Šā gada 5.septembrī Latvijā plāno ierasties skandalozais Krievijas Valsts domes vicespīkers Vladimirs Žirinovskis, taču Latvijas varas iestādes, visticamāk, viņu mūsu valstī varētu neielaist.
Žirinovska plānotā brauciena uz Latviju iemesls ir raidījuma "Balzams dvēselei" piecu gadu jubilejas svinības, kurās viņš aicināts piedalīties kā viesis. Tomēr skandalozā Krievijas politiķa ierašanos Latvijā nopietni apdraud fakts, ka kopš 1993.gada, saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) informāciju, viņš iekļauts tā saucamajā "melnajā sarakstā" kā Latvijā nevēlama persona.

Raidījuma "Balzams dvēselei" veidotājas televīzijas kompānijas "Forma Pro" projektu direktore Maiga Circene pauda cerību, ka Latvijas varas iestādes rīkosies demokrātiski un Žirinovski Latvijā ielaidīs. Circene norādīja, ka uz raidījuma jubileju uzaicināti ļoti daudzi un dažādi atraktīvi cilvēki, un "Žirinovskis nav ne labāks, ne sliktāks par kādu no viņiem".

Krievijas Liberāldemokrātiskās partijas (KLDP) Valsts domes frakcijas preses dienestā informēja, ka viņiem nekas neesot zināms par Žirinovska iekļaušanu "melnajā sarakstā". Tāpēc Krievijas politiķis uz Latviju brauks, paziņoja preses dienesta pārstāvis.

KLDP pārstāvis Pāvels Veļikanovs uzsvēra, ka līdz šim nav bijis tāda gadījuma, kad Žirinovski neielaistu kādā valstī, un, domājams, ka arī Latvija nerīkosies pretēji. "Ja Žirinovskis Latvijā netiks ielaists, tas būs precedents. Redzēsim, kas tam sekos," sacīja Veļikanovs.

Veļikanovs piebilda, ka Krievijas vicespīkera ierašanos Latvijā neapdraudot arī autoavārija, kurā vakar vizītes laikā ASV iekļuva Žirinovska automašīna. Žirinovskis avārijā cietis minimāli. Viņam pēc avārijas konstatētas problēmas ar redzi, kā arī lielas galvassāpes, taču no hospitalizācijas ASV slimnīcā politiķis atteicies, jo vairāk uzticoties Krievijas ārstiem, paziņoja KLDP pārstāvis. Neraugoties uz avāriju, Žirinovskis iecerējis turpināt un pat aktivizēt savu vizīti ASV, kā arī neatlikt nevienu ieplānoto pasākumu, tajā skaitā Rīgas apmeklējumu 5.septembrī.

Tiesībsargājošajās iestādēs paskaidroja, ka par personas iekļaušanu Latvijai nevēlamo personu sarakstā lemj PMLP, pamatojoties uz drošības dienestu sniegto informāciju. Personai, kura ir iekļauta tā sauktajā "melnajā sarakstā", iebraukšana valstī tiek atteikta. Krievijas vēstniecībā Rīgā apgalvoja, ka vēstniecība nav informēta par Krievijas Valsts domes vicespīkera gaidāmo vizīti Latvijā un plānoto vizītes programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!