Foto: Publicitātes attēls
Kopš tā dēvētās "točku" kartes izveides, kur iedzīvotāji ērti un anonīmi var ziņot par nelikumīgu cigarešu un alkohola tirdzniecību, kopumā saņemti vairāk nekā 3860 ziņojumi, un tie visi ir pārbaudīti, apliecina Valsts Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Koordinācijas un kontroles pārvaldes priekšnieks Arvils Feierābends.

Lielākā daļa iedzīvotāju sniegtās informācijas ir patiesa un palīdz policijai cīnīties ar kontrabandas preces tirdzniecību. Kaut arī statistikas datos netiek izdalīts, cik daudz ziņojumu ir par konkrēto nelikumīgu akcīzes preču un narkotiku apriti, policijas novērojumi liecina, ka bieži vienā "točkā" tiek tirgots ne tikai alkohols, bet arī cigaretes un dažkārt pat dīzeļdegviela.

A. Feierābends atminas, ka 90-to gadu vidū, kad pildījis iecirkņa inspektora pienākumus, apmeklējot sētnieku sanāksmes, viņam radusies ideja par speciālas pastkastes ierīkošanu, kur sētniekiem anonīmi ziņot par nelikumīgām tirdzniecības vietām.

"Tolaik biju pārsteigts, cik daudz ir nelikumīgu alkohola tirdzniecības vietu, piedevām arī tādu, par kurām neviens nezina, kas ir slēgtas, tirgo šauram personu lokam un ko policijai ir ļoti grūti identificēt. Bet mums ir jāatceras, ka "točkas" bija un ir tāpēc, ka ir pieprasījums. Man šo situāciju gribas tēlaini salīdzināt ar divām kājām - ja pieprasījums un piedāvājums ir vienāds, viss ir kārtībā, bet, ņemot vērā, ka Latvijā ir daudz cilvēku ar zemu pirktspēju un arī alkohola atkarību, tad ir pieprasījums pēc kontrabandas cigaretēm un alkohola un rodas "klibošana", kas ir nekas cits, kā nelikumīga šo preču aprite," secina A. Feierābends.

Informāciju par nelegālajām alkohola, cigarešu un narkotiku tirdzniecības vietām, iespējams norādīt Latvijas interaktīvajā kartē (http://www.ic.iem.gov.lv/gis2/), pirmkārt, ievadot konkrētu adresi vai norādot ģeogrāfisku punktu uz kartes, otrkārt, arī pievienojot papildus tekstuālu informāciju, ja tāda ir ziņotāja rīcībā. "Daudz ir ziņojumu tikai par konkrētiem punktiem, bet priecājamies, ja ziņotāji sniedz arī detalizētāku informāciju," saka Valsts policijas Koordinācijas un kontroles pārvaldes priekšnieks.

Turpmākajā darbā ar saņemto informāciju tiek izmantotas dažādas metodes - gan vizuāla, gan video novērošana, personu aptauja, nelikumīgās preces pircēju administratīvā sodīšana un iztaujāšana, ieskicē A. Feierābends. Kad ir savākti pierādījumi, policija vēršas pie tiesneša pēc sankcijas iekļūšanai nelikumīgajā tirdzniecības vietā. Citkārt tiek veikti arī kontrolpirkumi un tūlītējas procesuālas darbības.

Ja informācija ir apstiprinājusies, atkarībā no pārkāpuma kvalifikācijas, tiek uzsākts kriminālprocess vai administratīvā lietvedība. Arī gadījumā, ja informācijai nav gūts apstiprinājums, bet šāda iespējamība nav izslēgta, iedzīvotāju sniegtais ziņojums nekur nepazūd, bet tiek saglabāta kā riska informācija un var palīdzēt citu likumpārkāpumu atklāšanā.

"Piemēram, iedzīvotājs A ziņo, ka X vietā tiek nelikumīgi tirgotas cigaretes, bet precīzākas informācijas, pierādījumu viņam nav. Iedzīvotājs B zina un ziņo, ka tirgotāja vārds ir P. Vēl cits noziņo, ka tur regulāri iepērkas D, bet vēlāk saņemam arī ziņojumu, ka konkrētajā adresē piektdienas vakaros ierodas "kabluks" ar numurzīmi Y," situāciju, kā vairāki ziņojumi var palīdzēt policijas darbā, ieskicē A. Feierābends.

Dažkārt nelegālie uzņēmēji vēlas kaitēt saviem konkurentiem, norādot viņu adreses. Ir arī jokupēteri, kas "točku" iezīmē, piemēram, Ministru kabinetā vai Saeimas ēkā. "Šādus ziņojumus atsijājam un ar tiem nestrādājam. Tiesa, ja saskatām sistemātisku tīšu ļaunprātību, mēs varam izskaitļot, kas ir ziņotājs," brīdina A. Feierābends.

Policija skaidro, ka, paziņojot par "točkas" atrašanās vietu, to ātri likvidēt ir grūti, tomēr nevar uzskatīt par tendenci, ka vieni un tie paši personāži vienās un tajās pašās vietās tirgo gadiem. "Diemžēl cilvēkiem labāk atmiņā paliek nevis policijas labi paveikts darbs, bet nepadarītais," secina A. Feierābends. Runājot par tiesību normu sakārtotību un atbilstību esošajai situācijai, policijas pārstāvis norāda, ka policija pārstāv izpildvaru un nevis izdomā likumus, bet palīdz tos ievērot. "Vai nelegālie darboņi baidās no sankcijām un vai tiesību akti nodrošina personu tiesiskās apziņas izaugsmi, secinājumus var izdarīt katrs pats," norāda A. Feierābends. Statistikas dati liecina, ka vidēji tikai 5% no tirgotājiem tiek piemērota reāla brīvības atņemšana.

Pēdējā laikā iedzīvotāju aktivitāte ziņot par nelikumīgu akcīzes preču un narkotiku apriti ir kritusies, tāpēc policija aicina nezaudēt vērību, pildīt savu pilsonisko pienākumu un turpināt ziņot. "Lielākā motivācija ziņot ir točkas apkārtnē dzīvojošajiem - vēlme beidzot panākt tuvumā normālu vidi bez raksturīgā kontingenta ar visām tā izpausmes formām, kā arī "točkas" pastāvīgo klientu radiniekiem, lai beidzot tiktu aizvērts tuvākais atkarības slimnieka "veikals". Tomēr kopumā ziņošana par likumpārkāpumu, kura rezultātā var ciest citas personas, ir mūsu katra pilsoniskais pienākums," saka A. Feierābends.

Kopumā interaktīvā karte ir uzlabojusi Valsts policijas struktūrvienību informētību par esošām un iespējamām nelikumīgu akcīzes preču un narkotiku aprites vietām, turklāt sniegtā informācija palīdz atklāt arī citus likumpārkāpumus. Der atcerēties, ka tikai visi kopā varam padarīt savu valsti labāku - katrs ar sev pieejamajiem līdzekļiem. Piemēram, namīpašniekiem sakārtojot savus īpašumus, tie vairs nebūs piemērota vide "točkām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!