Foto: Publicitātes foto
Zaļo un un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcija nevirzīs savu kandidātu Valsts prezidenta amatam, jo frakcijas vairākums atbalsta pašreizējā prezidenta valda Zatlera pārvēlēšanu, taču nav izslēgta iespēja, ka savu pretendentu piedāvā kāds no ZZS deputātiem aer atšķirīgu viedokli, otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Labrīt, Latvija!" sacīja ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Viņš uzskata, ka Zatleram "nav sliktas izredzes būt šīs pils saimniekam arī turpmāk", taču viss atkarīgs no tā, cik godprtātīgi rīkosies partijas, kas iepriekš publiski paudušas viņam atbalstu. Brigmanis kārtējo reizi atzina, ka pilnīgu ZZS atbalstu Zatleram nevarot solīt - 15 deputāti no ZZS Zatleru atbalstot, bet septiņi Latvijas Zaļās partijas cilvēki esot šaubīgi, gribot tikties ar prezidentu un arī dzirdēt citas kandidatūras.

Tomēr ZZS neizvirzīs savu Valsts prezidenta amata kandidātu – ne valsts kontrolieri Ingūnu Sudrabu, ne kādu citu -, jo "vairākums tomēr ir par Zatleru", sacīja Brigmanis. "Ja nu vienigi kāds individuāls deputāts izvirzīs, bet es neredzu idejas, ka kāds vēlētos to darīt," sacīja politiķis.

Tomēr Brigmanis neizslēdz iespēju, ka pēdējā brīdī var parādīties kāds cits Valsts prezidenta amata kandidāts, atgādinot, ka Tiesībsarga meklējumos ZZS koalīcijas partneris apvienība "Vienotība" savu kandidātu piedāvāja pēdējā izvirzīšanas dienā.

Jautāts nosaukt iespējamos pretendentus, Brigmanis bija atturīgs, vien atzina, ka aptaujās liels atbalsts ir ZZS sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" līderim, Ventspils mēram Aivaram Lembergam, kurš gan jau paziņojis, ka nekandidēs. Arī Sudraba, viņaprāt, ir "līdzvērtīga kandidatūra", taču nav izvirzīta un arī ZZS to nedarīšot, atzina politiķis.

Brigmanis uzskata, ka gadījumā, ja Zatlers kandidēs viens, viņu varētu ievēlēt jau pirmajā kārtā, taču, ja būs vairākas kandidatūras, iznākumu ir grūti prognozēt.

Savukārt "Vienotības" pārstāve, kultūras ministre Sarmīte Ēlerte intervijā Latvijas Radio otrdien uzsvēra, ka Zatlers ir labs kandidāts un viņam jāturpina darbs divu iemeslu dēļ. "Pirmkārt, Latvija šobrīd lēnām sāk iziet no krīzes, mums nav vajadzīgi lieli satricinājumi, bet stabila attīstība. Otrkārt, Valdis Zatlers pārstāv pilnīgi skaidru ģeopolitisko identitāti – tā ir Rietumu identitāte. Un man šķiet, ka Latvijai joprojām tā ir ļoti skaidri jādefinē," pauda Ēlerte, kura uzskata, ka cits kandidāts, kas pārstāvētu abus šos virzienus, publiskajā telpā nav izskanējis.

Kultūras ministre atzina, ka ap prezidenta vēlēšanām "tiek kulti duļķaini ūdeņi, kas rada riska sajūtu, ka pēdējā brīdī parādīsies kandidāts, kuru šādos duļķainos ūdeņos varēs iebalsot". "Tādēļ visiem atbildīgiem politiķiem būtu skaidri un arī individuāli jādefinē un jāuzņemas atbildība, par ko viņi balsos," uzsvēra politiķe.

Uz jautājumu, vai "Vienotībai" ir arī rezerves kandidāts, Ēleret atbildēja izvairīgi, norādot, ka "politiskā atbildība ir izvēlēties un skaidri definēt savu nostāju, ko "Vienotība" ir izdarījusi".

Jau ziņots, ka par atbalstu Zatleru pārvēlēšanai otrajam termiņam pēc prezidenta "atskaites runas" Latvijas Universitātē paziņoja apvienība "Vienotība". Vienlaikus apvienības pārstāvji Saeimas spīkere Solvita Āboliņa (V) un premjers Valdis Dombrovskis (V) medijos atzinuši, ka vēlētos, lai Zatlers tiktu virzīts kā valdošās koalīcijas kopīgs kandidāts, taču Zaļo un Zemnieku savienībā viņam nav viennozīmīga atbalsta.

Kamēr koalīcija vēl vērtēja un sprieda, opozīcijā esošā apvienība "Par labu Latviju" (PLL), apsteidzot valdošo koalīciju, jau paziņoja, ka oficiāli izvirzīs Zatlera kandidatūru vasaras sākumā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Zatlers marta vidū paziņoja par gatavību kandidēt uz otro pilnvaru termiņu. Kandidatūras prezidenta amatam politiķiem jāiesniedz no 19. līdz 24.maijam, bet no 25.maija līdz 8.jūnijam ir jāorganizē prezidenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!