Foto: Shutterstock
Robotizētie mehānismi jau vairāk nekā pusgadsimtu tiek izmantoti dažādu smagu priekšmetu pārvietošanai, kā arī ražošanas optimizācijai, un gaisā jau šobrīd virmo sajūta, ka pavisam drīz "melnā darba"veicēji un "McDonald's" pārdevēji paliks bez darba. Tomēr potenciālie palicēji bez darba var būt arī citu profesiju pārstāvji.

1. Taksisti

Uzņēmums "Tesla Motors" jau ir integrējis automātiskās transportlīdzekļa vadības sistēmas. Jāatzīst, ka tehnoloģija pagaidām ir tikai adaptācijas un testēšanas stadijā. Nemaz nerunājot par to, ka tās veiksmīgai integrācijai nepieciešams savākt milzīgu apjomu dokumentācijas, atļauju utt. Pašvadāmu transportlīdzekļu attīstību kavē tas, ka nav vienota standarta, taču tiklīdz visas šīs problēmas tiks novērstas, bēdīgā autokatastrofu statistika paliks pagātnē. Tāpat kā autovadītāji – taksisti.

2. Rūpnīcu darbinieki

Kopš pirmo robotizēto mehānismu parādīšanās rūpnīcās roboti veiksmīgi sāka aizvietot strādniekus. Automatizētajām konveijeru līnijām cilvēka klātbūtne vēl ir nepieciešama, taču līdz ar tehnoloģiju attīstību mašīnas spēs pilnībā aizvietot cilvēkus rūpnīcās un fabrikās.

Automatizācijas projektu vadītājs Vadims Ščeglovs, uzņēmums ABB, kas specializējas elektroenerģētikas un automātikas tehnoloģijās: "Kopumā Latvijas rūpnīcās 2018. gadā tika uzstādīti aptuveni 20 rūpnieciskie roboti. Kopējais rūpniecisko robotu skaits pārsniedz 150 vienības. Galvenā pielietošanas sfēra – produkta pārvietošana/iepakošana, metināšana un metālapstrāde, paletizācija.

Lielākie robotizētie uzņēmumi Latvijā (5 un vairāk roboti): Jensen Metal, LEAX, Groglass, Brabantia, Medzes Komponentes, DINEX, Sunningdale un citi uzņēmumi. 2019. gada sākumā tika palaista pilnībā automatizēta iepakošanas līnija uzņēmumā Orkla Latvija, Ādažu Čipši ražotnē - sistēma kas ir bāzēta uz pieciem robotizētiem moduļiem, konveijeru un vadības sistēmām. Risinājums palīdzēja aizvietot vairāk nekā 20 iepakošanas darbiniekus.

Roboti sāk parādīties arī samērā nelielos uzņēmumos. Tik tikko Piebalgas alus ražotnē tika uzstādīts paletizācijas robots alus kastu novietošanai uz transporta paletēm."
Pēc IFR (International Federation of Robotics) prognozēm, ik gadu rūpniecisko robotu skaita pieaugums ir vairāk kā 14%.

3. Apkalpojošās sfēras darbinieki

Tieši apkalpojošajā sfērā roboti visātrāk aizvietos cilvēkus. Robotam nav jāmaksā alga, viņš nepieļauj neuzmanības kļūdas un sliktā omā neizturēsies rupji pret klientiem, kas tam šķitīs pārāk izvēlīgi.

Jau mūsdienās daļa patērētāju apkalpošanas sistēmu ir automatizētas. Jebkurā lielākā pilsētā atrodami bankomāti, dažādu pakalpojumu apmaksas termināli, automāti, kuros iespējams iegādāties pārtiku, pašapkalpošanās kases, automatizētās autostāvvietas. Pēdējo divu gadu laikā pat bibliotēkās tiek atlaisti darbinieki, kas tiek aizvietoti ar robotiem. Pagaidām šai tendencei nav masveida raksturs, taču varam nešaubīties, ka tas ir tikai laika jautājums.

