Foto: DELFI
Šoks, atverot acis un ieraugot dažu centimetru attālumā zirga galvu – tādas sajūtas pārņem pamodinātos "pudeles atpūtniekus" Biķernieku mežā. Braucošs autovadītājs, kas steidzīgi apliek drošības jostu, spiedzoši bērni un pateicīgi ārvalstu tūristi – tik dažāda ir cilvēku reakcija uz policijas darbinieku darbu, kas savus pienākumus izpilda, patrulējot zirgu mugurās.

Ikrīta "spalvas pa gaisu"

Stallī Pierīgā, Upesciemā skaļi jo skaļi vidžina un šaudās bezdelīgas. Policijas jaunākā inspektore Amanda Straujupa sarunājas ar zirgu Emīlu - abiem šodien paredzēta kopīga patruļa. Zirgs jau gandrīz notīrīts un sagatavots darbam. Tikmēr jaunākais inspektors Jānis Meņģelis stāv pagalmā un cenšas noturēt Emīla brāli Melni. Inspektors ir apbruņojies ar zirga skrāpi un sieviešu matu suku. Drīz pa gaisu iet putekļi un spalvas. "Melnim šobrīd vēl iet nost ziemas spalva, bet drīz jau arī viņš būs spīdīgs," stāsta policists. Melnis tikmēr cenšas apvienot rīta skaistumkopšanas procedūras ar otrajām brokastīm un kāri plūc zaļo pagalma zālīti.

Šodien paredzēta patruļa maršrutā Upesciems - Langstiņi - Berģi. Diena ir reti saulaina, un zirgi ir priecīgi redzēt savus kopējus. Valsts policijai pavisam ir seši zirgi un četri hipologi. Katru dienu divi vai trīs policisti dodas pa norādīto maršrutu un veic patruļas zirgu mugurās, un nav dienas, kad cilvēki pārsteigumā neapstātos vai bērni nemātu ar rokām. Zirgu patruļu nevar nepamanīt.


"Patrulēt ar zirgu ir zināmas priekšrocības - piemēram, mežā, kur ar mašīnu, motorolleri, divriteni neizbrauksi, bet kur var iziet zirgs. Arī skats un lauka pārredzamība no augšas ir labāka. Vislabākās vietas mūsu zirgu patruļām ir Mežaparks, Šmerlis, Biķernieku mežs. Arī Berģi un Upesciems," stāsta hipologu darba plānotāja Gunta Āķe ar iespaidīgu amata nosaukuma garumu - VP RRP KPP Patruļpolicijas pārvaldes Patruļpolicijas bataljona 10. rotas inspektore. Visi četri hipologi - trīs sievietes un viens vīrietis - ir šīs 10. rotas jaunākie inspektori. Vēl divus jātniekus vajadzētu, bet esot grūtības tos atrast.

"Nē, vīriešu vai sieviešu diskriminācijas mums nav. Latvijā vēsturiski ar jāšanu vairāk nodarbojušās sievietes," smejas Āķe. "Viņas mani tiešām neapbižo. Tieku galā labi," apstiprina Jānis Meņģelis - vienīgais hipologs vīrietis. Būtībā policista jātnieka funkcijas ir identiskas jebkura cita Patruļpolicijas bataljona policista funkcijām - policisti var pārbaudīt dokumentus, aizturēt. Taču ir jābūt papildu zināšanām, kas saistītas ar zirgiem, un šie lielie, cēlie dzīvnieki ļoti jāmīl.

"Priekšzināšanas ir vēlamas. Jāt var iemācīties arī pusgadā, bet viena lieta ir labi izskatīties uz zirga, cita - kontrolēt, ko viņš dara," skaidro Jānis. Gan Jānim, gan Amandai ir liela pieredze darbā ar zirgiem. Pirms darba policijā viņi abi profesionāli nodarbojušies ar jāšanas sportu. Sportiskā karjera abiem pārtrūkusi traumu dēļ. Lai varētu turpināt darīt to, kas tik ļoti iet pie sirds, abi sākuši strādāt Jātnieku policijā.

Aizdzīti auto, nelegāli ugunskuri, iedzēruši atpūtnieki

Zirgu rīta apkope ir veikta. Policisti ir saģērbušies īpašajās formās. Hipologam Jānim pie zābakiem spoži pieši. Pēdējo reizi tiek savilktas siksnas, kas tur seglus. Un tad jau abi policisti kāpj zirgos un dodas patruļā. Abi brāļi, Melnis un Emīls, izskatās cēli un ir apmierināti ar iespēju izkustināt savus pusmūža kauliņus.

