Foto: DELFI

Pirms lielveikalam "Maxima" Rīgā, Priedaines ielā, iebruka jumts, uz tā bijusi pabeigta arī rotaļlaukuma montāža, bet atsevišķi rotaļlaukuma labiekārtošanas darbi vēl nebija pabeigti, otrdien Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā tā dēvētajā Zolitūdes traģēdijas krimināllietā liecināja Gatis Austers, kurš piedalījies uzņēmuma "Ksil Baltic" rotaļu laukuma un vingrošanas kompleksa montāžas darbos.

Viņš stāstīja, ka Priedaines ielā darbus, kas attiecās uz rotaļlaukuma montāžu, sācis aptuveni pusotru nedēļu pirms traģēdijas. Tajā laikā apkārt notikuši arī apzaļumošanas un labiekārtošanas darbi.

Bērnu rotaļu laukuma sastāvdaļas uz jumta nogādātas ar ceļamkrānu divos piegājienos. Vaicāts par rotaļu laukuma konstrukciju svaru, liecinieks atbildēja, ka to nezina.

Rotaļu laukums montēts saskaņā ar plānu, kurā bijusi norādīta vieta, kur tam jāatrodas. Bērnu laukuma montāžā piedalījušies četri cilvēki, ieskaitot liecinieku.

Austers atminējās, ka bērnu rotaļlaukuma montāžas darbus kontrolējis "Ksil Baltic", kā arī darbus apsekojis "kāds no lielajiem vadītājiem", bet precīzi, kurš tas bijis, viņš nezināja. Rotaļlaukuma montāža tika pabeigta pirms traģēdijas, bet atsevišķi darbi – gumijas montāža un labiekārtošana – nē.

Otrdien uz tiesas sēdi bija ieradies tikai viens no sešiem aicinātajiem lieciniekiem. Pārējie liecinieki nebija informējuši tiesu par savas neierašanās iemesliem. Līdz ar to tiesa pasludināja pārtraukumu līdz trešdienai, 14. decembrim, pulksten 10.

Zolitūdes traģēdijas krimināllieta ir vērienīgākā tiesas prāva Latvijas vēsturē. Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa 2015. gada decembrī sāka skatīt lietu, kurā sākotnēji prokuratūra par cietušajiem krimināllietā atzinusi 263 personas, bet kopējais pieteiktais kompensācijas apmērs ir 155 miljoni eiro. Kā liecinieki krimināllietā pieteikti 144 cilvēki. Zolitūdes traģēdijā, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, 2013. gada 21. novembrī bojā gāja 54 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!