Pēc tam, kad bijušais PSRS VDK spiegs Šabtajs von Kalmanovičs iekļuva to cilvēku sarakstā, kam aizliegts iebraukt Latvijā, viņš mūsu valsti apmeklējis vismaz trīs reizes. Datu bāzē, kura ir pieejama, piemēram, lidostas robežsardzei, šāda cilvēka uzvārda nebija. Izrādījās, ka nevēlamu personu sarakstā figurē divi varianti: Šabtajs fon Kalmanovičs un Šabtajs fon Kalmakovičs. “Von” nez kāpēc bija kļuvis par “fon”. Pietiek ar viena burta kļūdu, lai dators uz uzvārdu nereaģētu un persona “non grata” varētu netraucēti šķērsot valsts robežu.
“Vieni grib, lai noteikti cilvēki nevarētu iebraukt valstī, bet citi tos grib dabūt ārā,” atzinās kāda iekšlietu sistēmas amatpersona. Tie, kas Kalmanovičam liedza apmeklēt Latviju, zināja, ka viņš kā bijušais VDK spiegs piecus gadus pabijis Izrāelas cietumos. Beļģu presē minēts, ka vēl 1998. gadā Kalmanovičs tika turēts aizdomās par līdzdalību starptautiskās organizētās noziedzības autoritātes Rahmiela Brandvaina slepkavībā. Kalmanovičs solīja tiesāties, taču to nedarīja.

Viņam iebraukšana Latvijā liegta vienā dienā ar Sergeju Mihailovu jeb Mihasju, kuru nez kāpēc ļoti respektē Krievijas Solncevas grupējums. Tādas sakritības tāpat vien nenotiek. Kalmanovičs un Mihailovs ir mūsu banku klienti, abi neslēpj, ka Latvijā viņiem interesē īpašumu iegāde. Par abiem ir kritusi starptautiskās organizētās noziedzības ēna, tiesa gan, tā juridiski nav pierādīta. Lai gan tas netiek afišēts, ir pamats domāt, ka aizliegums saistīts arī ar dažām pēdējā laika skaļākajām - Arņa Šķestera un Daiņa Peimaņa slepkavībām. Iemeslu, lai Mihailovam un Kalmanovičam liegtu iebraukšanu Latvijā, ir gana.

Tomēr, kā izriet no iekšlietu amatpersonas teiktā, atrodas tādi, kas no datu bāzēm grib viņus dabūt laukā. Daži no šiem cilvēkiem meklējami valsts iekšlietu un drošības dienestos. Ir vismaz divas versijas. Vai nu mūsu dienesti spēlē smalkas, citiem nesaprotamas operatīvās spēlītes, un grib, piemēram, izpētīt abu šo darboņu aktivitātes un sakarus, vai arī Mihailova un Kalmanoviča garie «taustekļi» jau pietiekoši dziļi ir iestiepušies Latvijas Valsts drošības struktūrās. Vismaz vienam no viņiem publiskos saietos patīk pieminēt savu pazīšanos ar konkrētiem cilvēkiem pavisam konkrētos mūsu valsts dienestos.

Gadījums ar Kalmanoviču liek domāt, ka “von” un “fon” nav vienkārša pārrakstīšanās. Ja fakts, ka šī persona netraucēti turpina iebraukt Latvijā, netiktu atklāts, daļa sabiedrības tā arī neuzzinātu, ka ar iekšlietu sistēmas datu bāzēm ir iespējams manipulēt - nejauši kļūdoties, pārrakstoties…Tagad izgaismojies ir Kalmanovičs, bet cik ir tādu personu “non grata”, kas turpina iebraukt Latvijā?

Cienījamie DELFI lasītāji par minētajiem jautājumiem varētu izteikt savu viedokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!