Foto: Publicitātes foto
Padomju ideologi savulaik skaldīja matus, vai ir iespējams komunisms vienā atsevišķā zemē, vai tomēr jāgaida uz vispasaules darbaļaužu revolūciju. Rīgas mēram Nilam Ušakovam pietiktu ar komunismu vienā atsevišķā pilsētā uz ļoti īsu laiku — līdz pašvaldību vēlēšanām nākamgad. Ja vien varētu, dome tūlīt pat pieņemtu lēmumu, ka rīdziniekiem vairs ne par ko nav jāmaksā.

Diemžēl Rīgas dome nevar izdarīt tā, lai visiem bez maksas ir, piemēram, kinoteātri vai ēšana restorānos. Vai benzīns un internets. Vai vismaz Krievijas televīzija - vismaz tad, kad rāda Putinu. Varētu, piemēram, ka Rīgas siltuma apkure un Rīgas ūdens ūdens visiem ir bez maksas, taču tam naudu izdotos aizņemties varbūt pāris nedēļām. Tā ka pilsētnieki pat nepagūtu pirms vēlēšanām saņemt rēķinus, ka - jāmaksā Ls 0,00, "jūsu Nils" -, kad Rīga būtu jau bankrotējusi. Tad nu Saskaņas centra un Šlesera partijas palieku koalīcija iet pa jau iestaigāto taciņu - paplašinādama Rīgas satiksmes "par brīvu" transportēto pilsētnieku loku.

2010.gada augustā Rīgas dome paziņoja par lēmumu, ka, sākot ar 1.septembri, proti, vienu mēnesi un vienu dienu pirms 10.Saeimas vēlēšanām, par sabiedrisko transportu nebūs jāmaksā nestrādājošajiem pensionāriem. Bet nupat nolēma, ka arī visi skolēni varēs braukt "par brīvu" no šā gada 1.septembra. Tad līdz pašvaldību vēlēšanām būs atlikuši vēl apaļi deviņi mēneši. Taču pensionāri ir atsaucīgs elektorāts, bet skolnieku vecākiem laikam jādod ilgāks laiks apjēgšanai, cik laba ir pašreizējā Rīgas vadītāju brigāde.

Cik maksā "par brīvu"?

Kuram gan nepatiktu, ja sabiedriskajā transportā nevajadzētu pirkt biļeti? To pat principā var izkārtot, ja bagātas pašvaldības iedzīvotāji piekrīt maksāt par šādu "bezmaksas" transportu. Diemžēl Rīga gan skaitās esam bagāta pašvaldība, taču patiesībā jau tagad stieg parādos, kurus tās vadītāji turklāt strauji palielina.

Rīgas domes pērn decembrī pieņemtais 2012.gada budžets bija plānots ar 34,6 miljonu latu deficītu. Mērs Ušakovs tā apspriešanas laikā aicināja opozīciju "nemelot", ka pat šāds deficīts ir pārāk optimistisks un Rīgai būs vēl jāaizņemas, zinot tās vadītāju tēriņu ieceres. "Melot un klaji melot nav pareizi," Ušakovs tolaik kaunināja kritiķus.

Aprīlī dome konstatēja, ka budžeta ienākumi bijuši par 7,5 miljoniem lielāki, nekā bija prognozēti. Un... nolēma palielināt izdevumus par 28,9 miljoniem! Līdz ar to pilsētas budžeta deficīts šogad pieaudzis vēl par 21 miljonu - līdz 56 miljoniem latu. (Vai nav laiks atgādināt Ušakovam, ka melot nav pareizi?)

Saimnieciski tikpat ačgārns ir arī lēmums par sabiedrisko transportu skolniekiem bez maksas. Pašvaldības uzņēmums Rīgas satiksme strādā ar strauji progresējošiem zaudējumiem - 2010.gadā tie bija 2 miljoni, 2011. - jau 3 miljoni, toties šogad plānoti uzreiz četras reizes lielāki nekā pērn - 12,8 miljonu apmērā. RS vadība februārī brīdināja - uzņēmumam "draud maksātnespēja, jo visas rezerves zaudējumu segšanai jau ir izmantotas 2010. un 2011.gadā". Taču pat bankrota draudi nav atturējuši domi no uzņēmuma parādu palielināšanas.

