Foto: Publicitātes foto
Izvēloties degvielas uzpildes staciju, katrs autovadītājs vadās pēc citiem kritērijiem. Vieniem svarīgākais ir lētākā degvielas cena, citiem – serviss un kvalitāte, bet vēl citiem – garda maltīte un atpūtas vieta ceļā. Lai pie kuras no grupām tu piederētu, vērts apzināt izplatītākos mītus, lai degvielas stacijas apmeklējums būtu gan patīkams, gan izdevīgs un automašīnas bākā nonāktu kvalitatīva degviela.

1. mīts: degvielas kvalitāte visur ir vienāda

Degvielas kvalitāte dažādos degvielas uzpildes tīklos var atšķirties. Latvija ir viena no retajām Eiropas Savienības valstīm, kas degvielas kvalitātei ir noteikusi tikai minimālos vides un ekoloģijas kritērijus, līdz ar to augstāku standartu ievērošana ir katra mazumtirgotāja brīva izvēle.

Circle K Latvijā, tāpat kā citās pārstāvniecību valstīs Eiropā, degvielai piemēro augstos ES standartus, ar kuriem rēķinās auto ražotāji. EN590 dīzeļdegviela un EN228 benzīns – ir bāzes degviela, kurai tiek pievienotas funkcionālās piedevas, kas to padara vēl ekonomiskāku, efektīvāku un videi draudzīgāku.

Jāpiebilst, ka tikpat svarīga kā degvielas kvalitāte "uz papīra" ir tās atbilstība dzīvē, tāpēc rūpīgi jāpievērš uzmanība degvielas stacijas aprīkojumam un transportam. Stacijās uz vietas var prasīt sertifikātu, kas pierāda degvielas kvalitāti konkrētājā uzpildes stacijā.

Video: degvielas ceļš no naftas rūpnīcas līdz automašīnas bākai

2. mīts: litrs nav litrs

Dzirdēti daudz stāsti par degvielas sūkņu precizitāti un pat izteikumi, ka stacijās tiek veiktas manipulācijas, lai to ietekmētu. Realitātē – tas nav iespējams.

Latvijas likumdošana paredz, ka degvielas sūkņi ir verificēti Latvijas Metroloģijas centrā, līdz ar to katrs degvielas sūknis ir marķēts, plombēts un uz tā ir verifikācijas uzlīme, kas to apstiprina. Katrā degvielas uzpildes stacijā klientiem ir iespējas pārliecināties par sūkņu precizitāti arī ar marķētu mērtrauku, un pārbaudi veiks stacijas darbinieki jūsu klātbūtnē.

Modernākie degvielas sūkņi aprīkoti gan ar trīskāršu filtrēšanas sistēmu, gan datoru, kas kontrolē degvielas plūsmu un ziņo, ja tā samazinājusies.

Video: degvielas sūkņu anatomija

3. mīts: pilna servisa stacijas – garas rindas

Pilna servisa degvielas uzpildes stacijas it īpaši tālākos braucienos kalpo kā pieturvieta ceļā, kur ne tikai uzpildīt degvielu, nomazgāt un parūpēties par savu auto, bet arī nobaudīt kafiju, paēst, apmeklēt labierīcības un atpūsties, lai veiksmīgi turpinātu ceļu. Steidzīgākie autovadītāji par to nav sajūsmā, jo degvielas uzpildes process var ieilgt.

Visas Circle K stacijas ir aprīkotas ar automātiem, kas ļauj par degvielu un automazgāšanu norēķināties neieejot veikalā. Papildu bonuss, ko sniedz pilna servisa uzpildes stacijas ir darbinieki, kuri var palīdzēt atrisināt dažādas situācijas un pat līdzēt ar auto spuldzītes nomaiņu.

4. mīts: vērts braukt tālāk, lai iegādātos lētāku degvielu

Vai vērts doties lētākas degvielas medībās, tērējot vairāk degvielas ceļā un tik vērtīgo laiku? Atbilde uz šo jautājumu ir katram sava, bet reāls ietaupījums pret patērēto laiku ceļā un nobraukto degvielu ir vien pāris centi litrā.

Degvielas tirgotājs var ietekmēt tikai 10% no degvielas gala cenas. Kopumā galvenās cenu atšķirības nosaka tirgotāja profils – pilna servisa vai automātiskās degvielas uzpildes stacijas, degvielas kvalitātes nodrošināšana, degvielai pievienotās īpašās piedevas, kā arī serviss, ko katrs tirgotājs saviem klientiem sniedz.

Degvielas cenas dažādās stacijās, arī vienā tīklā, atšķiras. Ir stacijas ar zemāku cenu un nedaudz augstāku, ko nosaka konkurence attiecīgajos mikrotirgos un mārketinga aktivitātes. Vienlaikus jāatceras, ka cenai uz pilona ir tikai informatīva nozīme, jo klienti izmanto lojalitātes programmas priekšrocības – atlaides.

5. mīts: staciju skaitam tīklā nav nozīmes

Izvēloties degvielas tirgotāju ar lielāku staciju skaitu un plašāku pārklājumu, autovadītājs iegūst vairākas priekšrocības. Pirmkārt, lai kurp dotos, kāda no šīm tīkla stacijām vienmēr būs relatīvi pa ceļam un nenāksies speciāli plānot, kur uzpildīties. Otrkārt, lojalitātes programmā ātrāk uzkrāsies bonusi, ja staciju tīkli netiks mainīti katrā uzpildē. Treškārt, tavā automašīnas bākā neveidosies "kokteilis" no dažādām degvielām un vienmēr saņemsi vienādi augstas kvalitātes produktus un pakalpojumus.

Ienāc, uzzini vairāk un uzdod savu jautājumu degvielas kvalitātes ekspertiem www.uzpildieskuruzticies.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!