Foto: Shutterstock
Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju Ziemassvētkos kopā ar ģimeni ik gadu izcep līdz pat diviem kilogramiem piparkūku, turklāt visbiežāk cepšanai tiek izmantotas sirds, zvaigznes, egles vai pusmēness formiņas, liecina "Rimi" veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" veiktās aptaujas rezultāti.

Piparkūku cepšana ir viena no Ziemassvētku nozīmīgākajām tradīcijām, kas ģimenes lokā tiek īstenota ik gadu. Teju ceturtā daļa jeb 24% iedzīvotāju svētkiem gatavojas savlaicīgi un piparkūkas cep nedēļu pirms Ziemassvētkiem, pārējie to dara svētku priekšvakarā vai Ziemassvētku dienā.

Lielākoties piparkūku mīkla tiek pirkta veikalā, pašu spēkiem mīklu gatavo 15% iedzīvotāju. Visbiežāk ar izceptajām piparkūkām tiek cienāti draugi un svētku viesi, vai arī tās izmantotas kā rotājums svētku noskaņas radīšanai mājās.

Lai ienestu svētku sajūtu ikviena sirdī, svētdien, 15. decembrī, no plkst. 10 līdz 18 pie Nacionālās operas labdarības akcijas "Eņģeļi pār Latviju" ietvaros darbosies piparkūku darbnīca, kurā ikvienam būs iespēja ar īpašu glazūru izdekorēt piparkūkas, uz tām uzrakstot vai uzzīmējot savu vēlējumu un spēka vārdus "Eņģeļi pār Latviju" dalībniekiem. Tāpat piparkūku darbnīcā varēs sasildīties ar siltu tēju un baudīt gardu cienastu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!