Aigaru Kalvīti (TP).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!