Foto: Shutterstock
Adventes vainagu un telpu dekoru veidošana ir kā meditācija. Mūzikas pedagoģe Ērika Podniece ar rokdarbiem sāka nodarboties pirms divdesmit gadiem, lai vingrinātu pirkstus. Par katru zālīti, stiebriņu, kas ievīts vainagā vai pušķī, viņai ir savs stāsts, jo tie visi aug pašas dārzā.

"Vislielākā vērtība ir ekoloģiski tīri augi. Dārzā neizmantoju minerālmēslus – tikai kompostu. Ja arī kāds kukainis uzmetas, pret to ir vērmeles, ķiploki, zaļās ziepes," stāsta Ērika.

Pamatzināšanas par augu ārstnieciskajām īpašībām viņa saņēmusi no pirmās vīramātes, kas bija slavena audēja un dzīvoja īstos laukos pie pašas Igaunijas robežas. "Ja vien mēs jaunībā spētu visu to gudrību uzņemt. Tagad tas lēnām nāk atmiņā. Arī latviešu pasakās un teikās ir daudz informācijas," viņa piebilst un atšifrē pušķos esošos simbolus. Nekādas mistikas tur neesot, klāt tikai labas domas.

  • Vārpiņas, lai maizīte būtu uz galda.
  • Vērmele atbaida slikto.
  • Dievkociņš – mājas sargs.
  • Ķiploks palīdz pret vīrusiem, baciļiem.
  • Baziliks, timiāns, salvija, piparmētras – garšvielas aromātam.
  • Magoņu galviņas, lai ir bagātība, kā vēsta teiciens – lai naudas tik, cik magoņgalviņā sēkliņu.
  • Sagrieztu salmu kūlītis – šis simbols ņemts no japāņu ikebanas. Tas nozīmē vēlējumu, lai visa ir daudz – gan veiksmes, gan laimes, gan spēka.

Dekori nav domāti glabāšanai un putekļu uzkrāšanai. Viss ir apēdams, tējā izvārāms, ēdienam klāt pieliekams.

Arī krāsas ārstē. – Katrs cilvēks intuitīvi jūt, kura krāsa spēcina, dod enerģiju, – saka Ērika un oranžo krāsu nosauc par visspēcīgāko enerģijas devēju.

Foto - Edvīns Kamoliņš

Padomi, gatavojot materiālus

Pašam vairs Mēness debesīs nav jāpēta, atliek ieskatīties "Lauku Avīzes" izdotajā "Astronomijas un astroloģijas avīzē", un var uzzināt, kad Mēness ir dilstošs vai augošs un kad vislabāk katra zāle, sakne, zieds vācami.

4–6 garšvielu vai ārstniecības augu zariņi tiek sasieti saišķīšos. Tos kaltē ēnā, raugās, lai nebūtu saspiesti. Ja žāvējot paaugstina temperatūru, mainās drogu krāsa, samazinās aromāts.

Ķiplokam pēc novākšanas strauji jāizžūst pirmajās astoņās stundās. Ērika ķiploku kātus sasien saišķos un iekarina kokos, lai tie izvējojas, lai nobirst smiltis. Pēc tam tie žūst vēl divas nedēļas.

Vērmeļu tēju, kas ir aktīva, nedrīkst likt blakus citām dzeramajām tējām.

Dekoru stiprināšanai izmanto tikai kokvilnas diegu. Lina diegs uzsūc mitrumu, tāpēc saišķi lēnāk žūst. Katru pušķi pārsien vismaz trīs reizes, lai tas neizjuktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!