Foto: LETA
Jēkabpils Latviešu biedrība kopš 2010. gada vairākkārtīgi aicinājusi Jēkabpils pilsētas pašvaldību demontēt padomju laikā uzstādīto un pret Krustpils kultūras namu vērsto Sarkanās armijas lielgabalu.

Ierocis patvaļīgi un bez saskaņošanas ar leģitīmām Latvijas Republikas valsts iestādēm novietots uz tikpat nelikumīgi būvēta postamenta. Nevienam PSRS un tagadējās Krievijas pārstāvim gadu desmitiem nav interesējis, kas un vai vispār šajā vietā varētu būt apbedīts.

"Pieminekļa" galvenais nolūks bijis slavināt padomju militārismu, kā arī iebiedēt vietējos iedzīvotājus apstākļos, kad visā Latvijā pret komunistisko teroru vēl cīnījās nacionālie partizāni. Vēlāk tas kļuva par Latvijas tradīcijās neiederīgu, neatkarībai un demokrātijai naidīga kulta objektu. Tā galvenā detaļa - dievības godā celtais okupācijas armijas lielgabals - neatkarīgas un demokrātiskas valsts pilsētvidē uztverams kā tiešs Latvijas Satversmes apdraudējums.

Sevišķi tagad, kad Krievijas revanšisti hibrīdkarā pret suverenām tautām izmanto gan atlikušos totalitārisma pieminekļus, gan par padomju režīmu kritušo pīšļus.

Jēkabpils Latviešu biedrības biedrs, komunistiskajā genocīdā cietušās ģimenes pēctecis Gundars Kalve, novākdams nevienam nepiederošu un nekur nereģistrētu okupācijas simbolu saviem spēkiem un par saviem līdzekļiem, rīkojies ne tikai emocionāli un patriotiski, bet arī likumīgi.

Pret viņu ierosināto krimināllietu, kā arī atstādināšanu no zemessarga pienākumu pildīšanas uzskatām par politiski, nevis juridiski motivētu.

Jēkabpils Latviešu biedrība atbalsta Saeimā pirmajā lasījumā izskatīto likumprojektu par PSRS ieroču demonstrēšanas ierobežošanu publiskā telpā.

Aicinām arī Jēkabpils novada pašvaldību sadarbībā ar Latvijas valsts iestādēm ātrāk noskaidrot, vai brauktuves malā izvietotajā "padomju memoriālā" ir kāds apbedījums (par to neviens nav spējis sniegt nekādas ziņas) un ja ir, tad pīšļus no brauktuves malas cienīgi pārabedīt piemērotākā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!