 Debatēs par jaunajām atlaidēm opozīcijas Vienotības deputāts Juris Viņķelis atgādināja, ka Rīgas dome nevis dala naudu rīdziniekiem, bet gan lemj par viņu pašu samaksāto nodokļu pārdalīšanu. "Ja pieņemam, ka Rīgā ir 400 000 nodokļu maksātāju un Rīgas dome katru gadu dotē Rīgas satiksmi par 56 miljoniem latu, katrs nodokļu maksātājs gadā dotē Rīgas satiksmi ar 140 latiem," viņš paskaidroja.

Proti, par sabiedrisko transportu Rīgā 140 latu vidēji gadā maksā arī tie, kuri to neizmanto, tāpat arī tie, kuri to izmanto par maksu. Kāpēc par šo naudu bez maksas var braukt tikai pensionāri un nu varēs skolnieki, bet ne visi rīdzinieki? Tāpēc, ka tad RS papildus vajadzētu vēl 35 līdz 50 miljonu dotāciju gadā, kā aprēķinājuši paši SC komunistiskie labdari, proti, vēl kādus 100 latiņus no katra nodokļu maksātāja.

Vara par naudu

Simtiņš papildus no katra rīdzinieka Ušakovam ir nieks, kad ir runa par paša palikšanu pie varas, un viņš sadarbībā ar Tallinas līdzīgi promaskaviski orientēto mēru Edgadu Savisāru nupat pēta, kā abu galvaspilsētu sabiedrisko transportu varētu uztaisīt "bezmaksas" pilnīgi visiem.

Likmes ir augstas. Pie varas Rīgā jāpaliek ne tikai tādēļ, lai KNAB netrūktu darba, ķerot shēmotājus un kukuļņēmējus, un tautai būtu ko minēt, kāpēc mēra vietniekam Andrim Amerikam iesauka "dvacatņiks". Politprojekts ar nosaukumu SC savulaik tika uzkonstruēts iekļūšanai Latvijas valdībā. Taču SC ir pats sevi diskvalificējis no valdības ar Ušakova parakstīšanos par otru valsts valodu un atklāto iesaistīšanos referenduma kampaņā. Ja nākamgad pazaudēs arī Rīgu, viss šis veidojums kļūs bezjēdzīgs. Vēlētāji varētu nospriest, ka SC ir bezceru un "lūzeru" komanda, kuru nav vērts atbalstīt.

 Tāpēc var droši prognozēt, ka dome neapstāsies pie brīvbiļetēm skolniekiem. Līdz vēlēšanām pār rīdziniekiem nolīs dāsns viņu pašu nodokļos maksātās naudas lietus kopā ar makaroniem uz ausīm par jaukā puiša Nila rūpēm par viņu labklājību.

Tiesa, Ušakovam būs polittehnoloģiska problēma - kā izdarīt, lai domē iekļūst arī Amerika vadītā Šlesera pedāļa atgāžu partija (jo SC vienam pašam nebūs vairākuma), tomēr neatņem pārāk lielu daļu SC elektorāta. Tāpēc nebūt nešķiet fantastisks arī tāds sižets, ka dome īsi pirms vēlēšanām vienkārši izsniegtu katram rīdziniekam 10 latu "pabalstu" un solījumu iedot vēl 10, ja Ušakovs ar Ameriku paliks savās vietās.

Nekas nav "bez maksas" un "par brīvu". Ušakova komunisms maksā ļoti dārgi. Tie būs rīdzinieki, nevis SC krusttēvs Putins, kas nomaksās šīs domes sataisītos grandiozos parādus. Tie paši skolnieki, kuri nu brauks sabiedriskajā transportā "par brīvu", pēc tam par to arī maksās, un varbūt visu darba mūžu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!