Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (ZRP) vadībā izstrādātais Vietējo pašvaldību referendumu likumprojekts, kas iesniegts izskatīšanai valdībā, var saasināt etniskos konfliktus un tam ir daudz trūkumu, uzskata Zaļo un zemnieku savienība (ZZS).

Arī Ministru prezidenta Valda Dombrovska viedoklis par likumprojektu esot negatīvs, informē ZZS.

ZZS uzskata, ka pašvaldības referendums ir būtisks un nepieciešams instruments demokrātijas stiprināšanai vietējās pašvaldībās. Tomēr sasteigts un nepārdomāts tiesiskais regulējums pašvaldību referendumu ieviešanai var radīt neatgriezeniskas sekas pašvaldību normālai ikdienas darbībai, apdraudot sniegto pakalpojumu kvalitāti.

Savienība uzskata, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotajā likumprojektā tiek pieļauta iespēja pašvaldībās rīkot referendumus par jautājumiem, kas var vēl vairāk saasināt etnisko spriedzi. Piemēram, likumprojektā nav noteikti ierobežojumi rīkot referendumus par svešvalodu plašāku izmantošanu vietējo pašvaldību darbā, pieļauta tendencioza ielu nosaukumu maiņas iespējamība, kā arī jaunu un pretrunīgu pašvaldībās svinamu svētku paredzēšana.

ZZS norāda, ka likumprojekts pārkāpj Eiropas vietējo pašvaldību hartā noteikto par ierobežojumu pašvaldībām noteikt jaunus pienākumus, neparedzot to finansēšanas avotus. Tāpat bez uzmanības ir atstāts jautājums par referendumu iniciētāju finanšu avotiem, kas joprojām ir būtisks jautājums notikušā valodas referenduma gadījumā. Arī reklāmas jautājumi likumprojektā ir atstāti bez ievērības.

Turklāt likumprojektā paredzēts pašvaldības referendumus rīkot par tādiem jautājumiem, par kuriem jau šobrīd tiesību aktos paredzētas publiskās apspriešanas procedūras, piemēram, par pašvaldību attīstības stratēģiju un par jaunu objektu būvniecību, norāda ZZS.

Savienība arī uzskata, ka pašvaldības domes atlaišanas procedūra, ko paredz izstrādātais likumprojekts, jau šobrīd ir noteikta pašvaldību likumā un darbojas.

ZZS uzsver, ka par pašvaldības referendumu likumprojektu nav panākta vienošanās ar Latvijas Pašvaldību savienību un Latvijas Lielo pilsētu asociāciju.

Jau vēstīts, ka VARAM izstrādātais likumprojekts ir izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē un nodots saskaņošanai ministrijām un citām ieinteresētajām pusēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!