Foto: Publicitātes foto
Ja uzlauzts sociālo tīklu konts, un hakeri pieprasa finansiālu atlīdzību, lai konta turētājs atgūtu savu saturu, nekādā gadījumā neveiciet nekādus maksājumus – tā vietā sazinieties ar pakalpojuma sniedzēju (piemēram, Facebook vai Instagram), kā arī dodiet ziņu Valsts policijai.

Kad izdevēja un žurnāliste Sanda Krasta saprata, ka viņas Instagram kontu savā kontrolē pārņēmuši nezināmi ļaundari, kuru mērķis ir izspiest naudu, viņas pirmās sajūtas bija – neviltots pārsteigums. "Mazliet sirreāla sajūta, jutos līdzīgi, it kā no rīta būtu ieradusies darba vietā ierastajā adresē, bet ēkas, kur katru dienu biju devusies, vairs nav!" savas sajūtas atceras Sanda. Instagram viņa lieto kopš 2011.gada, un šobrīd uzņēmīgā sieviete šo sociālo tīklu redz kā vietu, kur attīstīt savu vārdu kā zīmolu, saistot ar savu profesionālo lauciņu – izdevējdarbību. Viņas iedvesmojošajiem dzīvesstila foto Instagram kontā @Sanda_Krasta seko vairāk nekā 18 tūkstoši interesentu. Turklāt Instagram konts Sandai kā sociālo tīklu influencerei ir arī nelielu, bet nepieciešamu ienākumu avots, tādēļ jo īpaši svarīgi bija to atgūt, lai pildītu esošās saistības ar sadarbības partneriem.

Sandai pirmo reizi dzīvē nācās saskarties ar uzlauztu sociālo tīklu kontu, līdz ar to viņa ķērās pie katra salmiņa. Vispirms sazinājās ar hakeriem, kuri jau bija atsūtījuši vēstulīti: konts dažu stundu laikā tiks izdzēsts pilnībā, bez iespējas atjaunot saturu, ja vien tā īpašniece nedos ziņu. Kad virtuālie ļaundari bija nosaukuši naudas summu, par kuru bija gatavi atjaunot kontu, Sanda sazinājās ar kādu plaši pazīstamu digitālās vides ekspertu, kurš ieteica samaksāt prasīto, jo tas būtu vienkāršākais ceļš, kā atgūt pieeju kontam. Lai arī Sanda prasīto, turklāt kriptovalūtā, samaksāja, pēc pārskaitījuma veikšanas šantāžisti pazuda pavisam, kontu neatjaunojot. Tomēr Sandai izdevās atgūt sava konta saturu, vēršoties pie Instagram atbalsta dienesta un pierādot savu identitāti. Kā lēš Sanda pati, galvenā mācība – būt uzmanīgai ar parolēm un citiem drošības pasākumiem.

Valsts policijas Kibernoziedzības apkarošanas nodaļas priekšnieks Dmitrijs Homenko uzsver – lai kas būtu noticis, nekādā gadījumā nedrīkst maksāt krāpniekiem, jo nav nekādas garantijas, ka viņi izpildīs savus solījumus. Pareizākā rīcība gadījumā, ja krāpnieki pārņēmuši kādu no sociālo tīklu kontiem, ir vispirms informēt pakalpojuma sniedzēju par notikušo. Šajā situācijā tas būtu pareizākais un maksimāli ātrākais veids, kā atgūt tiesības pār savu profilu. Pat tad, kad atgūtas tiesības pārvaldīt savu kontu, Valsts policija aicina pārliecināties, vai hakeri nav piekļuvuši arī citiem sociālo tīklu profiliem, e-pastiem vai citai informācijai, ko varētu izmantot šantāžas nolūkos. Valsts policija arī iesaka par šādiem gadījumiem informēt tiesībsargājošās iestādes, izmantojot mobilo aplikāciju Mana Drošība vai arī elektroniski uz e-pastu cyber@vp.gov.lv

Kā norāda D.Homenko, situācijas, kad tiek uzlauzti sociālo tīklu profili, ir gana izplatītas un notiek bieži. Kā galvenos iemeslus var minēt lietotāju vieglprātīgu attieksmi pret drošas paroles izvēli, kā arī nedrošu atvērto WiFi tīklu izmantošanu, lietojot sociālos tīklus un e-pastus.

Valsts policija ir sākusi iedzīvotāju izglītošanu, rosinot interneta vidē rīkoties atbildīgi un pasargāt sevi no dažādiem riskiem. Kampaņa "Nedalies ar svešinieku!" norisinās šī gada oktobrī un novembrī.

Kampaņa tiek īstenota par ES Iekšējā drošības fonda projekta "Valsts policijas kapacitātes pilnveidošana ar augsto tehnoloģiju palīdzību izdarīto noziedzīgo nodarījumu prevencijā un apkarošanā" līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!