Foto: Publicitātes attēls
Kontrabandas cigarešu tirdzniecība nav tikai Latvijas nelaime, tā ir problēma pasaules mērogā, kuras kaitējuma smagumu daudzi nemaz neapzinās. Eiropā vien tabakas izstrādājumu nelikumīgas tirdzniecības apgrozījums gadā var pārsniegt 10 miljardus eiro. Viens no efektīvākajiem pretlīdzekļiem ir track-and-trace sistēma, ar kuras palīdzību var izsekot visai preces izplatīšanas ķēdei, sākot no ražotnes.

Tabakas izstrādājumu nelikumīgā tirdzniecība pasaules mērogā nodara ne tikai ekonomisku, bet arī sociālu kaitējumu, sākot no negatīvas ietekmes uz sabiedrības veselību, līdz pat nodokļu nemaksāšanai un terorisma finansēšanai. Tā ir nelegālu darbību ķēde, kas var ietvert nelicencētu ražošanu, izvairīšanos no nodokļiem un pat krāpniecisku mārketingu un reklāmas. Bieži vien nelikumīgā tirdzniecība ir saistīta ar naudas atmazgāšanu, korupciju, dažāda veida krāpniecību un citiem noziegumiem, kas ir nepieciešami, lai pārvietotu kontrabandas preces un netīro naudu caur dažādām tranzīta un finanšu sistēmām.

Katrs no posmiem šajā nelikumību ķēdē nodara tiešu vai netiešu kaitējumu: nelikumīgu tabakas izstrādājumu tirdzniecība atņem valstu valdībām ienākumus no akcīzes nodokļa, PVN un tirdzniecības nodokļiem. Eiropā, tostarp Latvijā, nodokļi veido vairāk nekā 80% no tabakas izstrādājumu cenas, kas arī ir galvenais iemesls tabakas izstrādājumu cenu atšķirībai, salīdzinot ar kontrabandas preci. Tomēr jāatceras, ka, pērkot preci veikalā, cilvēki dod savu artavu nodokļu ieņēmumos, no kuriem tiek segti medicīnas pakalpojumi, izglītība, sociālās garantijas utt.

Savukārt nelikumīgā tirdzniecība atņem ienākumus godīgajiem ražotājiem, piegādātājiem un izplatītājiem, kas maksā nodokļus. Tā bieži sniedz finansiālu atbalstu korumpētiem ierēdņiem, grauj investīcijas inovācijās un samazina oficiālu nodarbinātību. Vienlaikus kontrabandas cigarešu tirdzniecība apdraud sabiedrības veselību visā pasaulē un drošību vājajās valstīs, jo ienākumi no šīm nelikumīgajām darbībām nereti tiek investēti, lai finansētu noziedzīgas vai teroristu organizācijas. Tiek lēsts, ka Eiropā vien tabakas izstrādājumu nelikumīgas tirdzniecības apgrozījums ir no 7,8 līdz 10,5 miljardiem eiro gadā.

Viens no efektīvākajiem līdzekļiem nelegālu tirdzniecības kanālu kontrolei ir tabakas produktu kustības lokalizācija un izsekošana no ražošanas vietas cauri visai izplatīšanas ķēdei. To izmanto daudzās nozarēs, no loģistikas līdz pat farmācijai. Tā dēvētā track-and-trace sistēma nodrošina likumsargus ar nepieciešamo informāciju, lai tiesībsargi varētu noteikt preču izcelsmi un pārbaudīt kravas ceļu no ražotnes. Saskaņā ar Eiropas Komisijas datiem, tabakas nozares lokalizācijas un izsekošanas sistēmas ir ļāvušas Eiropas Krāpšanas apkarošanas birojam (OLAF) un dalībvalstīm ātri izskaitļot maršrutu, pa kuru kontrabandas cigaretes no rūpnīcas nonāk kontrabandistu rokās.

Piemēram, ražotājs Philip Morris International 12 gadu laikā ir izsekojis vairāk nekā 500 miljonus savu produktu iepakojumu vienību vairāk nekā 120 valstīs, un turpina ieviest kastu un paku izsekošanas tehnoloģiju visā pasaulē, sagaidot starptautiskus regulējošas prasības šajā jomā.

Ņemot vērā, cik būtiski ir nodrošināt ES ārējās robežas pašreizējā ģeopolitiskajā kontekstā, Baltijas valstīm ir svarīgi uzsākt sauszemes, jūras un gaisa kravu stingrāku kontroli. Ērti lietojams Anti-Illicit portāls var nodrošināt likumsargiem tūlītēju pieeju visiem autentifikācijas, lokalizācijas un izsekošanas datiem neatkarīgi no pārbaudāmo tabakas izstrādājumu zīmola, izcelsmes un galamērķa. Latvija, līdzīgi kā citas dalībvalstis, varētu jau tagad gūt no tā labumu, vairākus gadus pirms Tabakas produktu direktīvas un Vispārējās konvencijas par tabakas kontroli Protokola ieviešanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!