Foto: Publicitātes foto

Esi rīkojis pasākumu, uz kuru neierodas ne puse tevis uzaicināto? Un kā tu justos, ja uz ielūgumu atsauktos vien 17%? Šis ir stāsts par Latvijas balsstiesīgo jauniešu atsaucību Eiropas vēlēšanās 2014. gadā. Lai veicinātu to, ka gaidāmajās Eiropas vēlēšanās nākamā gada maijā atnāktu vismaz puse balsstiesīgo jauniešu, kas sasnieguši 18 gadu vecumu, radīta jauna, interaktīva un sarunu rosinoša platforma šoreizesbalsošu.eu. Tajā ikviens Eiropas - tostarp Latvijas - iedzīvotājs var iesaistīties jau tagad, lai kopīgi lemtu, kādā Eiropā vēlamies dzīvot.




Vai Tu jau esi piedzīvojis savas pirmās vēlēšanas?

Tūkstošiem Latvijas jauniešu 2019. gada 25. maijā Eiropas vēlēšanas būs pirmā reize, kad doties balsot un izdarīt savu izvēli. Šobrīd interaktīvajā platformā šoreizesbalsošu.eu reģistrējušies un aktīvi iesaistījušies ap 76 300 eiropiešu no visām ES valstīm. Visaktīvāk iesaistījušies iedzīvotāji no Vācijas, Itālijas, Spānijas, Francijas un Rumānijas.

Ielūdzam arī tevi!

Lai vairāk uzzinātu par interaktīvo vietni šoreizesbalsošu.eu un tiktos ar sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, ielūdzam tevi atnākt uz Eiropas Savienības māju Aspazijas bulvārī 28, Rīgā pirmdien, 5.novembrī plkst. 15:00. Pasākumu vadīs aktrise Ieva Florence un improvizators Valdis Sils. Klātienē ar savu motivāciju iesaistīties Eiropas vēlēšanās dalīsies un diskusijā piedalīsies dziedātājs Ralfs Eilands, Eiropas Jauniešu parlamenta un Jauniešu Saeimas dalībniece un tiesību zinātņu studente Natālija Knipše, raidījuma "Nekā Personīga" korespondents Deivids Lagzdiņš, "Radio 5" / Pieci.lv pārstāvji, t.sk., Karmena Stepanova. Ja netiec šoreiz, par turpmākiem pasākumiem Rīgā un citviet Eiropā seko līdzi informācijai www.thistimeimvoting.eu/events.

Kā iesaistīties?

Reģistrējies platformā šoreizesbalsošu.eu un:

  • Uzzini par galvenajiem notikumiem un aktualitātēm jeb "turi roku uz pulsa", regulāri saņemot informāciju;
  • Apmeklē vēlēšanu tēmai veltītus pasākumus klātienē vai attālināti;
  • Kļūsti par vēstnesi - veido savus projektus vai pasākumus, iesaistot citus, piemēram, lai diskutētu par iemesliem, kāpēc svarīgi balsot? Kā Latvijā paaugstināt sabiedrības līdzdalību, t.sk., vēlēšanās? Kādi piemēri pierāda apgalvojumu: "Manai balsij ir nozīme."?
  • Pastāvīgi (individuāli vai organizācijas) līdz pat vēlēšanām palīdzi īstenot iniciatīvu tiešā sadarbībā ar Eiropas Parlamentu reģionālā, nacionālā vai pat pārrobežu mērogā.

Kāpēc to darīt?

Kļūstot par aktīvu Eiropas vēlēšanu vēstnesi, iespējams iegūt jaunas un padziļinātas zināšanas un pieredzi, t.sk., vēlēšanu pieredzi. Tā ir iespēja stiprināt izpratni un piederības sajūtu Eiropai, iesaistoties kopējā pilsoniskā aktivitātē. Turklāt gan pasaulē kopumā, gan Eiropā šobrīd nav vienkārši laiki. Ar cerību uz labāku nākotni būs par maz - šoreiz mums visiem ir jāuzņemas atbildība par savu nākotni un Eiropas projektu. Pretēji iepriekšējām informatīvām un institucionālām vēlēšanām, šoreiz Eiropas Parlaments un citas Eiropas institūcijas paļaujas un “atdod” vēlēšanas iedzīvotāju rokās. Tas nozīmē ne tikai balsot, bet iesaistīties un veidot vēlēšanu iniciatīvu “Šoreiz es balsošu” un kļūt par daļu no tās. Jo vēlēšanas un Eiropa pieder tās pilsoņiem.

IEPLĀNO - Eiropas vēlēšanas 2019. gada 25. maijā!

Nākamgad noslēgsies šī Eiropas Parlamenta sasaukuma piecu gadu pilnvaru termiņš. Pašlaik Parlamentā strādā 8 deputāti no Latvijas. Lai arī pēc Brexit (provizoriski 2019. gada martā) EP pašreizējo 751 vietā strādās 705 deputāti, no Latvijas arī turpmāk EP strādās 8 deputāti. Viņi visi pārstāvēs Latvijas iedzīvotāju intereses Eiropas likumdošanas procesā. 80% Latvijas likumu balstīti uz Eiropas lēmumiem.

Vienlaikus lai informētu jauniešus par viņu tiesībām un iespējām Eiropas Savienībā, šobrīd norisinās kampaņa EUandME. Tās vietnē https://europa.eu/euandme/lv var iegūt informāciju par to, ko jauniem cilvēkiem piedāvā ES – sākot no iespējas mācīties un strādāt jebkurā dalībvalstī, kā arī iegūt atbildes uz daudziem jautājumiem par to, kādos gadījumos pilsoņi var rēķināties ar ES palīdzību, kā realizēt savu potenciālu un piepildīt sapņus ar ES atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!