Jēkabpils iedzīvotāju iniciatīvas grupas pārstāvji pilsētas domē iesnieguši 1428 jēkabpiliešu parakstītu vēstuli pret iecerēto jaunā tilta būvniecību Bebru ielas mikrorajonā. Tāpat daudzi uzskata, ka nobrauktuvju ierīkošana no Neretas ielas ir nelietderīga, un tikai sarežģīs transporta un gājēju pārvietošanos šajā vietā. Pret šo ieceri protestē arī zemes īpašnieki.
Parakstu vākšanas akcija notika Jēkabpils pilsētas teritorijas plānojuma sabiedriskās apspriešanas ietvaros. Kā uzsver iesniedzēji, šoreiz svarīgākais nebija savākt iespaidīgu skaitu parakstu, bet gan apliecināt pašvaldībai, ka iedzīvotājiem tomēr nav vienaldzīgi, kas viņu pilsētu sagaida nākotnē, jo jēkabpiliešiem domes pārstāvji bieži pārmet aktivitātes trūkumu, piedaloties dažādās sabiedriskajās apspriešanās. Iesniegtajā dokumentā uzsvērts, ka Bebru ielas mikrorajonā patlaban dzīvo apmēram 2,6 tūkstoši iedzīvotāju, no tiem - ap 7% ir bērni līdz skolas vecumam, ap 16% skolēni līdz 18 gadiem, ap 21% - pensionāri. Šajā rajonā ir tikai daudzstāvu un mazstāvu dzīvojamā apbūve. Arī tuvāko gadu desmitu laikā te papildus būs tikai savrupmāju apbūves teritorijas, citiem vārdiem sakot - Bebru mikrorajons ir "guļamrajons". Iegādājoties dzīvokļus un mājas šeit, iedzīvotāji cerēja uz kvalitatīvu dzīves vidi, kas ir cilvēku veselības un labklājības pamats un ko līdz šim nodrošināja miers un klusums rajonā, bagātīgas zaļās zonas klātbūtne, kā arī neierobežotas pieejas tiesības Daugavai pa Bebru ielu ar iespēju atpūsties tās krastos un pludmalēs.

Uzbūvējot tiltu, Bebru iela kļūs par pilsētas nozīmes maģistrālo ielu, kas uzņem starprajonu un tranzīta autotransporta plūsmas un izvada tās uz ārējo autoceļu un maģistrāļu tīklu.

Starp Brīvības, Neretas un Bebru ielām tiek paredzēts izveidot ceļu mezglu ar diviem rotācijas apļiem. Tilta izbūve radīs tranzīta transporta (vilcēju, baļķu vedēju, smagās traktortehnikas u.t.t.) nepārtrauktu plūsmu 24 stundas diennaktī, pārvadājot arī ugunsnedrošas, sprādzienbīstamas un ķīmisko reaktīvu kravas. Tilta nodošanas ekspluatācijā laikā plānotā transporta plūsma Jēkabpilī būs vairāk kā 30000 vienības diennaktī, pieļaujot nepārtrauktu transporta līdzekļu, tai skaitā, tranzīta, kustību pāris metru attālumā no māju sienām, katastrofāli un neatgriezeniski pasliktināsies Bebru mikrorajona un tam pieguļošo daudzdzīvokļu māju iedzīvotāju dzīves apstākļi: krasi paaugstināsies trokšņu, putekļu un transporta līdzekļu izplūdes gāzu piesārņojuma līmenis; nepārtrauktas transporta līdzekļu kustības izraisītā vibrācija radīs nepanesamus dzīves apstākļus to daudzdzīvokļu māju iemītniekiem; postoši un neprognozējami vibrācija iedarbosies uz pašu ēku tehnisko stāvokli, jo tās nav plānotas ekspluatēt šādos apstākļos; radikāli paaugstināsies ceļu satiksmes negadījumu varbūtība bērniem, spēlējoties savu māju pagalmos vai pie tām, kā arī iedzīvotājiem, kuri šķērsos maģistrāli, lai nokļūtu savās garāžās; padarīs praktiski neiespējamu skolēnu drošu nokļūšanu autobusa pieturā "Neretas iela" un atpakaļ, lai apmeklētu skolas Daugavas labajā krastā; iedzīvotājiem liegs netraucētu pieeju Daugavai kā atpūtas vietai, tai skaitā, pludmalēm tās krastos; būtiski palielināsies sadzīves atkritumu, kas ir neatņemama tranzīta maģistrāļu pavadoša parādība, daudzums Jēkabpils pilsētā; pirmskolas vecuma bērni un pensionāri, slimnieki, kas slimo ar elpvadu slimībām, invalīdi, kuriem ir nepieciešams visu laiku atrasties savās dzīves vietās (mājās, dzīvokļos) būs spiesti nepārtraukti uzturēties vidē, kas postoši iedarbojas uz viņu veselību; būtiski kritīsies nekustamo īpašumu cenas.

Risinot Daugavas šķērsojuma problēmu, tiek ņemti vērā tikai un vienīgi racionālie (naudas līdzekļu trūkums) apsvērumi šodien, nevis savas pašvaldības iedzīvotāju cilvēka pamattiesības uz labvēlīgu dzīves vidi šodien un turpmāk.

Īstenojot savas tiesības saskaņā ar "Teritorijas plānojuma likuma 9.pantu", iedzīvotāji izteikuši savu kategorisko nepiekrišanu jauna tilta, kas varētu atrasties pretī Bebru ielas pagarinājumam pie Daugavas, būvniecībai Jēkabpilī, kā arī ierosina noraidīt šo tilta variantu kā visnepiemērotāko Daugavas šķērsojuma variantu, jo tas būtiski aizskar cilvēka pamattiesības uz labvēlīgu dzīves vidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!