Par jauno Krievijas vēstnieku Latvijā iecelts Viktors Kaļužnijs. Attieksmei pret šo pārmaiņu vajadzētu būt nopietnai. Man kā bijušajam Krievijas Valsts domes ārlietu komitejas deputātam ir zināmi sūtņu nozīmēšanas kritēriji. Kaļužnija iecelšana par vēstnieku Latvijā neatbilst nevienam no tradicionālajiem principiem – ne viņš ir karjeras diplomāts, ne var tikt uzskatīts par politisku sūtni.
Pie tam pašreizējā Krievijas vēstnieka Latvijā Igora Studeņņikova rotācijai arī tā kā vēl būtu par agru.

Tāpēc uzmanīgāk aplūkosim variantu – speciālo uzdevumu pildīšana.

Svarīgs ir Kaļužnija iepriekšējais amats un rangs. Krievijas ārlietu ministra vietnieks saņēmis norīkojumu kļūt par vēstnieku pavisam nelielā Eiropas Savienības valstī... Vienkārši tāpat tādas lietas nenotiek.

Jaunā vēstnieka iepriekšējās atbildības zonas smaguma centrs bija Kaspijas nafta. Krievijas Federācijai šobrīd ir pietiekami daudz speciālistu, kas naftas ieguves un transporta jautājumus pārzina ne sliktāk par Kaļužniju. Bet ir viena nozare, kurā pēc Viktora Černomirdina un Rema Vjahireva nobīdīšanas malā Kaļužnijs ir neapšaubāms līderis. Tā ir birokrātisko un valstisko šķēršļu apiešana nosprausto mērķu realizācijas gaitā. Tāda pieredze, ieskaitot NVS iekšpolitisko jautājumu regulēšanu sev un savējiem labvēlīgā gultnē, Krievijas plašumos diezin vai kādam vēl atradīsies!

Analizējot ar Kaļužnija darbību saistītos jautājumus, man nācās saskarties gan ar faktiem, gan pieņēmumiem. Neapšaubāmi ir tas, ka tieši ar Kaļužniju sadarbojas tie Krievijas gubernatori, kuru pārvaldītajās teritorijās atrodas naftas ieguves uzņēmumi un transporta kanāli.

Attiecībā uz pieņēmumiem būtu vērts pieminēt, ka ir maz cilvēku, kuri enciklopēdiskā līmenī pārvalda privāto sabiedrību, valsts darbinieku un politiskās virsbūves pakalpojumu cenas. Un gandrīz nekad nepārmaksā...

Pēdējais jautājums – kā tas skars Latviju? Laiks rādīs, ja rādīs. Bet nav šaubu, ka pāri pašiem bagātākajiem Latvijas iedzīvotājiem krīt nabadzības ēna, kad viņu pat nostāstos lēstos īpašumus salīdzina ar jebkura izejvielām bagāta Krievijas gubernatora atbalstītāju turīgumu. Par magnātiem nemaz nerunājot.

Secinājumus katrs izdarīs pats. Vienkārša muguras pagriešana kaimiņvalstij un kompensāciju prasīšana šeit nelīdzēs. Tādā gadījumā viņi savas naftas un “trubas” intereses “izbīdīs” tik un tā, tikai izdarīs to, atstājot tukšu vienu no jūtamākajiem ienākumu avotiem Latvijā. Pie tam darīs to elementāri – neskatoties uz likuma bardzību, soda bardzību un citiem bubuļiem, ar kuriem baida sīku darījumu kārtotājus. Ne tikai Latvijā vien, ja kas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!