Foto: Reuters/Scanpix

Par spīti tam, ka Saeimas vēlēšanu dienā, kā arī dienu pirms vēlēšanām ir aizliegta maksas priekšvēlēšanu aģitācija internetā, portāls "Delfi" novēroja, ka partijas un politiķi turpina reklamēties sociālajā tīklā "Facebook" par maksu.

Ieejot sociālajā tīklā "Facebook", sponsorētās reklāmas ilgi nav jāmeklē, jau pēc pirmajiem ierakstiem ziņu lentē izlec politiskās reklāmas.

Viena no tām, ko fiksēja portāls "Delfi", ir it kā "Kustības "Par"" sponsorēta reklāma. Lai gan lapu sauc "Kustība PAR", tai nav saistība ar politisko spēku, apliecina "Attīstībai/ Par!" kampaņas preses sekretāre Laila Spaliņa.

Sponsorētais ieraksts vēsta par kādiem "interesantiem faktiem" par Nacionālās apvienības (NA) līderi Raivi Dzintaru. Ieraksta beigās ir aicinājums dalīties ar šo ierakstu un secinājums, ka NA "laiks ir beidzies".

Spaliņa portālam "Delfi" apliecina, ka tas ir viltus konts. Par to jau iepriekš "Kustība "Par!"" ir sūdzējies "Facebook" kopš pērnā gada septembra. Savukārt par pirmsvēlēšanu dienas aktivitātēm no šīs viltus lapa partija informēs Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB).

"Mums ir aizdomas, kam pieder šis viltus konts, un apvienības līdzpriekšsēdētājs, "Kustības "Par!"" līderis Daniels Pavļuts jau iepriekš visu informāciju ir nodevis Valsts policijai," skaidro partijas pārstāve.

Taču ne visas apmaksātās reklāmas "Facebook" dienu pirms vēlēšanām nāk no viltus lapām. Vēl viens gadījums, ko portāls "Delfi" konstatēja – ir "Jaunās Vienotības" deputāta amata kandidāta Normunda Balabkas apmaksāta reklāma. Šo ierakstu kandidāts veicis no savas personīgās lapas un apmaksājis, lai parādītos pēc iespējas vairāk sociālā tīklu lietotāju ziņu lentēs.

"Jaunās Vienotības" preses sekretārs Sandris Sabajevs skaidro: "Mēs kā organizācija esam ļoti labi informēti, apzināmies visus vēlēšanu likumus, noteikumus un ierobežojumus, tai skaita, ka šodien nevar notikt apmaksāta aģitācija. Mēs arī to respektējam."

"Mēs par to esam vairākkārtīgi arī informējuši deputātu kandidātus, vēl šīs nedēļas sākumā. Cik mums zināms, visi 114 deputāti to ir ņēmuši vērā. Šajā konkrētajā gadījumā mēs esam pieprasījuši nekavējoties pārtraukt šo apmaksāto aģitāciju," apliecina "Jaunās Vienotības" preses sekretārs.

Portāls "Delfi" fiksēja, ka arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāta amata kandidāta Valda Kalnozola apmaksāta reklāma piektdien parādās sociālajā tīklā "Facebook". Šis ieraksts ved uz vietni "YouTube", kurā izvietots deputāta amata kandidāta reklāmas klips.

Politiķis gan ir neizpratnē par uzieto reklāmu. "Diez vai mums ir reklāmas. Visas reklāmas "Facebook" ir līdz ceturtdienai izliktas," pauž Kalnozols. "Mums vakar atnāca ziņa, ka ir beigusies reklāma, kāpēc tā tur ir, es nezinu."

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) piektdien pastiprināti monitorē reklāmas, turklāt piektdien tiek saņemti ļoti daudz ziņojumi KNAB "Facebook" kontā no sociālā lietotājiem par iespējamiem priekšvēlēšanu pārkāpumiem, tā portālam "Delfi" pastāstīja birojā.

KNAB atgādina, ka, atbilstoši Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteiktajam, vēlēšanu dienā, kā arī dienu pirms vēlēšanu dienas ir aizliegta:

  • priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana elektroniskā plašsaziņas līdzekļu radio programmās un raidījumos;
  • publiskās lietošanas ārtelpās un iekštelpās;
  • preses izdevumos;
  • valsts un atvasinātu publisku personu institūcijās, kā arī kapitālsabiedrībās, kurās valstij vai atvasinātām publiskām personām pieder vairāk nekā 50% kapitāla daļu (akciju);
  • apmaksātas aģitācijas veikšana publisko elektronisko sakaru tīklos, tai skaitā internetā (neattiecinot to uz politisko partiju un to apvienību mājaslapām internetā).

KNAB aicina iedzīvotājus piektdien un 13.Saeimas vēlēšanu dienā, 6.oktobrī, būt sociāli aktīviem un par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem sociālajos tīklos ziņot KNAB, izmantojot mobilo lietotni "Ziņo KNAB!".

Gadījumos, ja sociālo tīklu lietotājs pamana aizliegtu aģitāciju, tas jānofiksē un jānosūta uz šo mobilo lietotni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!