Foto: Shutterstock

Ziemassvētki vairumam no mums rada neviltotu prieku un svētku sajūtu, decembri pārvēršot patiešām gaidītā mēnesī. Tomēr - ko iesākt, ja, līdztekus Ziemas saulgriežiem un Jaunā gada sagaidīšanai, nākas pagūt nosvinēt arī dzimšanas vai vārda dienu?

Šai sakarā par "atņemtajām" svētku dienām iztaujājām gaviļniekus, kam Ziemassvētku un Jaunā gada svinības nākas apvienot arī jubileju un vārda dienu atzīmēšanu.

Kā izrādās, par dubultajiem un pat trīskāršājiem svētkiem šie cilvēki nebūt neskumst, atklājot, ka tas ir vēl viens lielisks iemesls, lai gada sirsnīgākajā laikā satiktos ar radiem, draugiem un sev mīļajiem cilvēkiem, uzburot patiešām brīnumainu noskaņu.

Ieva - 24. decembrī svin vārda dienu, Ziemassvētkus un arī dzimšanas dienu

"Tā nu ir sanācis, ka man visi svētki ir vienā dienā - tāpat arī Ziemassvētki. Taisnību sakot, kad biju jaunāka, vienmēr bija neliela skaudība par to, ka nesanāk svinēt ar draugiem savu jubileju, bet tagad esmu atskārtusi, ka esmu ļoti laimīga! Tie ir svētki, kad sanāk kopā ģimene, un viņi vienmēr ir pateicīgi, ka ir vēl kāds iemesls visiem satikties - tie nav vien Ziemassvētki, kuru dēļ gribam būt kopā.

Arī es pati vienmēr paturu prāta domu, ka, kad būšu stipri vecāka, gribēšu pavadīt svētkus tikai ar ģimeni, un uzskatu, ka tādēļ man ir paveicies.

Jā, esmu apdalīta ar svētku daudzumu, bet jūtos šajā laikā īpaša un nebūt nepārdzīvoju, ka viss ir vienā dienā!"

Laura - 1. janvārī svin dzimšanas dienu

"Cilvēkiem parasti šķiet, ka 1. janvāra gaviļniekiem tiek atņemti svētki, bet es gan tam nepiekrītu. Jau no mazām dienām Ziemassvētkos dāvanas bija visiem, bet Jaungada naktī es jutos īpaša, jo dāvanas bija tikai man. Un nav arī tā, ka 1. janvārī visi noguruma dēļ būtu aizmirsuši manus svētkus.

Cilvēki apsveic - gan draugi, gan paziņas, un tas man ir kā svētku pagarinājums. Savukārt draugiem es atļauju atpūsties un dzimšanas dienu pārsvarā svinu 2. janvārī. Man ļoti patīk, ka varu savus svētkus svinēt gada pirmajā dienā, jo - kā gadu iesāksi, tā pavadīsi!"

Ieva - 24. decembrī svin Ziemassvētkus un vārda dienu

"Kad biju pavisam maziņa, tad īsti neapzinājos, kas tad īsti ir tā vārda diena. Jā, bija Ziemassvētku vakars, visiem dalīja dāvanas, man, kā mazākajai, parasti to bija vairāk un bija jāskaita daudz dzejolīšu. Līdz ar to fakts, ka vārda diena palikusi sekundārā pozīcijā, mani nesatrauca, jo nemaz neapratu, ar ko tad tā atšķiras no Ziemasvētkiem.

Bet, kad jau biju paaugusies un bija jau pašai jābrauc ciemos pie klasesbiedriem uz viņu vārda dienām, kā arī sapratu, ka mājās tiek svinētas māsas, brāļa un vecāku vārda dienas, man kļuva skaidra šo svētku būtība.

Tāpēc, kad pienāca Ziemassvētku vakars, biju ārkārtīgi priecīga, ka vecvecāki vienmēr atbrauca ar puķēm un mazu dāvaniņu, ko pasniedza man jau pirms svētku dāvanu dalīšanas, kas bija saliktas zem eglītes.

Tāpat arī, kad visa ģimene bija sasēdusies pie lielā ģimenes galda, tad, kā ierasts, vectēvs teica runu par Ziemassvētku vakaru, bet pēc viņa runas parasti tika teikti arī tosti par manu vārda dienu.

