Foto: LETA
Partijas "Vienotības" rīcība, nepildot koalīcijas partneru starpā panāktās vienošanās, var radīt problēmas sadarbībā, tomēr pagaidām līdz kritiskās masas sasniegšanai, kad kopdarbs varētu vairs neizdoties, esot vēl tālu, uzskata Zatlera reformu partijas (ZRP) frakcijas vadītāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis.

Deputāts uzsvēra, ka tāpat kā cilvēkiem, arī koalīcijas partneriem svarīga ir reputācija, un gadījumi, kad netiek pildītas vienošanās, to ietekmē negatīvi. Dombrovskis gan atturējās vētrtēt, vai "Vienotības" lēmums nav saistīts ar "vietas ierādīšanu" koalīcijas partneriem, sakot, ka tas ir jautājums pašai "Vienotībai".

Deputāts portālam "Delfi" atgādināja, ka vēl trešdienas vakarā koalīcijas partneri panākuši vienošanos uz nedēļu atlikt Finanšu un kapitāla komisijas vadītāja (FKTK) kandidāta Kristapa Zakuļa apstiprināšanu amatā, jo ZRP frakcija vēl nebija paguvusi vienoties par balsojumu.

Dombrovskis noraidīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītāja Jāņa Reira (V) no Saeimas tribīnes izteiktos pārmetumus, ka ZRP nepamatoti kavējas ar pretendenta izvērtēšanu, skaidrojot, ka šī ir pirmā Saeimas darba nedēļa pēc svētkiem, un brīvdienu laikā vairāki ZRP frakcijas deputāti, arī tās vadītājs Valdis Zatlers, bija atvaļinājumā. Tāpēc pirmā diena, kurā frakcija varēja apspriest Zakuļa izvirzīšanu, bija trešdien.

Dombrovskis arī noraidīja steidzamās virzīšanas argumentu, ka FKTK nedrīkst vēl ilgāku laiku atstāt bez vadības, norādot, ka komisija kā institūcija ir rīcības spējīga un var pieņemt lēmumus, jo tajā ir kvorums, un tāds tas būtu arī vēl nedēļu līdz nākamajai Saeimas sēdei.

Zakuļa kandidatūras virzīšana bez galīgās vienošanās koalīcijā arī radījusi aizdomas, ka, ZRP šajā aizklātajā balsojumā atturoties, Zakuli amatā varētu arī neatbalstīt. Tāpēc Dombrovskis pirms balsojuma pārliecinājis frakciju atbalstīt FKTK priekšsēdētāja amata kandidātu.

Jau vēstīts, ka pretēji trešdien solītajam lēmumu par Zakuļa iecelšanu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītāja amatā virzīt izskatīšanai Saeimā tikai nākamnedēļ, parlaments ceturtdien negaidīti nolēma skatīt šo jautājumu un ar pārliecnošu balsu vairākumu apstipirnāja Zakuli amatā.

Pretēji vēl trešdienas vakarā atgalvotajam, ka Zakuļa kandidatūra tiks virzīta balsojumam nākamnedēļ, ceturtdienas rītā tieši pirms Saeimas sēdes sanākusi Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) nodokļu komisija, kurā nolemts virzīt Zakuli apstiprināšanai FKTK priekšsēdētāja amatā jau ceturtdien.

Par viņu nobalsoja 73, pret bija 3, bet atturējās 17 deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!