Foto: Publicitātes foto
Vēlies iegūt noderīgu darba pieredzi, veicot brīvprātīgo darbu ārzemēs? Gribi pilnveidot savas iemaņas praksē? Meklē iespēju atrisināt kādu problēmu savā apkārtnē? Te var palīdzēt Eiropas Solidaritātes korpuss.

2018. gada augustā izveidotā Eiropas Savienības programma palīdz jauniešiem vecumā no 18 līdz 30 gadiem iesaistīties dažādās aktivitātēs, šādi ar savu darbu sniedzot ieguldījumu sabiedrības labā un vienlaikus arī gūstot darba pieredzi, paplašinot redzesloku un praktiskās iemaņas. Programma darbosies līdz 2020. gadam, sniedzot iespēju nevalstiskām organizācijām, valsts un pašvaldību iestādēm, uzņēmumiem un citām institūcijām pretendētu uz Eiropas Solidaritātes korpusa finansējumu saviem projektiem.

Programma piedāvā jauniešiem vairākas iespējas. Var iesaistīties brīvprātīgo darbā kādā no dalībvalstīm uz laiku no 2 līdz 12 mēnešiem. Par to alga netiek maksāta, taču tiek segti ceļa izdevumi uz izvēlēto vietu, apmaksātas ēdināšanas, dzīvošanas un sabiedriskā transporta izmaksas, iegādāta veselība un dzīvības apdrošināšanas polise, kā arī piešķirta kabatas nauda 3-6 eiro dienā, atkarībā no mītnes zemes dārdzības.

Jaunieši var izvēlēties arī apmaksātu praksi vai darbu izvēlētajā profesijā ārzemēs. Ar Eiropas Solidaritātes korpusa atbalstu prakse var ilgt no diviem līdz sešiem mēnešiem. Savukārt apmaksātas darba iespējas šajā programmā var izmantot no 6 līdz 12 mēnešiem. Papildu algai, ko nosaka prakses vai darba devējs, ES programma sedz ceļa izdevumus uz izvēlēto valsti, veselības un dzīvības apdrošināšanu, finansējumu personīgiem tēriņiem un mentora atbalstu.

Eiropas Solidaritātes korpusa programma nāk pretī arī tiem jauniešiem, kuri vēlas uzlabot vidi savā dzīvesvietā. Viņi var īstenot tā dēvētos solidaritātes projektus, kuru mērķis ir sniegt atbalstu vietējai sabiedrībai, organizējot dažādas sabiedrībai nozīmīgas aktivitātes, izrādot solidaritāti un uzlabojot savas prasmes. Lai īstenotu šādu projektu, jāatrod piecus domubiedrus, kā arī jebkura Latvijā reģistrēta organizācija administratīvo un finanšu jautājumu risināšanai. Projekta ilgums – 2 līdz 12 mēneši. Solidaritātes projekta mēneša budžets ir 500 eiro apmērā, līdz ar to kopējais budžets var svārstīties no 1000 līdz 6000 eiro.

Lai izmantotu Eiropas Solidaritātes korpusa sniegtās iespējas, jāsper tikai vienu soli - jāreģistrējas datubāzē (https://europa.eu/youth/solidarity_lv). Pēc reģistrēšanās būs pieeja visām brīvprātīgā darba, prakses un darba vakancēm, atliks vien izvēlēties un nosūtīt ziņu organizācijai, ka esi ieinteresēts piedāvājumā. Izredzes iegūt noskatīto darbu stiprinās pārdomāta profila informācija, kurā jānorāda savas intereses, prasmes, vēlmes un citas ievērības cienīgas lietas.

Ideja par Eiropas Solidaritātes korpusa izveidi radās jau 2016. gada nogalē. Toreiz Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers paziņoja par ieceri izveidot programmu jauniešiem, kuri vēlas sniegt nozīmīgu ieguldījumu sabiedrībā un izrādīt savu solidaritāti. Programma ilgst no 2018. līdz 2020. gadam, un tās īstenošanai visā ES pieejami 375,60 milj. eiro.

Lai informētu jauniešus par viņu tiesībām un iespējām Eiropas Savienībā, šobrīd norisinās kampaņa EUandME. Tās vietnē https://europa.eu/euandme/lv var iegūt informāciju par to, ko jauniem cilvēkiem piedāvā ES – sākot no iespējas mācīties un strādāt jebkurā dalībvalstī, kā arī iegūt atbildes uz daudziem jautājumiem par to, kādos gadījumos pilsoņi var rēķināties ar ES palīdzību, kā realizēt savu potenciālu un piepildīt sapņus ar ES atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!