Foto: Shutterstock
Protams, vismaģiskāko svētku aromātu var radīt ar piparkūku, šokolādes cepumu un kakao pagatavošanu, taču šāds aromāts saglabājas ļoti īsu brīdi, īpaši tad, ja kārumi tiek apēsti vēl karstiem esot. Ja svētku aromātu mājās vienalga gribas, tad ir vērts pamēģināt izveidot dabiskos aromatizētājus. Izvēlies sev tīkamāko smaržu buķeti un piepildi māju ar Ziemassvētku aromātu! Jebkura no izvēlētajām mājas smaržām radīs tik nostalģisku un mājīgu aromātu, no kura negribēsies šķirties arī pēc svētkiem.

Garšīgais aromāts katliņā

Lielisks paņēmiens kā piepildīt māju ar Ziemassvētku smaržu, ir ņemot talkā nelielu kastroli, kurā jāielej nedaudz ūdens un jāpievieno iecienītākos aromātus – kanēļa standziņas, krustnagliņas, žāvētas ābolu šķēlītes, apelsīnu un citronu miziņas. Kad katliņa saturs uz lēnas uguns ir sasilis, izdalīsies burvīgs aromāts, kuru varēs vairākas reizes atkārtoti radīt, no jauna uzsildot katliņa saturu.

Meža un svētku aromāts

Izmantojot dabīgā aromatizētāja izveidi ar katliņa palīdzību, efektīvu rezultātu sniegs arī priežu vai kadiķogu zaru kombinācija ar kanēļa standziņām. Tik vien kā katliņš, ūdens, zariņš un kanēļa standziņas, lai māja tiktu piepildīta ar neaizmirstamu aromātu. Kāds pavisam noteikti nodomās, ka mājās kaut kur smaržo svaigi atnesta egle no meža, kaut gan patiesībā tas būs viltīgs apmāns ar dabīgo, pašu veidoto aromatizētāju.

Maisījums burciņā

Veikalos ir redzēti aromātiski maisījumi, kas sastāv no dažādiem pārtikas produktiem un garšvielām, taču kāpēc gan nepamēģināt pašam izveidot savu, vislabāko svētku aromāta maisījumu? Tas var būt jebkāda izmēra stikla trauciņš, kurā saliekot kanēļa standziņas, kaltētas citrusaugu miziņas, krustnagliņas un citus papildinājumus, radīsies īpašs, pašu izveidots aromāts, atgādinot par burvīgo Ziemassvētku laiku.

Ēterisko eļļu sveces

Ja esi iecienījis pats gatavot sveces, tad ir vērts nelielam eksperimentam ar ēterisko eļļu pievienošanu, jo tas sveces degšanas rezultātā sniegs nepārspējamu smaržu buķeti, ko grūti pārspēt jebkurai veikalā nopērkamai svecei ar mākslīgiem aromatizētājiem. Ir pietiekami plašs ēterisko eļļu piedāvājums, lai starp tiem atrastu sev piemērotāko, sākot no apelsīnu, mandeļu, kadiķu, krustnagliņu, un beidzot ar mentola un aprikožu kauliņu eļļām. Turklāt sveces izdalītais aromāts ir viens no noturīgākajiem aromātiem.

Smaržīgie dekori

Neparastāks, bet noteikti efektīvs mājas aromāts ir rotājums, kas gatavots no vairākām ēdamām un aromātiskām sastāvdaļām, taču, lai aromāti saturētos kopā, nepieciešama līme, tāpēc dekori nav paredzēti ēsanai, lai arī cik ēdami tie izskatītos. Smaržu bumbiņas veido no tases āboļu biezeņa, tases malta kanēļa un ēdamkarotes šķidrās līmes, ko saveļ kopā viendabīgā masā. Masa atgādinās piparkūku mīklu, taču tā nebūt nav ēdama dekorācija, taču aromāta dēļ to ir vērts pamēģināt pagatavot. No gatavās mīklas vari veidot bumbiņas, ar cepumu formām izspiest figūras un tad apcept dekorācijas 200 grādu temperatūrā aptuveni 10 minūtes. Ar šo paņēmienu iegūsi ne tikai mājas aromātu, bet arī rotājumus svētku eglītei. Ja vēlies šos dekoru pēc tam iekarināt, ņem vērā, ka caurumi mīklā ir jāizveido pirms cepšanas, pretējā gadījumā to būs gandrīz neiespējami paveikt pēc cepšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!