Viena no valdības koalīcijas partijām - Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - neatbalsta Latvijas karavīru misijas Irākā termiņa pagarināšanu.

ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis informēja, ka šādu lēmumu trešdien pieņēma Latvijas Zemnieku savienības valde. Viņš prognozēja, ka līdzīgi lems arī Latvijas Zaļās partijas vadība, līdz ar to ZZS frakcijas viedoklis būs vienots.

Kā skaidroja politiķis, misijas turpināšana vairs nav nepieciešama, jo galvenais uzdevums - gāzt Irākas diktatoru Sadamu Huseinu un nodibināt demokrātiski ievēlētu pārvaldi - ir izpildīts.

ZZS nav runājusi par šo jautājumu ar citiem koalīcijas partneriem, tomēr, neskatoties uz Tautas partijas, Latvijas Pirmās partijas un partijas "Jaunais laiks" nostāju, ZZS savu viedokli nemainīs, apgalvoja Brigmanis.

Partijas "Jaunais laiks" Saeimas frakcijas deputāte un Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre Linda Mūrniece aģentūru LETA informēja, ka ministrijā tiek gatavots lēmumprojekts par misijas pagarināšanu, tāpēc JL ir stingra pozīcija un partija atbalsta misijas pagarināšanu Irākā. Pēc Mūrnieces domām, ZZS rīcība vērtējama kā populistiska.

LPP Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Jaundžeikars atzina, ka šis jautājums nav skatīts, tomēr līdz šim partijas pozīcija bijusi misijas pagarināšanu atbalstoša. Arī Jaundžeikars atbalsta misijas pagarināšanu, ja nenotiks kādas būtiskas izmaiņas.

"Latvijas starptautiskais pienākums ir turpināt misiju Irākā," sacīja TP priekšsēdētājs un bijušais aizsardzības ministrs Atis Slakteris. Kā norādīja TP politiķis, Latvijas karaspēkam Irākā ir jāpaliek, līdz vietējā pašpārvalde spēs saviem spēkiem nodrošināt kārtību.

"Ja koalīcija tagad paziņotu par aiziešanu no Irākas, esmu pārliecināts, ka sāktos asinsizliešana Irākā," teica Slakteris. Tāpēc Latvijas pienākums ir rīkoties konsekventi. Komentējot ZZS lēmumu, Slakteris norādīja, ka tuvojas vēlēšanas un partijām ir vēlme sevi iezīmēt ar oriģinālām idejām. Viņš solīja pārliecināt savus koalīcijas partnerus mainīt lēmumu.

Kā norāda Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, tas, vai Latvijas karavīri piedalīsies miera misijās Irākā, Afganistānā vai kur citur arī turpmāk, būs jālemj visām Saeimā pārstāvētajām partijām, informēja prezidentes preses sekretāre Aiva Rozenberga.

Pēc Valsts prezidentes domām, šis ir vienas partijas viedoklis šajā jautājumā. Turklāt nevienam nav noslēpums, ka pēc gada Latvijā ir Saeimas vēlēšanas. Tas, kā katra partija parlamentā balsos par Latvijas karavīru turpmāko dalību miera misijās, būs uz tās sirdsapziņas, uzsver Vīķe-Freiberga. Tāpat tas būs atkarīgs no katras Saeimā pārstāvētās politiskās organizācijas vīzijas, kā tā redz valsts turpmāko attīstību.

Valsts prezidente norāda, ka līdz šim daudzkārt ir uzsvērts: Latvijas karavīru dalība misijā Irākā ir augstu novērtēta un mūsu valsts līdz ar to var būt lepna par saviem kareivjiem.

Attieksmei pret Latvijas kareivju dalību miera misijās ir jābūt pragmatiskai un izsvērtai atbilstoši valsts interesēm, piebilst Vīķes-Freibergas preses sekretāre.

Kā ziņots, spēkā esošais likums paredz Latvijas karavīru dalību operācijā Irākā līdz šā gada beigām.

Kopš misijas sākuma Latvijas karavīri atrodas Polijas vadītā kontingenta sastāvā, taču šīs valsts valdība aprīlī paziņoja par sava militārā kontingenta izvešanu no Irākas gada beigās.

Plānots, ka no nākamā gada Latvijas karavīri dienēs Dānijas militāro vienību sastāvā, līdz ar to viņiem arī būs jāmaina dislokācijas vieta, iepriekš pastāstīja Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs.

Dāņiem Irākā ir 400 līdz 500 karavīru kontingents. Savukārt no Latvijas misijā patlaban piedalās 133 karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!