Foto: Artūrs Analts
Starptautisku atpazīstamību guvušais Latvijas mākslinieks un dizaineris Artūrs Analts ir izveidojis mākslas projektu plaušu vēža slimnieku atbalstam. Artūrs atzīst, ka, iesaistoties šajā projektā, pats ir aptvēris, cik plaušu vēzis ir bīstama slimība – tas patiesībā ir drauds ikvienam un maldīgs ir uzskats, ka tas apdraud tikai smēķētājus.

Kā radās doma sasaistīt plaušu vēzi ar baloniem?

Ar balonu idejas māksliniecisko projektu attīstīšanu, kas atspoguļo dažādas sabiedrībā aktuālas tēmas (piemēram, par rasismu vai dzimumu vienlīdzību), nodarbojos jau gandrīz divus gadus. Plaušu vēzis ir aktuāla un smaga problēma, par ko publiski nav nemaz tik daudz informācijas, un šai tēmai pievērsos pēc Plaušu vēža biedrības izrādītās intereses. Viņi manus darbus pamanīja "Zuzeum" mākslas centrā, un pēc tam radās ideja plaušu vēža tematiku sabiedrībai parādīt caur balonu simbolismu.

Kāds ir sarkano balonu vēstījums šajā mākslas darbā?

Balonus simboliski varam uztvert kā plaušas, kurās ieplūst un izplūst gaiss. Līdzīgi arī cilvēks caur plaušām ieelpo un izelpo gaisu. Pašā mākslas projektā ir vērojami divi sarkani baloni, kas piepūšas un pēc tam atkal saraujas. Bet abi baloni nav vienādi – viens no tiem ir klāts ar pleķiem, ko iespējams ieraudzīt tikai tad, kad tas piepūšas. Tas simboliski attēlo plaušu vēzi, kurš slēpjas un ir laikus jāatklāj. Balona izplešanās un saraušanās, attiecīgi ieelpa un izelpa, simbolizē dzīvību.

Vai baloni ir radīti speciāli šim projektam?

Balonos ir izmantota īpaša tehnoloģija, kas ļauj tiem pašiem piepūsties un izpūsties. Tiem nav nekādu trubiņu, caurulīšu vai citu palīginstrumentu, kas tajos iepūstu gaisu vai pēc tam to izpūstu. To visu dara baloni paši.

Kā tev vispār radās doma savos mākslas projektos izmantot šādus balonus?

Baloni šajā gadījumā ir tikai priekšmeti un līdzeklis, kā atspoguļot šo tematu. Mana galvenā interese bija cilvēkiem mākslinieciski un viegli uztveramā formā attēlot dažādas aktuālas tēmas, kas šobrīd pulsē sabiedrībā. Tāpat kā visas iepriekšējas tēmas šajā balonu sērijā, arī plaušu vēzis ir ļoti smags temats. Mans uzdevums bija to pasniegt nedaudz vieglāk uztveramā veidā.

Kādas bija tavas izjūtas, iesaistoties šajā projektā, un vai tev mainījās priekšstati par plaušu vēzi?

Nekad mūžā neesmu smēķējis. Man bija izveidojies priekšstats, ka šī slimība tomēr vairāk ir smēķētāju problēma. Tomēr projekta gaitā nācās secināt, ka ir vēl daudz dažādu citu faktoru, piemēram, vide un darba apstākļi, kas var novest pie plaušu vēža. Tas, protams, lika vairāk aizdomāties par šīs slimības nopietnību. Plaušu vēzis var skart jebkuru cilvēku.

Tāpēc es ar savu māksliniecisko projektu vēlētos uzsvērt to, lai cilvēki vairāk aizdomājas un spēj novērtēt un izbaudīt to, kas viņiem šobrīd jau ir. Gribu aicināt cilvēkus dzīvot pilnvērtīgāk jau šobrīd. Dažbrīd pat liekas, ka ar plaušu vēzi slimie cilvēki savu dzīves vērtību un tās sniegtās iespējas saprot daudz labāk, jo viņiem rītdiena var nemaz nepienākt.

Plaušu vēzis ir ļaundabīgu audzēju grupa, kas attīstās no plaušu un bronhu šūnām un ir Nr.1. "slepkava" onkoloģisko slimību vidū. Plaušu vēža rašanās šūnu līmenī nav pilnīgi izprasta, un tā savlaicīgu diagnostiku apgrūtina fakts, ka slimniekiem nav ne specifisku sūdzību, ne konkrētu pazīmju, kamēr vēzis nav jau attīstījies un sasniedzis vēlāku stadiju. Tāpēc tieši plaušu vēža atklāšanai kritiski svarīga ir savlaicīga diagnostika, valsts profilaktiskās programmas, inovatīvo zāļu pieejamība un personalizētās medicīnas attīstīšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!