4. Viesmīļi

Dažos restorānos Japānā un Ķīnā viesmīļus neatradīsiet jau tagad – tos ir aizvietojuši roboti. Piemēram, "Нajime Robot Restaurant" - pirmais restorāns Taizemē, kurā visus darbus veic roboti. Tā kā arī ēdienu gatavo roboti (vismaz tā izskatās no malas), ēdienkarte ir samērā vienkārša. Pie zviedru galda iespējams izvēlēties ēdienus, bet robots pēc tam novāks netīros traukus. Starp citu, roboti ne tikai pārvietojas starp galdiņiem, viņi arī izklaidē apmeklētājus ar dejām.

Varam nešaubīties, ka pēc gadiem desmit sabiedriskās ēdināšanas iestādes dos priekšroku tieši robotiem. Visticamāk, ka līdz tam laikam roboti spēs ne tikai pieņemt pasūtījumu un atnest ēdienus, bet arī servēt tos uz galdiņiem. Pēc tam ar laiku roboti varētu sākt aizvietot arī pavārus.

Vadims Ščeglovs: "Tendences ēdināšanas automatizācijā notiek arī Latvijā. Plānots, ka tuvākajā laikā (1-2 gadi) vienā no tirdzniecības centriem tiks atvērta pirmā pilnīgi robotizētā kafejnīca! Kurā – to pagaidām paturēšu noslēpumā. Tajā ēdiena pagatavošana būs pilnīgi automatizēta."

5. Žurnālisti

Analītiķi prognozē, ka arī ar žurnālistiku drīzumā nodarbosies roboti. Jau šobrīd tiek testēti programmatūras produkti, kas spēj ģenerēt ziņas. Žurnāls "Forbes" jau izmanto žurnālistu - robotu pakalpojumus, lai veidotu un pārbaudītu gada pārskatus, bet izdevniecībā "Big Ten Network" roboti operatīvi raksta un publicē jaunākās sporta ziņas.

Izstrādātāji apgalvo, ka tas ir daudz lētāk, nekā uzturēt redaktoru, turklāt roboti veic darbu daudz ātrāk par cilvēkiem. IFR prognozē, ka sabiedrisko attiecību jomā robotu izmantošana tuvāko divu gadu laikā pieaugs vairāk kā 6 reizes.

6. Juristi

Prognozēts, ka, līdz ar robotu atnākšanu, par darba vietu nāksies pacīnīties arī juristiem, taču tas skars galvenokārt zemāko personāla slāni. Pašlaik pieejamās sistēmas palīdz advokātiem un juristiem atrast vajadzīgos dokumentus, aiztaupot tiem rutīnas darbu. Nākotnē mākslīgais intelekts spēs kvalitatīvāk veikt šo uzdevumu, paaugstinot uzņēmumu darba efektivitāti un ātrumu.

Robots - advokāts Ross, kuru radījusi kompānija "IBM" uz mākslīgā intelekta "Watson" bāzes, pieņemts darbā starptautiskā advokātu birojā "Baker & Hostetler". Robots strādā nodaļā, kas nodarbojas ar bankrota procesiem saistītiem jautājumiem. Pašlaik tajā strādā vēl 50 darbinieki. Ross spēj saprast jautājumus un uz tiem atbildēt ar hipotēzēm, kuras argumentē ar citātiem ar atsaucēm uz profesionālo literatūru.

Tādā veidā kiberadvokāts, atsijājot lielāko daļu neatbilstošas informācijas, palīdz juristiem un līdz ar pieaugošo pieprasījumu skaitu paaugstina savu efektivitāti. Turklāt, mākslīgais intelekts nepārtraukti atjaunina tiesu procesu bāzi un informē juristus par precedentiem, kas var ietekmēt konkrētās lietas izskatīšanu.

Foto: Shutterstock

7. Ārsti

Ņemot vērā mūsdienu attīstības tempus, drīzumā bez darba var palikt arī daļa ārstu: ASV jau notiek sekmīgas operācijas ar robotu izmantošanu, bet superdatori palīdz uzstādīt diagnozi un seko līdzi pacienta veselībai. Pēdējo 5 gadu laikā roboti ir veikuši tūkstošiem vissarežģītāko operāciju, kuras nevarētu uzticēt dzīviem cilvēkiem. Mašīnas salīdzinājumā ar cilvēkiem ir precīzākas un ātrākas.

