Foto: Publicitātes foto
Sākoties jaunajam mācību gadam, veikalos par 66% audzis pieprasījums pēc šokolādes konfekšu kārbām, tāpat tradicionāli pieprasītas ir tortes un dzirkstošie bezalkoholiskie dzērieni, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina aptaujātie tirdzniecības uzņēmumi.

"Cilvēki skolas gada sākumu svin, ģimenēs krietni panašķojoties ar saldumiem. Jau pērn šokolādes konfekšu kārbas divās pēdējās augusta dienās un pirmajā skolas dienā pirka par 2,8 reizēm vairāk nekā līdzīgā periodā jūlija beigās. Šogad tendence turpinās - divās iepriekšējās dienās konfekšu kastes pārdevām par 66% vairāk nekā pirms mēneša, bet vislielākais pieaugums, protams, būs šodien," atzina veikalu tīkla "Maxima Latvija" pārstāvis Ivars Andiņš.

Otrs populārākais skolas sākuma svētku produkts ir tortes - tās pirmssvētku un svētku dienās cilvēki pirkuši 2,4 reizes vairāk nekā parasti. Savukārt šodien dienas pirmajā pusē pārdošanas pieaugums ir piecas reizes lielāks nekā ikdienā, norādīja Andiņš.

Savukārt tirdzniecības tīkla "Rimi Latvia" pārstāve Dace Valnere norādīja, ka jau nedēļas nogalē pieaudzis pieprasījums pēc atspirdzinošiem dzērieniem, kā arī dzirkstošajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem.

"Salīdzinot ar pagājušo gadu, jūtami pieaudzis pieprasījums arī pēc alkoholiskajiem dzērieniem, kūkām un tortēm. Tā kā pirmā skolas diena šogad ir 3.septembris, pircēju paradumus, izvēloties preces svētku galdam, varēsim novērtēt tikai rīt, jo nereti pircēji iepērkas tieši svētku dienā. Taču, neskatoties uz to, ļoti daudz cilvēku jau brīvdienās pirka visu nepieciešamo," norādīja Valnere.

Tāpat viņa norādīja, ka šogad salīdzinājumā ar pagājušo gadu pircēji bijuši krietni aktīvāki, iegādājoties kancelejas preces skolai. Pie pieprasītākajiem kancelejas piederumiem pieskaitāmas rūtiņu un līniju burtnīcas, klades, burtnīcu vāciņi, guaša krāsas un bloknoti. Tāpat novērojams pieaugums arī pēc bērnu, sieviešu un vīriešu apģērbiem.

Kā norādīja "Elvi" franšīzes turētāja "Pārtikas tirdzniecības apvienība" komercdirektore Laila Vārtukapteine, svētku dienas pārdošanas datus "Elvi" veikalos apzināt vēl pāragri, tomēr jau no augusta vidus veikalos pakāpeniski palielinājās pircēju pieprasījums pēc skolai nepieciešamajām precēm.

"Kā jau prognozējām, lielākā daļa vecāku mācību gada sākumam nepieciešamās preces sāka iegādāties augusta pēdējā nedēļā. Dažādu kancelejas un biroja preču pārdošanas apjomi pieauga vairākkārt - salīdzinot augustu ar jūliju - pat par 150%. Tomēr, salīdzinot ar pērnā augusta datiem, pieaugums nebūs tik liels," sacīja Vārtukapteine.

Tāpat viņa sacīja, ka, līdzīgi kā citos gados, šodien palielināsies dažādu konditorejas izstrādājumu un augļu pārdošanas īpatsvars, kas mācību gada pirmajā dienā pieaug divkārt.

Savukārt jautāti, vai šodien īpaši tiek uzmanīti nepilngadīgie potenciālie alkohola un cigarešu pircēji, tirgotāji atbildēja apstiprinoši.

"Jā, šo preču grupām tiek pievērsta papildu uzmanība. Piemēram, rīkojam iekšējos reidus. Ļoti rūpīgi sekojam līdzi tam, lai nepilngadīgām personām "Rimi" nebūtu iespējas iegādāties alkoholiskos dzērienus un cigaretes. Ja vien pircējs izskatās gados jauns, kasieri vienmēr prasa uzrādīt personu apliecinošu dokumentu. Lai darbiniekiem tas neaizmirstos, kases sistēmā ir iestrādāts pat atgādinājuma teksts, kas parādās, ja klients iegādājas kādu no šīm precēm," sacīja Valnere.

Arī "Elvi" pārstāve sacīja, ka veikalu tīkls ikdienā cenšas instruēt pārdevējus un veikt kontrolpirkumus, lai novērstu šādus pārkāpumus.

"Nevaram apgalvot, ka pirmajā skolas dienā jauniešu kāre pēc aizliegtajām precēm būtu ievērojami lielāka kā ikdienā, tādēļ par šo jautājumu domājam katru dienu, neatkarīgi, vai tie ir svētki vai parasta darba diena," sacīja Vārtukapteine.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!