Foto: Publicitātes attēls
Kā vēsta laikraksts "Diena", Saeimā kārtējo reizi "uzpeldējis" deputātu priekšlikums, kas paredz aizliegt tabakas izstrādājumu izvietošanu tirdzniecības vietās, izņemot specializētos veikalus vai speciālas tabakas tirdzniecības telpas. Gadījumā, ja priekšlikums, kas radīs lielāko slogu tieši mazajiem tirgotājiem, tiks pieņemts, tad faktiski legālo cigarešu tirdzniecība Latvijā tiks aizliegta, nodrošinot brīvas rokas un labu pelēkā biznesa augsni kontrabandas darboņiem.

"Diena" atgādina, ka teju identisks piedāvājums grozījumiem Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā tika izteikts pirms pusotra gada. Mazumtirgotāji priekšlikumā saskatīja būtiskus apgrūtinājumus biznesam, piebilstot, ka piedevām tas nekādi neveicinās smēķēšanas netikuma mazināšanos sabiedrībā. Iebildumus cēla arī Finanšu un Ekonomikas ministrijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), kā arī Latvijas Darba devēju konfederācija. LTRK, Latvijas Tirgotāju asociācija un Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas vadība vēstulē Saeimas frakcijām uzsvēra, ka pēc būtības šā priekšlikuma pieņemšanas rezultātā legālie tabakas produkti nonāk identiskā pozīcijā kā nelegālā tirgus produkti, tādējādi paverot "zelta āderi" cigarešu kontrabandistiem.

Ir skaidrs, ka atdzimusī ideja lielākās galvassāpes var radīt tieši vietējiem mazajiem veikaliņiem, kuri nevar atļauties investēt viņu biznesam paprāvus līdzekļus vai nu atsevišķas speciālas tabakas tirdzniecības telpas izveidošanai, uz kuru šis ierobežojums neattieksies, vai bez maz vai atsevišķas piebūves celšanai. Savukārt lielajiem tirdzniecības centriem un lielveikalu tīkliem pielāgoties nebūtu tik grūti un arī proporcionāli sitiens pa viņu maciņu nebūtu tik liels.

Jau iepriekš Finanšu ministrija lēsa, ka liela daļa no legālajiem mazumtirgotājiem šādas prasības nespēs izpildīt un tiem būs jāatsakās no tabakas izstrādājumu tirdzniecības licences. Arī bez inovatīviem likumu grozījumiem dažāda veida legālās tabakas izstrādājumu tirdzniecības ierobežojumu rezultātā tirdzniecības vietu skaits katru gadu samazinās.

Kā uzsver "Diena", minētie priekšlikumi nerada pārliecību par it kā nopietni iecerētu efektu – smēķēšanas mazināšanu. Tāpēc rodas loģisks jautājums – vai grozījumi netiek rosināti kādu konkrētu interešu grupu labā, jo jau tagad ir skaidrs, ka grozījumu pieņemšana šādās redakcijās raisīs karstas diskusijas par to interpretāciju un nodrošinās darbu juristiem.

Pirms pusotra gada veiktie Latvijas Tirgotāju asociācijas aprēķini liecināja, ka vienas tirdzniecības vietas pielāgošanai jaunajām prasībām nepieciešami no 700 līdz 1000 eiro, bet kopumā Latvijas tirgotājiem izmaksas sasniegtu ap 3 miljoniem eiro. Turklāt šīs ir aplēses, gadījumā, ja cigaretes būs jāglabā speciālos metāla skapjos, novietojot tās "zem letes", lai pircēji neredz. Ja jāveido specializētas tirdzniecības vietas vai pat veikali, tad izmaksas būs vēl lielākas. Ja lielajām, ārzemniekiem piederošajām veikalu ķēdēm, kuru peļņa ir mērāma miljonos eiro, tādas iespējas būs, tad mazajiem un vidējiem Latvijas veikalniekiem jauni tēriņi bēdīgākajā scenārijā var nozīmēt bankrota spriedumu un atraisīs rokas nelegālajiem tirgoņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!