Foto: Publicitātes attēls
Neskatoties uz to, ka šī gada sākumā jau tika likvidēts cigarešu kontrabandas kanāls no Baltkrievijas uz Latviju, turpmākajos mēnešos muitas kontrole atklājusi teju vai uz pusi vairāk akmeņogļu kravās slēpto kontrabandas cigarešu nekā pagājušā gada pirmajā ceturksnī.

Kontrabandas cigaretes šogad atklātas ne tikai akmeņogļu kravās, bet arī kokmateriālu, zāģskaidu, naftas produktu un citu preču kravās, kā arī vagonu rāmju konstrukcijās, kurām kontrabandas prece nereti tiek piestiprināta ar magnētu. Dažbrīd pat pieredzējušus likumsargus izbrīna kontrabandas darboņu izdomas spējas, slēpjot un maskējot kontrabandas kravas.

Cigarešu kontrabandistu mērķis ir pēc iespējas lielākos apjomos produktu nogādāt no vienas valsts otrā tā, lai apietu likumsargus un samazinātu risku tikt atklātiem. Vismazāk šajā brīdī noziedznieki domā par produkta transportēšanas prasībām un kvalitāti. Bail iedomāties, kādu ietekmi uz produktu un tā kvalitāti atstāj slēpšana oglēs, saldētavās vai, vēl trakāk, minerālmēslu vai ķimikāliju kravās.

Gada sākumā Baltkrievijas likumsargi ciešā sadarbībā ar Latvijas Valsts robežsardzi pārtrauca nelikumīgu cigarešu pārvietošanu no Baltkrievijas uz Latviju, ko veica organizēta noziedzīga grupa laika posmā no 2015. gada jūnija līdz 2017. gada janvārim. Cigaretes Latvijā tika nelikumīgi ievestas pa dzelzceļu Polocka-Daugavpils, ierokot tās akmeņogļu kravās. Kopumā tika pārvietotas apmēram 794 tūkst. Baltkrievijas cigarešu.

Jaunākie Valsts ieņēmumu dienesta statistikas dati liecina, ka, veicot kravas vilcienu muitas kontroli, 2017. gada pirmajos četros mēnešos kontrabandas cigaretes atklātas 55 gadījumos, kontroles rezultātā kopumā izņemti 3,95 miljoni cigarešu. Lielāka daļa – 2,37 milj. cigarešu – atklātas, veicot no Baltkrievijas iebraukušo vilciena sastāvu ar akmeņogļu kravām kontroli, kas ir par 42% vairāk nekā pagājušā gada janvārī-aprīlī.

Baltkrievijas kontrabandas smēķi, kas lielos apjomos tiek slēpti akmeņogļu kravās, vedina domāt, ka gada sākumā aizturētās noziedzīgās grupas vietā kā sēnes pēc lietus vietā ir stājušies citi kontrabandisti, kas visiem spēkiem cenšas Latvijā iepludināt kontrabandas preci. Salīdzinājumam pagājušā gada pirmajos četros mēnešos, pārbaudot ogļu kravas, tika izņemti 1,66 milj. cigarešu, savukārt 2016. gada 12 mēnešos ogļu kravās tika atklāti 5,65 milj. cigarešu.

Valsts robežsardzes un muitas amatpersonu trīs šogad atklātie apjoma ziņā lielākie cigarešu kontrabandas gadījumi, kad kā slēptuves izmantotas akmeņogļu kravas:

1) 28.04.2017. Indras muitas kontroles punktā (MKP), veicot no Baltkrievijas iebraukuša kravas vilciena sastāva fizisko kontroli, tika atklātas akmeņoglēs ieraktas 62 melnā polietilēna plēvē iepakotas kastes. Atverot tās, tika konstatēts, ka tajās atrodas cigaretes PREMJER ar Baltkrievijas akcīzes preču markām. Kontroles rezultātā tika izņemti 620 000 gab. cigarešu;

2) 02.04.2017. Kārsavas MKP amatpersonas vilciena sastāva skenēšanas attēlu analīzes rezultātā vagonā ar akmeņoglēm atklāja iepakojumus, kuros atradās 280 000 gab. cigarešu WINSTON ar Tadžikistānas akcīzes markām. Kravas vilciens Latvijā iebrauca no Krievijas Federācijas;

3) 24.02.2017. Indras MKP no Baltkrievijas iebraukuša kravas vilciena sastāva fiziskās kontroles gaitā akmeņogļu vagonā tika konstatēti 33 iepakojumi ar cigaretēm PREMJER ar Baltkrievijas akcīzes preču markām. Kopējais izņemto cigarešu daudzums – 330 000 gab.

2016. gada pirmajos četros mēnešos kravas vilcienu kontroles rezultātā VID muitas iestādes atklāja 7,58 milj. kontrabandas cigarešu, 48 gadījumos novēršot mēģinājumus nelegāli ievest Latvijā cigaretes. Minētajā periodā lielākais daudzums kontrabandas cigarešu tika atklāts, veicot kravas vilciena padziļināto fizisko kontroli Rēzekne II MKP 2016. gada 18. februārī, kad muitas amatpersonas konstatēja, ka maisos ar granulām ir noslēpti maisi ar cigaretēm. Kravā atradās 5,13 milj. cigarešu PREMJER, FEST un NZ ar Baltkrievijas akcīzes markām.

Šī gada pirmajos četros mēnešos, salīdzinot ar 2016. gada attiecīgo periodu, par 14,6% ir palielinājies gadījumu skaits, kad kravas vilcienu kontroles rezultātā atklātas kontrabandas cigarešu slēptuves. Pārkāpumu atklāšanu sekmējusi muitas tehniskā aprīkojuma modernizēšanas projektu īstenošana – 2016. gadā Kārsavas un Indras dzelzceļa MKP tika nodrošināti ar kravas kontroles skenēšanas iekārtām, kas palīdzēja atklāt kontrabandas ievešanas mēģinājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!