Ceļš ved uz Upesciema centru. Garām brauc mašīnas, traktors, bet zirgi pie cilvēku un automašīnu sabiedrības ir pieraduši un turpina ritmiski klabināt pakavus. Zirgu patruļas mēdz patrulēt arī Rīgas centrā vai vietās, kur notiek kādi lielāki pasākumi. Ir patrulēts arī 9.maija svētkos Uzvaras parkā.

"Parasti viss ir diezgan mierīgi. Bet ir bijis, kad Biķernieku mežā atrodam nelegālus ugunskurus, tad ziņojam ugunsdzēsējiem un palīdzam viņiem mežā to vietu atrast," stāsta Amanda. Patrulēšana pa nomaļākām vietām nereti ir vērtīga. "Esam mežā atraduši aizdzītas automašīnas, tad ziņojam un veicam visas noteiktās procedūras," skaidro Jānis.

Nereti gadās atrast, piemēram, Biķernieku mežā gulošus iereibušus cilvēkus - tad ir jāpārliecinās, vai cilvēkiem nav nepieciešama palīdzība. "Cilvēks guļ un nereaģē. Bet tad nāk zirgs, zeme dimd un vibrē, un tad viņš pēkšņi atver acis un ierauga zirga galvu. Tad vienā mirklī ir augšā," smejas policists. Tad policisti veic skaidrojošo darbu un paskaidro "dabas mīļotājiem", ka ir labākas vietas, kur atpūtināt kauliņus. Apdzīvotās vietās un centrā bieži jāpalīdz tūristiem, kas kaut ko meklē un nevar atrast. "Ir gandarījums pēc tādām patruļām, kad nav noticis nekas ārkārtējs, bet esi palīdzējis kādam cilvēkam viņa situācijā," skaidro Jānis.

Kāpēc viņam tik lieli zobi un tik lielas acis?

Jātnieku policija bieži saņem vēstules no skolām, kas aicina policistus un zirgus ciemos. To viņi labprāt arī dara. "Piedalāmies Drošības dienu pasākumos. Stāstām, ka no zirgiem nav jābaidās, jo daudziem bērniem ir bail pat tuvoties zirgiem. Ne vienmēr tie ir pilsētnieki. Vienkārši ir bērni, kas baidās," stāsta hipoloģe. Tad policistiem ir jāatbild uz neskaitāmiem jautājumiem, arī tādiem kā "Kāpēc viņam tik lieli zobi? Un kāpēc tik lielas acis?".

Upesciema patrulējamā posmā pēkšņi iela piebirst pilna ar maziem skolnieciņiem sporta tērpos. Viņi ir ceļā uz sporta laukumu ielas otrā pusē. Taču sporta pasniedzēja Zinta ļauj bērniem apstāties un aprunāties ar patruļu. Pēc mirkļa kautrības daudzas mazas rokas sniedzas zirgu virzienā, policisti tiek apbērti ar jautājumiem un zirgi ļaujas glāstīt galvu un kaklu. "Ko viņš ēd? Kā viņus sauc un vai tu viņus ķemmē?" policisti tiek apbērti ar jautājumiem.

Vietējie bērni patrulējošos policistus jau pazīst un lietišķi spriež par policijas darbu. "Man vēl nav bijis darīšanas ar policiju, bet manam tētim gan. Viņam bija jāsamaksā sods," spriež viens mazais sportotājs. "Mana mamma arī maksāja sodu - par mašīnu," piemetina otrs. "Bet šitie policisti ir citi - kad viņiem nav mašīnu, viņi ņem zirgus, lai ātrāk tiek uz priekšu," pārliecināts trešais drosminieks.

Patruļa dodas tālāk. Garāmbraucošā džipa vadītājs, ieraudzījis patruļu, steidzīgi piesprādzē drošības jostu. Pie atvērtajiem privātmāju logiem parādās ziņkārīgas galvas, kas pavada patruļu ar ciešu skatienu.

Patruļa ir piecas stundas gara, tās laikā maršrutu cenšas plānot tā, lai zirgi varētu kaut kur padzerties. Tā arī šoreiz abi četrkājainie patrulētāji ar baudu dodas iekšā dīķī ar visiem policistiem mugurā. Zirgi ilgi dzer un tad sāk šļakstināties. Emīls demonstratīvi kulsta vienu priekškāju un brālis Melnis drīz sāk izrādīties līdzīgi. Drīz pie šiem dīķiem Berģu pusē policistiem būs vairāk darba, jo te ir peldvietas, kur karstā laikā pulcējas daudz vietējo - pikniko un lieto alkoholu ar visām no tā izrietošām sekām.

Pirms dodamies projām, abi zirgi uzmet mums pēdējo kotrolējošo skatienu pa automašīnas logu - kārtībai jābūt!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!