Foto: Vida Press

8.maijā aprit 70 gadi kopš Eiropā beidzās Otrais pasaules karš. Tas bija lielākais bruņotais konflikts cilvēces vēsturē un prasīja vismaz 70 miljonu cilvēku dzīvību. "Delfi" apkopo 1945.gada pavasara laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās.

Laikraksts "Zemgales komunists", 1.maijs

Sarkanās Armijas lielais uzbrukums

"1945.gada 12.janvārī Sarkanā Armija sāka spēcīgu uzbrukumu visā frontē. Sarkanā Armija uzbrūk 1200 kilometrus garā frontē no Baltijas jūras līdz Karpatiem. Pasaule vēl nav pieredzējusi tik grandioza mēroga uzbrukuma operācijas.

Hitleriskā Vācija neglābjami pārdzīvo militāri politisku katastrofu. Uzvarām vainagotas kara beigas un hitleriskās Vācijas sakāves noslēgums gaidāms vistuvākā laikā.

Visa mūsu tauta ar lielu prieku un dedzīgu atsaucību uzņēma PSRS Augstākās Padomes Prezīdija dekrētu par padomju izcilo karavadoņu Padomju Savienības Maršālu J. S. Koņeva, G.K. Žukova un K.K Rokosovska apbalvošanu ar "Uzvaras" ordeni. Ar šo ievērojamo karavadoņu, Staļina kara skolas audzēkņu vārdiem saistās daudzas lielas uzvaras tagadējā karā un sevišķi pēdējās uzvaras Vācija teritorijā.

Kas ir tās dzīvinātājs avots, kas dod tai titanisko spēku? Šis avots - Padomju iekārta, Padomju Savienības tautu draudzība, boļševistiskās partijas gudrā vadība un Staļina zinātne uzvarēt."

Foto: data.lnb.lv

Milānas radio ziņo par nāves soda izpildīšanu Musolīni, Pavolīni un Skorcam

"Kā "Reutera" aģentūra ziņo no Romas, Milānas radio pārraidījumā, kas uztverts Romā, teikts, ka itāļu patrioti izpildījuši nāves sodu Musolīni un citiem fašistu līderiem.  Pēc Milānas radio ziņojuma, ar nāvi sodīto starpā ir fašistiskās partijas ģenerālsekretārs Aleksandrs Pavolīnī, bijušais fašistiskās partijas sekretārs Karlo Skorca un Musolīni mīļākā Klara Petači.

"Reutera" aģentūra pārraida Milānas radio ziņojumu, kurā teikts, ka Musolīni un citu notiesāto fašistu līķi izstādīti Piaca Loreto laukumā Milānā."

TASS paziņojums

"Š.g. 28.aprīlī "Reutera" aģentūra paraidīja Lielbritāniajs premjerministra kancelejas publicēto ziņojumu, kurā teikts, ka Himlers iesniedzis priekšlikumu, ka Vācija ir gatava kapitulēt bez noteikumiem Anglijas un Amerikas Savienoto Valstu priekšā.

Šinī ziņojumā teikts, ka Anglijas un Amerikas Savienoto Valstu valdības ir atbildējušas, ka viņas pieņem beznoteikumu kapitulāciju tikai visu sabiedroto priekšā, ieskaitot arī Padomju Savienību.

TASS ir pilnvarots paziņot, ka šo ziņojumu apstiprina atbildīgās padomju aprindas."

Nemieri Minhenē

"Hitleriešu radio ziņo, ka naktī uz 28.aprīli Bavārijas centrālā pilsētā Minhenē uzliesmojuši nemieri, kas ziņojumā raksturoti kā "nodevēju mēģinājumi organizēt sacelšanos" un tādējādi "dot vācu kareivjiem, kas cīnās frontē, triecienu mugurā".

Sazvērniekiem izdevās izmantot Minhenes raidstaciju savu ziņojumu paraidīšanai. Pret sazvērniekiem nosūtītas Folksšturma vienības, kuru darbības rezultātā sacelšanās, kā liekas, likvidēta."

Pirmais Maijs - Darba ļaužu kaujas spēju skates diena

"Padomju zemnieki godam pildījuši savu patriotisko pienākumu pret Dzimteni. Viņi grūtajos kara apstākļos pilnīgi apgādājuši Sarkano Armiju un pilsētu iedzīvotājus ar pārtiku un rūpniecību izejvielām.

Karš nav apturējis arī padomju zinātnes un kultūras attīstības. PSRS zinātne un tehnika, kultūra un māksla kara laikā kļuvusi jauniem izciliem sasniegumiem un atradumiem bagātāka. Tas dara godu mūsu padomju inteliģencei."

Uzziņa:

"Zemgales komunists" bija Jelgavas pilsētas un apriņķa izpildkomitejas latviešu valodā izdots laikraksts PSRS okupācijas laikā, kas no 1944. gada 5.decembra iznāca Jelgavā (1944 - 1962).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!