Katrā ziņā, gadiem ejot, es nevienam nepārmetu un neapvainojos, ja kāds mani nav apsveicis, jo visu apzinīgo mūžu arī man Ievu vārda dienas ir sekundāras, jo primārais ir Ziemassvētku vakars.

Ja nu kāds tomēr mani atceras un apsveic, esmu ļoti priecīga un pagodināta. Kopumā es jūtos lepna, jo katru gadu uz manu vārda dienu sabrauc visi radi, ir bagātīgi klāts galds un tiek svinēti svētki. Kāda vairs starpība, vai tie ir Ziemassvētki vai vārda diena,ja tik jauki tiek pavadīts laiks, ir smiekli, ir sarunas un fantastiskā kopā būšanas sajūta."

Dace - 25. decembrī svin Pirmos Ziemassvētkus un dzimšanas dienu

"Ziemassvētki ir mani gada mīļākie svētki, un sagadījies, ka tad ir arī mana dzimšanas diena. Nemaz nezinu, vai Ziemassvētki man patiktu tikpat ļoti, ja tad nebūtu arī dzimusi.

Ja skolas laikā fakts, ka dzimšanas diena iekrīt Ziemassvētkos, man nebūt nepatika, tad ar laiku šāda sakritība iepriecina arvien vairāk. Bērnībā viena no svarīgākajām lietām jubilāram ir dzimšanas dienas ballīte.

Man dzimšanas dienas ballīte bijusi tikai vienreiz dzīvē un arī tad ar vairāk nekā nedēļas nokavēšanos (solidarizējoties ar draugiem, kam dzimšanas dienas ir 22. decembrī un 4. janvārī).

Ziemassvētki ir ģimenes svētki, un 25. decembrī nav iespējams sapulcināt draugus uz ballīti. Visi svētkos ir kopā ar ģimenēm.

Ja domā par dāvanām, to, protams, ir mazāk. Tikai tuvākie draugi dāvanas dāvina nedēļu pirms vai pēc dzimšanas dienas. Ģimenē dāvanu man vienmēr bijis tikpat, cik māsām. Tās vienkārši bija nedaudz lielākas.

Nezinu, vai dzimšanas dienas dēļ, bet man nekad īpaši nav paticis saņemt dāvanas. Daudz vairāk man patīk dāvināt. Ir tiešām lieliska sajūta savā dzimšanas dienā apdāvināt arī citus.

Šajos Ziemassvētkos man paliek 25 gadi, un nevaru iedomāties labāku dāvanu par būšanu kopā ar ģimeni. Mūsdienās reti vairs dzimšanas dienas tiek svinētas kopā ar brāļiem, māsām un vecākiem, īpaši, ja katrs dzīvo kur citviet. Bet Ziemassvētkos visa ģimene ir kopā. Atšķirībā no citiem mans Ziemassvētku rīts parasti sākas ar dāvanām gultā, vēlām brokastīm, kūku un glāzi šampanieša."

Līga - 1. janvārī svin dzimšanas dienu

"Visskarbāk bija bērnībā, skolā. Man neizsakāmi patika, kā vārda un dzimšanas dienās gaviļnieki nesa tūtu ar konfektēm un staigāja gar soliem, cienājot klases biedrus, bet man visas svinamdienas bija skolēnu brīvlaikā - gan jubilejas, gan vārda diena.

Protams, es arī nesu tūtu uz skolu un pirmajā dienā pēc brīvlaika staigāju gar soliem, bet tas vairs nebija tas...

Taču, pieaugot un iegūstot "riktīgus" draugus, protams, sākās arī dzimšanas dienas svinības, taču tās vienmēr ir bijušas "samocītas" - nu kurš vēl pēc jauna gada sagaidīšanas grib kaut kur braukt, svinēt...

Tāpēc parasti un lielākoties es savu dzimšanas dienu atzīmēju ģimenē, praktiski bez draugiem un tālākiem radiniekiem. Tā joprojām manu dzimšanas dienu "apvienojam" ar Jaunā gada sagaidīšanu pusnaktī.

Katrā ziņā priecājos par sociālajiem tīkliem, kas kļuvuši par nozīmīgu mūsdienu cilvēka dzīves daļu - to dēļ vismaz saņemu divreiz vairāk apsveikumu, kā agrāk."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!