Foto: LETA
Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) valde aicina koalīcijas partnerus apvienību "Vienotība" un premjeru Valdi Dombrovski izvērtēt ārlietu ministra Ģirta Valda Kristovska (PS) privātajā sarakstē ar ārzemju latvieti Aivaru Sluci pausto viedokli un tā politiskās un ekonomiskās sekas kontekstā ar Satversmē noteikto diskriminācijas aizliegumu, pirmdien pēc ZZS valdes sēdes žurnālistiem paziņoja ZZS priekšsēdētājs, vides ministrs Raimonds Vējonis.

Par to, kā balsot otrdien gaidāmajā Saeimas ārkārtas sēdē par opozīcijas iesniegto Kristovska demisijas pieprasījumu, ZZS frakcija lems otrdienas rītā pēc tam, kad iepazīsies ar ZZS valdes lēmumu, sacīja Vējonis.

Viņš nekomentēja, kādu lēmumu saistībā ar Kristovska saraksti ZZS sagaida no "Vienotības " un vai apvienību apmierinās jebkurš partneru lēmums.

ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis vairākkārt izvairījās no žurnālistu jautājumiem, vai frakcija varētu atbalstīt Kristovska demisiju. Viņš uzvēra, ka liela daļa ZZS frakcijas deputātu ir jaunpienācēji Saeimā un viņš tiem nevarot uzspiest savu viedokli.

Brigmanis norādīja, ka lēmumu frakcija pieņems otrdien pusstundu pirms Saeimas ārkārtas sēdes, izvērtējot visus viedokļus. Viņš pats personīgi esot apņēmies balsot pret Kristovska demisiju, jo nekad, strādājot koalīcijās, neesot pakļāvies provokācijām, uzsvēra politiķis.

Savukārt piektdien aicinājumu Kristovskim atkāpties no amata izteikušā ZZS sadarbības partnera partijas "Latvijai un Ventspilij" priekšsēdētājs, Ventspils mērs Aivars Lembergs žurnālistiem pirmdien norādīja, ka šobrīd atbildība būtu jāuzņemas "Vienotībai" un tajā ietilpstošai partijai "Pilsoniskā savienība", kuru līderis ir Kristovskis.

Lembergs norādīja, ka katram ZZS frakcijas deputātam pašam jālemj par to, kā vērtēt Kristovska rīcību, tomēr pirmais solis šobrīd jāsper "Vienotībai". "Ja Kristovskis pats neatkāpsies vai viņu neatsauks PS, tas radīs ļoti sliktu precedentu nākotnei, ka par valstsvīriem var kļūt cilvēki ar antidemokrātiskiem uzskatiem, kas faktiski ir tumsonība," sacīja Lembergs. Ventspils mērs uzsvēra, ka viņam ir nepieņemama cilvēku šķirošana pēc tautības, turklāt, ja to dara ārsts, tā ir Hipokrāta zvēresta pārkāpšana. Lembergs ironiski pauda prieku, ka Kristovskis nav ārsts.

Viņaprāt, pirms gada notikusī sarakste nav pārāk sena, lai uz tās pamata vērtētu Kristovska uzskatus šobrīd. "Es jums piekristu, ja tā būtu starp bērnudārza vecāko grupu audzēkņiem, tikai viens būt Amerikā un otrs – Latvijā," sacīja Lembergs.

Jau ziņots, ka opozīcija pieprasa Kristovska demisiju saistībā ar ministra privāto saraksti ar ārzemju latvieti Aivaru Sluci, kas parādījusies publiskajā telpā. Saeima par šo jautājumu lems otrdien ārkārtas sēdē.

Portāla "Pietiek.com" publiskotajā e-pasta sarakstē, kas datēta ar pagājušā gada 15.oktobri, Slucis Kristovskim skaidro, ka krievu pasaulē paliek mazāk un ka "Latvija ir vienīgā valsts pasaulē, ieskaitot Krieviju, kur krievi iet uz priekšu". "Kādēļ viņiem palīdzēt, Ingvar?" jautāts vēstulē. Slucis arī norāda, ka "kā ārsts es nevarētu ārstēt krievus vienlīdzīgi latviešiem Latvijā, un tas nav atļauts, un tādēļ es gaidu".

Kristovskis atbildi uz šo Sluča e-pastu sāk ar vārdiem: "Sveiks, Aivar! Piekrītu tavam redzējumam un vērtējumam." Savukārt vēstules noslēgumā Kristovskis aicina "saglabāt veselo saprātu un neapkarot vienam otru šajos jautājumos, kam nav tieša sakara ir mūsu programmu un mērķiem".

"Ir žēl, ka nepārdomāti izteicieni, e-pasta līmeņa varonība, paņem mūsu enerģiju. Aicinu ikvienu - meklēt iespējas, kā savu viedokli un kareivīgumu pārvērst rezultatīvā gala rezultātā," pauž tagadējais ministrs.

Kristovska e-pasta noformējums liecina, ka tas nosūtīts ne vien Slucim, bet arī uz adresi biedri@pilsoniska-savieniba.lv.

Aicinājumu Kristovskim atkāpties no amata paudusi ZZS sastāvā ietilpstošā Ventspils mēra Aivara Lemberga partija "Latvijai un Ventspilij". Savukārt nacionālā apvienība VL-TB/LNNK ārlietu ministra demisiju neatbalstīs, taču aicina "Vienotību" "nepiemērot dubultstandartus" un izvērtēt Kristovska rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!