Foto: Shutterstock

Lieliskas idejas, kas palīdzēs radīt īpašo Ziemassvētku sajūtu, ne tikai hipsteriem, bet arī citiem ikdienā "zaļi" domājošajiem.

Plāno savus pirkumus laicīgi

Foto: Shutterstock

Mēs izmetam nesamērīgi daudz pārtikas – apmēram 1/3 daļu no visa tā, ko nopērkam jeb vidēji 179 kilogramus gadā uz vienu iedzīvotāju Eiropā, un tas ir ne vien kaitīgi videi un izšķērdē resursus, bet nodara pāri arī mūsu maciņiem. Tāpēc izplāno Ziemassvētku iepirkumus jau laicīgi, it īpaši, ja vēlies, lai galdā būtu pēc iespējas vairāk bioloģisku produktu. Vispirms sastādi sarakstu, ko liksi galdā Ziemassvētku vakarā un nākamajās svētku dienās. Izvērtē, ko no šī saraksta vari iegādāties zemnieku tirdziņos, pa tiešo no kāda zemnieka vai ekoveikalā – tur noteikti būs īsta rupjmaize, lauku vistu olas, auzu pārslas, griķi, pākšaugi, medus, āboli, dārzeņi, sukādes.

Iesaisties tiešās pirkšanas pulciņā

Foto: DELFI

Iespējams, līdz Ziemassvētkiem vēl vari paspēt atrast sev tuvāko tiešās pirkšanas pulciņu un sagādāt lieliskus bioloģiskos produktos tieši no zemniekiem. Tiešā pirkšana – tā ir pircēju grupas sadarbība ar zemniekiem, reizi nedēļā kopīgi pasūtot un saņemot produktus. Tiešajā pirkšanā nav starpnieku, visus nepieciešamos sagādes un produktu izdales darbus veic paši pulciņa dalībnieki. Ja šogad vairs nepagūsti atrast savu pulciņu, tad ieraksti to jaunā gada apņemšanos sarakstā.

Dāvini bioloģiskos produktus

Foto: Shutterstock

Bioloģiskie zemnieki tirdziņos, ekoveikalos un atseviškos lielveikalos piedāvā lieliskus gardumus un labumus dāvanām – ievārījumus, medu, tējas, sukādes, marmelādes. Meklē tādus, kuri marķēti ar zaļo ekolapiņu – bioloģiskās lauksaimniecības sertifikātu, lai būtu droši, ka tas ir patiess ekoprodukts. Savukārt tiem draugiem, kuriem garšo kafija un šokolāde, izvēlies bioloģiski sertificētu – lieliska kvalitāte un tīra no pesticīdu atliekvielām.

Iedzer siltu bioloģisko dzērienu

Foto: Shutterstock

Vēsajos ziemas vakaros izvēlies krūzi karsta bioloģiskā dzēriena! Tā var būt Latvijas laukos ievākta tīra zāļu tēja ar medu, karsta ābolu sula ar garšvielām vai dzēriens ar citronu un ingveru – meklē bioloģiski audzētus citronus lielveikalos un ekoveikalos, jo parasto citronu miza ir pamatīgi nomiglota. Ja gribas ko stiprāku, tad – karstvīns no bioloģiskā vīna! Bioloģiski sertificēts vīns ir gatavots no vīnogām, kuras netiek miglotas. Parasti vīnogas sezonas laikā miglo līdz pat 14 reizēm, un izmanto veselu pesticīdu kokteili. Un saka arī, ka bioloģiskais vīns neatstājot nekādas sekas nākamajā rītā.

Bērniem – bioloģiskie našķi!

Foto: Shutterstock

Ziemassvētku sezona ir bēdīgi slavena ar neveselīgu saldumu pārbagātību bērnu ēdienkartē. Aizvieto tos ar veselīgiem našķiem, un lūkojiet, lai tiem būtu bioloģiskais sertifikāts. Izvēlies bioloģiskus žāvētos ābolus, sukādes, marmelādes, piedāvājiet bērniem žāvētus augļus un riekstus. Parastie žāvētie augļi un rieksti ir spēcīgi apstrādāti ar ķimikālijām, lai ilgāk saglabātos un būtu skaistāki pēc krāsas un izskata. Pagatavo našķus, samaisot žāvētus augļus, riekstus, sēkliņas un medu, bet pankūku un maizīšu cepšanai izmanto bioloģiskos pilngraudu miltus.

Izcep piparkūkas no bioloģiski sertificētām sastāvdaļām

Foto: Shutterstock

Piparkūkas ir tas gardums, kuru ēdam tikai dažas reizes gadā, bet diezgan daudz – tāpēc ir vērts izpētīt piparkūku sastāvu un ēst tādas, kuras gatavotas no dabīgām sastāvdaļām un bez augu taukiem, bet vēl labāk – pagatavot mīklu pašu spēkiem, izmantojot bioloģiskos miltus, medu, olas, garšvielas un sviestu. Laba alternatīva bioloģiskajam sviestam ir bioloģiskā kokosriekstu eļļa.

Apsveic bioloģiskos zemniekus svētkos un pasaki viņiem paldies

Foto: Shutterstock

Bioloģiskā pārtika ir tīra, kvalitatīva un garšīga, taču tās audzēšana un ražošana ir grūts darbs – bioloģiskie zemnieki neizmanto agroķīmijas līdzekļus, tāpēc bioloģiskajās saimniecības ir daudz vairāk roku darba. Bioloģiskie produkti vistiešākajā nozīmē ir zemnieka roku izauklēti, un tāpēc Ziemassvētkos apsveic svētkos kādu pazīstamu vai nepazīstamu bioloģisko zemnieku un pasaki paldies par viņu darbu un gardo pārtiku – aizsūti kartīti vai epastu! Bioloģisko zemnieku kontaktus vari atrast šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!