Foto: LETA
Apvienība "Vienotība" partneriem topošajā koalīcijā - Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), iespējams, piedāvājusi ieņemt piecu ministru amatus, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

ZZS piedāvāti zemkopības, satiksmes, izglītības un labklājības ministru amati, kā arī apvienotās Vides un reģionālās attīstības ministrijas vadība.

Nav ziņu, kādi amati ZZS piedāvāti Saeimā, bet ministru portfeļu sadalē tiek ņemti vērā arī šie posteņi. Piemēram, neoficiāli tiek minēts, ka vienlīdzīgi ministra amatam tiekot vērtēts Saeimas priekšsēdētāja krēsls.

Kā ziņots, piektdien sākotnējā vienošanās starp "Vienotību" un ZZS paredzēja, ka abas varētu saņemt sešu ministru amatus, bet apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LLNK (VL-TB/LNNK) - vienu, tieslietu ministra, amatu. Tomēr šodien tika paziņots, ka koalīcija tiks veidota bez VL-TB/LNNK, jo pret to kategoriski iebilda SCP.

"Vienotība" šodien ir izteikusi savu priekšlikumu par amatu sadali, un ZZS to izvērtēs, bet nekāda informācija par piedāvājuma saturu netiks izpausta, kamēr nav saņemta atbilde no ZZS, šodien pēc jaunās koalīcijas sanāksmes žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Arī ZZS līderis Augusts Brigmanis, vaicāts, vai viņa partijai piedāvāti pieci ministru portfeļi, attiecās no jebkādiem komentāriem.

Neoficiāli zināms, ka tieši "Vienotības" jaunā amatu sadales piedāvājuma dēļ nolemts valdības veidošanā ieturēt pauzi līdz trešdienai - lai ZZS varētu to labi apdomāt.

Kā ziņots, ir panākta konceptuāla vienošanās par Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) likvidēšanu, tās funkcijas pamatā nododot Vides ministrijai. Šo ministriju plānots nodot ZZS pārraudzībā, un to varētu vadīt Raimonds Vējonis.

ZZS pārziņā paliktu arī Zemkopības ministrija, kuru varētu turpināt vadīt Jānis Dūklavs, kā arī Labklājības ministrija. Par pārējām ministrijām tika solīts vēl diskutēt. ZZS uzstāj uz satiksmes ministra amatu.

"Vienotības" līderis Ģirts Valdis Kristovskis telekompānijai TV3 šovakar teica, ka iepriekš VL-TB/LNNK paredzētais tieslietu ministra amats ir "Vienotības" interešu lokā.

Kā ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma", apvienībai "Vienotība" jaunajā valdībā būs astoņi ministru portfeļi - veselības, kultūras, ārlietu, tieslietu, finanšu, ekonomikas un iekšlietu ministra amati, kā arī aizsardzības ministra amats, kas apvienots ar Ministru prezidenta biedra amatu Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā sagatavošanai, un to, visticamāk, ieņems Artis Pabriks (SCP).

Līdz ar to Kristovskis topošajā valdībā varētu ieņemt ārlietu ministra amatu. Iepriekš uz ārlietu ministra amatu pretendēja arī Pabriks.

Kristovskis aģentūrai LETA atzina, ka viņa kļūšana par ārlietu ministru esot ļoti reāla. "Tikpat reāli, kā šīs valdības apstiprināšana," viņš piebilda.

Kā ziņots, pēc RAPLM likvidēšanas paliek 13 ministrijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!