Foto: LETA
Tā dēvētajā Zolitūdes traģēdijas lietā, ko pēc cietušo prasības par daudzmiljonu eiro kompensācijas piedziņu ierosinājusi Rīgas apgabaltiesa, ceturtdien netika izslēgta iespēja noslēgt izlīgumu. Tiesa gan vēl nesāka lietas izskatīšanu pēc būtības, bet nolēma tiesas sēdi atlikt līdz 16.aprīlim, lai izvērtētu, vai tomēr nebūtu lietderīgi visas civilprasības, ko cietušie iesnieguši dažādās Latvijas tiesās, apvienot un skatīt vienā lietā.

Kā portālam "Delfi" sacīja atbildētāju statusā esošās "Maxima Latvija" aizstāvis Jānis Rozenbergs un būvfirmas "Re&Re" advokāts Uģis Grūbe, paši atbildētāji nav gatavi doties pie prasītāja un piedāvāt slēgt izlīgumu, jo prasības uzskata par nepamatotām un tās neatzīst.

Līdz ar to savu vainu atzīt un piedāvāt izlīgumu viņi nav gatavi. Tomēr, ja prasītāju - trīs cietušo - advokāts Aldis Gobzems sagatavos konkrētu izlīguma piedāvājumu ar konkrētu summu un nāks ar to pie atbildētājiem, tad šādu piedāvājumu atbildētāji ir gatavi izskatīt. Gobzems tiesas sēdē izteicās, ka izlīgums atbildētājiem izmaksātu lētāk, nekā pašreizējā dārgo advokātu algošana.

Rīgas apgabaltiesā iesniegtās prasības summu - 100 miljonus latu, ko no visiem atbildētājiem solidāri jeb līdzīgās daļās vēlas piedzīt prasītāji, gan Rozenbergs nodēvēja par "populismu".

Ceturtdien Rīgas apgabaltiesa nesāka lietas izskatīšanu pēc būtības, bet uzklausīja lietas dalībnieku viedokļus par dažādiem procesuāliem jautājumiem.

Jau vēstīts, ka tiesneses Ilzes Ošiņas tiesvedībā ir trīs pieteicēju - Edgara Čerņenoka, Valērijas Valentīnas Mizulas un Oksanas Vilsones prasība pret SIA "Maxima Latvija", būvkompāniju "Re&Re", SIA "Homburg Zolitūde", SIA "Tineo" un Rīgas domi, kurā tiek lūgts atlīdzināt morālo kaitējumu un atzīt atbildētāju rīcības prettiesiskumu.


Kopumā pēc pērnā gada novembrī notikušās traģēdijas Zolitūdē, kad zem lielveikala "Maxima" gruvešiem dzīvību zaudēja 54 cilvēki, vairākās Latvijas tiesās tika iesniegtas prasības par kopumā 350 miljonu eiro piedziņu. Pieteikumi tika iesniegti Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā, Rīgas rajona tiesā, Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā un Talsu rajona tiesā.

Prasībās ir septiņi atbildētāji - SIA "Maxima Latvija", SIA "Re&Re", SIA "Homburg Zolitude", SIA "Tineo", Rīgas dome, arhitektu firma "Kubs" un SIA "HND Grupa". Prasība pret Rīgas domi tiek celta tādā apmērā, kā tas noteikts Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu likuma 14.panta trešajā daļā, proti, 28 457 eiro apmērā, jo ar prasību tās iesniedzēji nevis vēlas sodīt nodokļu maksātājus, bet gan konkrētas juridiskas personas.

Prasību iesniedzēji norādīja, ka gadījumā, ja pilnībā tiks apmierinātas šīs prasības un par labu prasītājiem tiks piedzīta visa summa, tad 90% no šīs summas jeb 315 miljonus eiro prasītāji ziedos labdarībai Latvijas bērniem, ugunsdzēsējiem, policistiem, mediķiem, skolotājiem, pensionāriem un arī citiem, kuri rūpējas par drošu, taisnīgu un godīgu Latviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!