Foto: LETA
Veselības aprūpes finansēšanas likums ir labojams, tā pēc "Attīstībai/Par!" iniciatīvas notikušajā sanāksmē par veselības aprūpes reformu ceturtdien vienojušies četri 13. Saeimā ievēlētie politiskie spēki.

Sanāksmē piedalījās pārstāvji no "Jaunās Vienotības", Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (NA) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS). Šī ir pirmā valdības veidošanas tematiskā darba grupas sēde. Lai gan sākotnēji plānots, ka tajā piedalīsies visi 13. Saeimā ievēlētie politiskie spēki, izņemot "Saskaņu", partija "KPV LV" un Jaunā konservatīvā partija (JKP) iepriekš paziņoja, ka sēdē nepiedalīsies.

Pēc sēdes "Attīstībai/Par!" līderis Daniels Pavļuts atzina, ka visus četrus politiskos spēkus vieno kopīga izpratne par problēmām veselības aprūpes jomā. "Tas ir gan rindu jautājums, gan līdzmaksājumu jautājums, gan medicīnas speciālistu algu jautājums," iezīmēja politiķis.

Partiju pārstāvji bijuši vienisprātis, ka Veselības aprūpes finansēšanas likums ir labojums un tajā jau veicami grozījumi tuvākajā laikā. Tiek pieļauts, ka šim likumam ir jāpārskata spēkā stāšanās datums, lai pagūtu to labot. Esošais likums neesot uzskatāms par solidāru un taisnīgu.

"Ir jāpanāk situācija, ka [veselības aprūpes] sistēma ir taisnīga un solidāra," uzstāja Pavļuts. Viņam piekrita "Attīstības/Par!" biedre Ilze Viņķele, kura uzsvēra, ka visi politiskie spēki piekrituši, ka veselības aprūpes pieejamība uzskatāma par cilvēktiesībām. "Arī tika uzsvērts tas, ka veselības aprūpes centrā ir pacients un viņa intereses," pauda Viņķele.

Pārrunāti arī citi ar veselības aprūpi saistīti jautājumi. Piemēram, medikamentu cenas, kompensējamo medikamentu apjoms un klāsts. Taču palikuši "atvērti" vairāki būtiski jautājumi, tostarp, ko darīt ar veselības aprūpes groziem – vai tie būs viens vai divi, un tamlīdzīgi.

Jau piektdien notiks otrā tematiskā valdības veidošanas darba grupa, kurā tiks diskutēts par reģionālo reformu. Savukārt nākamnedēļ plānots diskusijas par veselības aprūpes modeli turpināt.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka, turpmāko politisko konsultāciju procesu bija plānots organizēt sešu tematisko grupu formātā, kura piedalītos visas 13. Saeimā ievēlētās partijas, izņemot partiju "Saskaņa". Lai gan divi no sešiem potenciālajiem valdību veidojošajiem politiskajiem spēkiem atteikuši savu dalību tematiskajās grupās, tās nav atceltas.

Jāatgādina, ka trešdien arī "KPV LV" paziņoja, ka nepiedalīsies valdības veidošanas tematiskajās grupās. Tāds politiskā spēka lēmums sekoja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) paziņojumam, ka šī partija iepriekšminēto grupu darbā nepiedalīsies, ja šajā procesā dalību ņems Zaļo un zemnieku savienība (ZZS).

Ziņots, ka pēc vairāk nekā 20 konstruktīvām politisko partiju divpusējām tikšanās reizēm un Valsts prezidenta politiskajām konsultācijām ar 13. Saeimā ievēlētajiem politiskiem spēkiem, jaunās valdības aprises vēl nav iezīmējušās.

Šobrīd – trešajā valdības veidošanas nedēļā – sarunas, pēc pašu teiktā, vada visi trīs politiskie spēki. Paralēli gan "KPV LV", gan "Attīstībai/Par!" veido nākamās valdības veicamo darbu sarakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!