Foto: LETA
Jāņu naktī aizturēto autovadītāju skaits alkohola reibumā varētu būt mazākais, kāds jebkad fiksēts šajā svētku naktī, pieļāva Valsts policijas Prevencijas nodaļas vadītājs Edmunds Zivtiņš.

"Vēl jāprecizē datu bāzē, bet man ir tādas aizdomas, ka tik maz iereibušu autovadītāju, nav bijis nevienu gadu," piektdienas agrā rīta norādīja Zivtiņš.

Viņš uzskata, ka nostrādājusi kampaņa, kas īstenota medijos. Tas ir arī iepriekšējo gadu darbības rezultāts. Zivtiņš norādīja, ka pirms desmit gadiem sociālā drošība kampaņa neesot bijusi tik apjomīga, arī darbs uz ceļiem ticis organizēts citādi.

"Esam ļoti smalki izplānojuši, veicot transporta plūsmas monitoringu, izpētot desmit gadu garumā, kā notiek transporta plūsma pa stundām. Esam izpētījuši, kad ir vislielākās automašīnu plūsmas, un kad policistam jābūt uz ceļa konkrētās vietās," stāstīja policijas pārstāvis.

Visvairāk autovadītāju reibumā braukuši Rīgā – septiņi, Zemgalē – trīs, Vidzemē – divi, Kurzemē – divi, Latgalē – divi.

Zivtiņš būtu gandarīts par situāciju uz ceļiem Jāņu naktī, ja nebūtu bijis smagā negadījuma Cēsu pusē Raunas novadā, kurā pēc divu automašīnu sadursmes cieta trīs cilvēki. Negadījums notika īsi pēc astoņiem vakarā un vietējās nozīmes ceļa.

"Cēsu rajons gadu no gada bijis rūpju bērns. Cēsu rajonā ir jāstrādā intensīvi tieši šajos svētkos," viņš norādīja.

Savukārt riteņbraucēji ir "problēma", jo pieķerti 66 vadītāji reibumā, kas ir četras reizes vairāk nekā citās dienās.

"Acīmredzot, ir divas kategorijas – tiem, kam nav cita transportlīdzekļa, kā arī tie, kas izvēlas mazāko ļaunumu," skaidroja policijas pārstāvis.

Jau ziņots, ka Jāņu naktī 17 autovadītāji aizturēti par braukšanu alkohola reibumā. Reibumā pieķerti arī 66 velosipēdisti vadītāji. Jāņu naktī uz ceļiem bojāgājušo nav. Ceļu satiksmes negadījumos aizvadītajā naktī kopumā cietuši septiņi cilvēki.

Apjomīgas sociālās kampaņas par drošību uz ceļiem tika uzsāktas pēc 2000.gada tā saucamajiem asiņainajiem Jāņiem, kad uz ceļiem vasaras saulgriežu brīvdienu laikā avārijās dzīvību zaudēja 26 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!