Foto: LETA

Zatlera Reformu partijas (ZRP) valde naktī uz sestdienu pēc deviņu stundu ilgas sēdes vienprātīgi nolēma, ka nākamā valdības koalīcija jāveido kopā ar "Vienotību" un apvienību "Saskaņas centrs", kā arī uzaicina "Vienotības" premjera amata kandidātu, pašreizējo Ministru prezidentu Valdi Dombrovski vadīt šo koalīciju.

ZRP valdes priekšsēdētājs, eksprezidents Valdis Zatlers portālam "Delfi" uzsvēra, ka valdē domstarpību par šo lēmumu nav bijis, taču ilgu laiku prasīja lēmuma teksta noslīpēšana. Tāpat ZRP noliedza medijos izskanējušo neoficiālo informāciju, ka puse ZRP jaunievēlētās 11.Saeimas frakcijas – 11 deputāti – nepiekrīt sadarbībai ar SC.

Vairāki ZRP valdes locekļi portālam "Delfi" sacīja, ka atsevišķiem deputātiem esot bijušas "atšķirīgas preferences", tomēr neviens neesot apgalvojis, ka, ņemot SC koalīcijā, viņi partiju un frakciju pametīs.

Tāpat vēl pirms tam izskanējusī informācija par 14 partijas biedru, arī valdes locekļu un Saeimā ievēlēto deputātu, vēstuli pret sadarbību ar SC nav pierādījusies, jo vēstuli valde nav saņēmusi un neviens valdes loceklis nav arī atzinis, ka būtu tādu parakstījis.

ZRP valdes lēmums nācis jau sestdien naktī, lai gan iepriekš bija pieļauta doma to oficiāli paziņot pirmdien. Par to liecinājis arī tas, ka Zatlers uz valdes sēdes sākumu pulksten 16 ieradies ģērbies džemperī, bet pēc vakariņu pārtraukuma atgriezās jau tērpies uzvalkā, lai varētu reprezentatīvi izskatīties, paziņojot ZRP valdes lēmumu.

ZRP valdes locekļi nenoliedza, ka lēmuma pieņemšanu pasteidzinājis arī "Vienotībā" ietilpstošas Pilsoniskās savienības paziņojums par atbalstu koalīcijai ar ZRP un Nacionālo apvienību VL-TB/LNNK, kam sekoja arī neoficiāli signāli no "Vienotības" līderiem, ka pirmdien apvienības valdes sēde šādu lēmumu varētu pieņemt arī visa apvienība "Vienotība".

Jau ziņots, ka sākoties 11.Saeimā ievēlēto partiju konsultācijām ar Valsts prezidentu , lielāko mandātu skaitu ieguvušās apvienības "Saskaņas centrs" līderi trešdien prezidentam apliecināja, ka joprojām par labāko uzskata trīs lielāko nākamajā parlamentā ievēlēto spēku - SC, Zatlera reformu partijas (ZRP) un "Vienotības" - koalīciju. Savukārt Nacionālās apvienības pārstāvji sajutuši atbalstu "nacionālajai koalīcijai".

Saskaņā ar provizoriskajiem 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem SC ieguva 31 mandātu, ZRP - 22, "Vienotība" - 20, Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - 14, bet Zaļo un zemnieku savienība - 13 deputātu vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!