Dažās ASV klīnikās diagnostiku veic kompānijas "IBM" superdators "Watson". Izanalizējot vairāk nekā 605 tūkstošus medicīnisko dokumentu un 25 tūkstošus slimību vēsturu, robots spēj ne tikai noteikt diagnozi, bet arī ieteikt labāko ārstēšanās veidu. Izstrādātāji atzīmē, ka "Watson" daudzos gadījumos demonstrē lielāku diagnosticēšanas precizitāti nekā ārsti – cilvēki.

8. Farmaceiti

Drīz vadošās kompānijas sāks masveidā ražot robotus – farmaceitus. Šādas mašīnas efektivitāte un produktivitāte desmitiem reižu pārsniedz analoģiskus cilvēka rādītājus. Roboti nekad nepiekusīs vai nepieļaus kļūdas noguruma dēļ. Saprotams, kādēļ lielās farmaceitiskās kompānijas ar miljardu apgrozījumu saskata cilvēku aizvietošanā ar robotiem tikai priekšrocības. Tieši tādēļ farmaceiti būs vieni no pirmajiem, kurus nomainīs ar robotiem. Tiek prognozēts, ka tas notiks jau ap 2020. gadu.

9. Karavīri

Līdz kiborgiem - terminatoriem vēl ir tālu, bet militārās sistēmas tiek modernizētas nepārtraukti. Un arī militāristi aizvien biežāk izmanto robotizēto tehniku. Plaši tiek izmantoti bezpilota lidaparāti, attālināti vadāmās pretraķešu sistēmas, atmīnēšanas roboti un citas mašīnas. Vēl ir pāragri runāt par to, ka karos tikai roboti bez karavīru dalības. Pagaidām mašīnas ir tikai ieroči cilvēku rokās.

10. Astronauti

Ja kosmonautus roboti pagaidām aizvietot nespēj, tad robotikas tehnika jau spēj kosmosa stacijās cilvēku vietā veikt "melno darbu". Piemēram, NASA un "General Motors" robots vārdā Robonaut2 (R2) jau klejo zemes orbītas plašumos – tas spēj darboties gan starptautiskajā kosmosa stacijā, gan atklātā kosmosā, bet tuvākajā nākotnē tiek plānots izsēdināt R2 uz Mēness. NASA pētnieki kopā ar četrām augstskolām izstrādā misijas programmu, kuras centrā ir robots - humanoīds, kosmosa kuģa pilots, kas dodas misijā uz Marsu.

Foto: TSI arhīvs

Roboti ir visur: gan lielajās rūpnīcās (pārtikas ražotnēs, mašīnbūvē), gan modernajās noliktavās un pat mājsaimniecībās. Daudzas profesijas tuvākā nākotnē aizstās roboti dēļ procesu mehanizācijas. Tāpēc viena no pieprasītākajām profesijām, kur speciālistu trūkums jūtams jau tagad, ir robotu apkalpošanas speciālists.

Foto: TSI arhīvs

"Rūpniecības un autonomo robotu blīvuma pieaugums nesamazina darbinieku skaitu robotikas un automatizācijas nozarē, bet gan tieši pretēji, nodrošina augošo pieprasījumu pēc kvalificētiem speciālistiem robotikas un automatizācijas nozarē, kas palīdzēs projektēt, izveidot, ieviest un uzturēt robotizētas sistēmas un iekārtas," komentē Transporta un sakaru institūta (TSI) profesionālās bakalaura studiju programmas Robotika direktors Aleksandrs Kraiņukovs, "studijas TSI Robotikas programmā iespējams apgūt ne tikai latviešu, bet arī angļu valodā, kas absolventiem paver starptautiskas karjeras iespējas."

Latvijā apgūt robotu programmēšanas un projektēšanas speciālista profesiju iespējams Transporta un sakaru institūtā, kas kopā ar kompāniju Robologic piedāvā 8 labākajiem studēt gribētājiem pilnībā apmaksātas studijas! Vairāk info – www.tsi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!