Foto: F64
Sestdien, 4.oktobrī, Latvijas iedzīvotāji 953 vēlēšanu iecirkņos izvēlas, kuri simts deputāti nākamos četrus gadus veidos valsts parlamentu. Lai gan Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) dati liecina, ka kopējā vēlētāju aktivitāte varētu būt zemāka nekā 2011.gadā, portāls "Delfi" novēroja, ka pie iecirķņiem joprojām veidojas rindas, un vēlētāji aizvien ierodas vēlēt kuplā skaitā.

Vienā no Rīgas populārākajiem iecirkņiem - 3.iecirknī, kas atrodas Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā, aktivitāte esot līdzīga kā iepriekšējās Saeimas vēlēšanās 2011.gadā, taču, jāņem vērā, ka šodienas aktivitātei jāpieskaita arī klāt vēlētāju iepriekš glabāšanā nodotās balsis, optimismu par vēlētāju aktivitāti pauda iecirkņa vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Daina Gulbiņa

Gulbiņa arī norāda, ka cilvēkiem, atšķirībā no citiem vēlēšanu gadiem, šoreiz esot krietni mazāk jautājumi, cilvēki nāk jau zinoši par to, kā nodot savu balsi. Portāls "Delfi" novēroja, ka iecirkni apciemoja arī jaunieši, kuri gatavojas vakarā paredzētajai Latvijas Universitātes vēsturnieku fukšu ballei. Ierodoties balsot, studenti uz iecirkni līdzi bija paņēmuši arī pilna izmēra Latvijas brīvvalsts laika pirmā prezidenta Jāņa Čakstes kartona siluetu, kā arī rotaļu kumeļu. Kā norādīja Gulbiņa, šādas atrakcijas kaitējumu vēlēšanu procesam nerada.

Foto: DELFI

Savukārt Iļģuciema vidusskolas 25. iecirkņa vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Ramona Ločmele stāsta, ka visai daudziem cilvēkiem vēlēšanu noteikumi jāpaskaidro krievu valodā. Tāpat Ločmele norāda, ka daudzi uz vēlēšanām ierodas kopā ar ģimenēm, ļaujot aploksni urnā iemest arī tikai vēl topošajiem vēlētājiem.

Foto: DELFI

Līdzīgi kā 1.ģimnāzijā, arī Iļģuciema vidusskolā vēlētājiem par vēlēšanu procesu esot maz jautājumu. "Nāk jau sagatavojušies," piebilst Ločmele, tomēr daļa vēlētāju aizvien ir nedaudz neizpratnē, uzzinot, ka viņu vēlēšanu favorīts, tomēr izrādās kandidē no cita Latvijas reģiona, ne Rīgas. Tas gan neatturot tāpat vēlētāju savu balsi atstāt izvēlētājā iecirknī.

Arī Iļģuciema Kultūras centra 11. un 12. iecirknī pārsvarā dzirdama krievu valoda, novēroja "Delfi". 11. Iecirkņa vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Agris Sanders stāsta, ka cilvēki nereti ir izbrīnīti, ka var balsot ikvienā no iecirkņiem, jo vēl nesen, pašvaldību vēlēšanās, varēja nākt tikai uz 11. vai 12. Iecirkni.

Sanders arī stāsta, ka dienas laikā pārsvarā veidojas rindas, taču komisija spējot apkalpot atnākušos pietiekami ātrā laikā, lai nevienam nebūtu pārāk ilgi jāgaida. Arī 1.Ģimnāzijā rindas veidojas, bet uz ilgāku laiku tās aizkavējas tikai tad, ja nu kādi vēlētāji ļoti ilgi aizsēžas vēlēšanu kabīnē, norāda iecirkņa komisijas vadītāja Gulbiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!